Fel räkenskapsår - Redan börjat bokföra

Anonym
Hejsan!

Jag är ny när det gäller företagande och bokföring. Gillar verkligen ert forum och jag har lärt mig massor på den här sidan. Stort tack till alla ni som tar er tid att hjälpa oss noviser!! Idag är det för första gången min tur att be om hjälp, hade hoppats på att det skulle dröja längre.. 🙂

Anledningen till att jag skriver här är att jag nyligen har insett ett problem med vårt räkenskapsår. Jag driver ett handelsbolag med en kollega som startades i augusti 2017. Bolaget har hittills omsatt runt 100 000kr.

Det problem med räkenskapsåret jag nämnde var något jag upptäckte när jag skulle deklarera. Jag och min kollega har hela tiden trott att vårt räkenskapsår sträckte sig mellan augusti 2017 till 2017-12-31. På grund av detta så gjorde jag enligt det jag tidigare lärt mig samt läst mig till ett årsbokslut och avslutade räkenskapsåret på vanligt sätt. I det räkenskapsår jag avslutade så hade jag bokfört några få poster och inga intäkter.

Jag startade därefter ett nytt räkenskapsår och har i det nya räkenskapsåret bokfört intäkter på ca 100k och några utgifter.

Nu till problemet. Jag var i kontakt med SKV och tydligen är vårt första räkenskapsår förlängt och sträcker sig ett år längre än vi trott. Räkenskapsåret är alltså augusti 2017 till 2018-12-31. Detta är något vi helt missat. Klantigt värre och nu känner jag mig rätt hjälplös i hur jag ska få bukt på det här på ett så korrekt sätt som möjligt.

Jag undrar vilket tillvägagångssätt som är bäst för mig för att få ordning på detta? Har ni några tips?

Stort tack på förhand och ha en bra dag! Jag uppskattar verkligen om någon av er kan tänka sig ta sig tiden att hjälpa mig råda bot på denna huvudvärk!
1470
246
Det beror ju lite på hur mycket material det handlar om. Är det relativt lite, så skulle det ju gå rätt snabbt att börja om, och lägga upp rätt räkenskapsår och boka in det hela på nytt. Går rätt fort när man har det sorterat och klart. Att förändra räkenskapsåret i inställningarna blir nog knepigt, eftersom du förmodligen har börjat om på verifikation nr 1 igen vid januari, och dessutom kanske gjort en del bokslutskonteringar i december. Alternativ 3 blir då att bara köra på, och när det är dags för deklaration så lägger du ihop de båda räkenskapsåren manuellt. Huvudsaken är att allt kommer med. Att du sen gjort ett 'delårsbokslut' mitt i är inte hela världen, som jag ser det. Gäller ju bara att se upp lite och se till så allt blir rätt, och inget dubbelbokats.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.