Många arbetsgivare har redan bokat årets julbord med de anställda och börjat fundera på vad medarbetarna ska få för julklapp. Gåvor från arbetsgivare till arbetstagare är i normalfallet skattepliktiga då de betraktas som ersättning för utfört arbete.

Från den huvudregeln finns tre undantag, varav just julgåva är ett. Men bara under förutsättning att gåvans värde inte är större än 550 kronor, inklusive moms. Om en medarbetare får en gåva som är dyrare än så behöver vederbörande skatta för hela beloppet, samtidigt som arbetsgivaren måste betala arbetsgivaravgift.

– Här är det viktigt att komma ihåg att värde är definierat som marknadsvärde, alltså vad medarbetaren hade fått betala för att köpa föremålet. Om företaget kan köpa in en gåva för rabatterat pris är det viktigt att ta reda på dess egentliga marknadsvärde, säger Patrik Wimmer.

En annan parameter att väga in är vilken typ av gåva det rör sig om. Kontanter eller presenter som kan likställas med kontanter, däribland presentkort, omfattas inte av skattefriheten. Däremot behöver föremålet inte ha någon koppling till julen, utan valfri gåva får ges, så länge värdet är 550 kronor eller lägre.

Välgörenhet ett populärt alternativ – men på vems initiativ?

Företag som skänker gåvor till välgörande ändamål i stället för att ge julklappar till sina kunder, behöver också ha koll på skattereglerna, förklarar Patrik Wimmer:

– Om arbetsgivarens bidrag till en organisation sker på begäran av en medarbetare ska han eller hon beskattas för gåvans värde som lön. Det beror på att den anställde anses ha disponerat över pengarna, genom att begära att de ska ges till en viss organisation.

Gåvor till kunder

Företag som vill tacka sina kunder för det gångna året med en julgåva bör utgå ifrån att gåvorna inte är avdragsgilla. Rör det sig däremot om en representationsgåva, som överlämnas i samband med ett representationstillfälle, kan ett avdrag på upp till 300 kronor exklusive moms anses godtagbart. Om gåvan utgörs av en enklare artikel utan personlig karaktär, försedd med företagets namn eller logotype, klassas den som reklamgåva, vilket möjliggör avdrag om högst 300 kronor.

– När vi pratar om gåva till kund bör man också vara noga med att inte ge bort något som har ett alltför högt värde. Dyrbara gåvor kan bedömas som en muta, vilket är straffbart. Säkrast är därför att hålla värdet på en modest nivå, säger Patrik Wimmer.

Julbord

En julfest för anställda omfattas av reglerna för intern representation. Det betyder att momsavdrag i regel inte medges för måltider och dryck, även om avdrag kan medges för enklare förtäring som kakor, bullar eller frukt, till ett värde av 60 kronor per person. Däremot är julfesten inte skattepliktig för den anställde.

Vill man anordna julbord tillsammans med sina kunder är det syftet som styr. Är syftet att ha en affärsförhandling eller kundmöte betraktas det som extern representation, varpå momsen blir avdragsgill, även om avdrag för mat och dryck inte kan göras. En viktigt poäng är att det är företagets uppgift att påvisa att kraven för representation uppfylls. Bland annat genom att bjuda in så få kunder som möjligt.

– Bjuder man in flera kunder samtidigt på julbord uppfattas det i regel som att man sannolikt inte haft en affärsförhandling eller ett kundmöte, säger Patrik Wimmer. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.