Företaget DanAds är världsledande inom självbetjäningsannonsering (self-service adtech). I Tidningen Näringslivet (TN) delar Istvan Beres med sig av vilka tre egenskaper som har betytt mest för hans väg till ett framgångsrikt entreprenörskap.

En orubblig vision och starkt självförtroende nödvändigt

En viktig förutsättning för att kunna bli en framgångsrik entreprenör är enligt Istvan Beres “förmågan att fortsätta tro på visionen eller drömmen när ingen annan gör det”. Om du inte har denna drivkraft och ett stort mått av självförtroende är det förhoppningsvis inte din grej att starta eget.

Istvan Beres och hans familj flydde från Transsylvanien till Sverige när han var 14 år gammal. Han fick kämpa för att anpassa sig till det nya landet, men framförallt såg han de nya möjligheterna och bar på en konstant önskan om att förbättras och lära sig.

Våga ta risker och fråga om hjälp

Denna tidiga önskan om förbättring ledde till att han insåg hur viktigt det är att våga ta stora risker, något som han har haft nytta av som entreprenör: “Jag drivs av tanken på något mer lovande och arbetar ständigt för att uppnå det”, skriver han i TN.

Den första framgångsfaktorn - att våga be om hjälp - är avgörande för att Istvan Beres har nått så långt. Han menar att “hjälp och stöd från många människor från mitt förflutna och i nutid”, har gjort att han har kunnat ta tillvara på sin drivkraft att nå framgång. Det handlar om att inte vara rädd för att hämta stöd från människor du litar på. Du måste inte klara allt själv utan det är viktigt att släppa stoltheten och be om en hjälpande hand när det känns tufft.

Rätt ord kan öka chanserna att få hjälp med 30 procent

Forskare har inte bara bekräftat hur viktigt det är att kunna be om hjälp utan också “hur” du gör det.

- Att önska hjälpare istället för hjälp kan leda till att människor blir upp till 30 procent mer villiga att agera, säger Jonah Berger, expert på övertalning och marknadsföringsprofessor vid Wharton School of the University of Pennsylvania.

Han menar att det är en komplimang att be någon om hjälp - istället för att känna att du lägger en börda över personen du ber om hjälp ska du istället tänka att du visar respekt för den tillfrågades expertis.

Gå din egen väg och glöm aldrig ditt startmål

Att du skapar dina möjligheter är också nödvändigt för att kunna bli en pionjär. Framgångsrika entreprenörer är modiga när det kommer till att skapa nya möjligheter - de vågar gå sin egen väg och är orädda för att framhäva sina verksamheter och revolutionerande idéer.

Istvan Beres tredje vinnande egenskap är att han ständigt försöker påminna sig själv om varför han började från första början. Han hävdar att nyckeln till framgång ligger i hur du hanterar fallgropar, utmaningar och misslyckanden. Alla kommer att stöta på dem men “det är viktigt att du kommer ihåg varför du började på den här resan från början” för att gå vidare på bästa sätt.

DanAd trotsade ständiga nej och blev branschledande

När DanAd var i startskedet rekommenderade de att företag skulle förändra de rutiner som de låtit rulla på år efter år. Det blev ständiga “nej”, men de var övertygade om att de hade något särskilt och vägrade låta sig nedslås. “Istället stod vi fast vid det som vi såg som vårt uppdrag och påminde oss om varför vi började från första början.”

Idag är DanAds världsledande i sin nisch och har många branschutmärkelser, till stor del tack vare dessa tre vägledande egenskaper för entreprenörer.

Uthållighet rankas som entreprenörens viktigaste egenskap

I en undersökning som Novus genomförde på uppdrag av Svea om de viktigaste egenskaperna för entreprenörer bekräftas Istvan Beres teorier. Hela 53 procent rankar uthållighet som den viktigaste egenskapen för att lyckas som egenföretagare.

Det är också skillnad mellan olika branscher. Huvuddelen av de som har verksamheter inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik framhäver kreativitet som en betydande resurs. Däremot lyfter endast 35 procent av byggentreprenörer fram kreativitet som en värdefull egenskap.

Topplistan bekräftar Istvan Beres framgångsfaktorer

  • Uthållig 53 procent
  • Flexibel och kunna mantla flera olika arbetsuppgifter 52 procent
  • Lyhörd 48 procent
  • Social kompetens 48 procent
  • Kreativ 44 procent
  • Ödmjuk 40 procent
  • Att hålla fast vid sin vision 40 procent
  • Stå på sig 34 procent

Härmed kan vi konstatera att Istvan Beres guldkorn alla är med på listan. Även om förmågan att be om hjälp inte listas direkt får vi anse att lyhörd- och ödmjukhet är starkt sammankopplade med att våga be om hjälp.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.