Kristian Marttila driver sitt nystartade företag MK Allservice, och bor i Harbo, några mil från Uppsala.

Berätta om ditt företag!

Jag driver en enskild firma som heter MK Allservice och som det kanske hörs på namnet så gör jag ganska mycket i min verksamhet. Mitt företag är ganska nystartat så jag har inga anställda ännu.

Vad har du för planer, både för företaget och privat?

Mina planer för framtiden är att, först och främst överleva som företagare såklart. Men också att vidareutveckla mina tjänster, och förhoppningsvis med tiden även kunna anställa. De privata planerna är så gott desamma som i verksamheten, för det är min hobby/födkrok. Att kunna förena nytta med nöje är en övergripande plan i mitt liv faktiskt.

Hur kom du på idén till MK Allservice?

Idén till Mk Allservice har legat och ruvat länge i mitt hjärta, exakt när den uppstod är svårt att säga, men under åren jag jobbat så har jag varit i kontakt med en massa kunder och känt mig bakbunden av min anställning. Jag kunde som anställd byggsmed kanske inte hoppa in och göra tex. snickerijobb fast jag är fullt kapabel till det och att behovet fanns där och då. Men som egen företagare kan jag det ute på byggen, jag är mer flexibel med mina arbetsuppgifter vilket både jag och kunderna uppskattar. Men framför så vill jag kunna erbjuda kunden enkelhet. Kunden ska inte behöva ringa runt till en massa olika aktörer för att få hjälp med diverse olika saker. Både att kunna få en carport byggd och gräsmattan klippt eller varför inte uppsvetsning av båttrailern av ett och samma företag.

Vad är det bästa och det sämsta med att vara egenföretagare?

Oj, har nog inte hunnit helt reflektera över det ännu, allt har gått så fort.
Det är klart att ekonomin har gett mig lite magknip och några sömnlösa nätter, eftersom jag har startat med minimalt med kapital och på vinterhalvåret.

Det bästa är ju definitivt utmaningen och att jag bestämmer min dag, ingen annan. Att få träffa människor jag aldrig skulle fått träffa annars och hinna/kunna tacka JA till en kaffe med påtår och prata lite.

Hur sköter du marknadsföringen?

Jag började med att lägga ut en annons på blocket och fick en del samtal på den. Efter det har jag inte annonserat så mycket mer, det har gått via djungeltrumman. Jag är registrerad på foretagande.se och Linkedin och har fått en del kontakter där, och har även funderat på att starta en Facebook-sida snart.

Har du gjort några misstag som egenföretagare?

Mina misstag som jag gjort här i början är jag ännu lyckligt omedveten om då jag är så pass ny. Återkom om ett år så har jag säkert en hel lista till dig!

Har du några tips till andra som vill starta eget?

Oj, vad svårt. Skaffa dig information, googla, läs böcker. Lär dig allt om företagande, skatter, moms, avdrag, prata med allt och alla. Det är inte långt till nästa företagare inom släkten eller vänskapskretsen, man vet aldrig vad det kan leda till – ta kontakt med andra företagare och lär dig av dem. Ta åt dig av konstruktiv kritik – utan att lyssna för mycket på det som är negativt. Vänta inte för länge och våga drömma!

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.