Skatteplanering i enskild firma Tips #14 - uppdaterad för inkomstår 2023

Näringsverksamhet i utlandet inom EU/EES

Enskild firma som bedrivs i ett annat EU/EES-land ska bedömas som om näringsverksamheten bedrivs i Sverige. Det innebär att alla (del)verksamheter, både utländska och svenska, ska betraktas som en enda verksamhet med full kvittning. Om underskottet i den utländska verksamheten är större än överskottet i Sverige får den överskjutande delen av underskottet rullas vidare.

Näringsverksamhet i utlandet och utanför EES

Skilda självständiga verksamheter utanför EES räknas som en och samma näringsverksamhet, även om de bedrivs i olika länder utanför Sverige. Det innebär att underskott i ett land kan kvittas mot överskott i ett annat land. Däremot kan du inte kvitta mot svensk verksamhet.

Tillfälligt arbete i utlandet

Om du har enskild firma i Sverige och arbetar tillfälligt i utlandet, anses verksamheten ha bedrivits i Sverige. Så kan det exempelvis vara för en konsult som får ett tillfälligt uppdrag utomlands.

Läs även om skattereglerna för dig som bor i Sverige och driver näringsverksamhet i ett annat land på Skatteverkets hemsida. Där finns också viss information till dig som bor utomlands och driver näringsverksamhet i Sverige.

Se alla 15 tips för skatteplanering i enskild firma

Missa inte: 14 avdrag i enskild firma du bör känna till


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.