För att få in pengar snabbare så kan du välja att sälja fakturor till ett factoringbolag. En del menar att det här är säkrare än att ta lån från banken och visst kan det ligga något i det. Med fakturaköp så kommer du ju att få pengar som redan finns i en faktura. Det är inte ovanligt att företag väljer fakturaköp över lån för att bankernas procedurer är för krångliga. Det tar tid att ansöka och så ska banken fundera lite till. Då du säljer en faktura så går det mycket snabbare. Så snart som fakturan är såld så får du pengarna som du behöver för att genomföra uppdrag och investera mer i din verksamhet.

Men hur säkert är det egentligen med factoring? Det är en fråga som du måste ställa dig om du funderar på att använda denna metod för att förbättra företagets kassaflöde. Svaret på frågan beror på flera olika saker som till exempel hur stort ansvar factoringbolaget tar och hur noga de är med att bara köpa fakturor som kommer från kunder som kommer att klara av betalning.

Fakturaköp från seriösa bolag

Det har under senare år dykt upp många nya factoringtjänster på den svenska marknaden. Factoring erbjuds av banker, inkassobolag och vissa företag har specialiserat sig på att köpa fakturor. Med factoring så finns risken för penningtvätt och det är också därför som den som erbjuder tjänsten måste ha ett tillstånd att göra så från Finansinspektionen. När du väljer ett företag att sälja fakturor till så ska du alltid kontrollera att de har anmält sig till Finansinspektionen. Om inte så tar du en risk och då kommer det inte att bli säkert med fakturaköp.

Så fungerar fakturaköp

Det finns förstås skillnader mellan olika factoringbolag men grundprincipen är alltid densamma. Du skickar in en eller flera fakturor till bolaget som då kommer att betala ut pengar samma dag eller dagen efter. Hur mycket pengar du får beror på saker som hur stor del av fakturan som betalas på en gång och vilka avgifter som bolaget tar för denna tjänst. Factoringbolaget tjänar på att köpa fakturor för att de tar ut avgifter för detta. De kommer att sköta indrivningen av pengarna på fakturan. Det kan innebära att de måste vänta 30 dagar, eller mer, på att få in pengarna.

Det är inte ovanligt att ett factoringbolag tar omkring 2 % av beloppet på fakturan. Ibland kan man avtala om fasta avgifter. Det gäller att vara helt på det klara med vad factoring kommer att kosta och att inte använda den i onödan. Om du säljer dina fakturor på ett ogenomtänkt sätt så finns risken för att du kommer att förlora stora summor pengar på detta. Men om kostnaden för tjänsten är försvarbar så kan den enbart ses som en tillgång.

Ansvaret för fakturan som säljs

När du har sålt en faktura så kommer ansvaret för den att läggas på factoringbolaget som köpte men sällan till 100 %. Om det är så att kunden inte betalar, inte ens efter inkassoåtgärder, så kommer fakturan med all sannolikhet att komma tillbaka till dig. Det här är något som du avtalar med factoringtjänsten om från start så se till att du läser det finstilta innan du skriver på något avtal.

Kanske viktigare än hur ansvaret för fakturor formuleras i avtalet är hur factoringtjänsten jobbar. Om de tar emot vilken faktura som helst så finns ju risken för att de inte får in pengarna och för att du då får tillbaka ansvaret för skulden samt står med betalningsskuld till factoringtjänsten. Men om företaget jobbar på ett ansvarsfullt sätt och ser till att inte tacka ja till räkningar från oberäkneliga kunder som har ett uselt rykte så minimeras risken för detta.

Ta alltså reda på mer om factoringbolagets rykte och om hur de går till väga för att avgöra om de villa köpa fakturan som du erbjuder eller inte. Tänk på att saker som kreditupplysning märks av kunden och i vissa fall så kan det upplevas som stötande vilket inte är så bra för din verksamhet.

Viktigt att sälja rätt fakturor

Ett vanligt tips till den som vill sälja fakturor är att välja ut rätt fakturor. Beroende på det belopp som fakturan står för så kan man ju tjäna mer eller mindre på att sälja den. I och med att det kostar med fakturaköp så är detta inte en metod som lämpar sig för samtliga räkningar som man ställer ut till kunder. Det kan till exempel vara bra att se factoring som en tillfällig metod för att öka kassaflödet. På lång sikt så är det bättre att hitta andra lösningar som kostar mindre och som ändå leder till att kunderna betalar i tid.

Det ska dock nämnas att det även finns företag som använder sig av fakturaköpen regelbundet. Inte för att de inte får in tillräckligt med pengar eller behöver banklån utan för att det här är bekvämt. Det är en tjänst som gör att man slipper vissa administrativa bitar omkring betalningar. Tid som man kan lägga på annat som får betydelse för företagets utveckling och välmående.

Räkna på hela kostnaden

När allt kommer omkring så handlar fakturaköpen om att få in pengar på ett snabbt men säkert sätt. Det är viktigt att räkna på kostnaden på ett korrekt sätt. Risken minskar då du förstår precis vad factoring kommer att kosta. Se på saker som uppläggningskostnad och hur mycket du får betala per månad. Det kan ju också vara så att du får betala ränta på pengar som betalas ut till dess att kunden betalar till factoringbolaget.

En bra metod för mindre företag

För mindre företag så kan fakturaförsäljning vara en säker och effektiv metod. Men när det rör sig om stora bolag som säljer sina fakturor så ska man dra öronen åt sig. Ett börsbolag som gör detta har skakiga finanser och när aktieägarna inte får veta om att fakturor säljs så är det inte bra. Då innebär det en risk för de som har valt att köpa aktier i bolaget och inte har någon aning om att det inte går så bra som det verkar. Men för mindre företag där alla är medvetna om hur man ökar cashflow så kan factoring ses som en säker och effektiv metod. Tänk bara på att företagets rykte kan påverkas av factoringbolagets metoder. Det är viktigt att de sköter kommunikation på ett trevligt sätt. Detta även då ett ärende måste gå vidare till Inkasso.

En artikel från Eurocredit som tillhandahållit fakturaköp sedan 1988.

 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.