- Innovation är för mig en livsgnista. Den gnistan är viktigt för företag, privatpersoner, organisationer och landsting. Den är viktig för alla! Man kan locka fram gnistan och innovationskraften, men om man inte har den då kan problem uppstå, säger Tor.

Många tänker på patent och dyra juridiska processer när de hör innovation. Men Tor hävdar bestämt att innovation är för alla, och att även småsaker kan förbättra vardagen. Ofta stöter man på problemen när man jobbar och kommer på innovativa lösningar som ska göra situationen bättre.

- Det här med innovation måste alltid finnas i bakhuvudet på alla medarbetare. Står skrivaren på det bästa stället? Hur ser arbetsfördelningen ut? Jobbar rätt människor ihop? Fungerar vår organisation?

För medarbetarnas trivsel är det viktigt att företag och organisationer visar att de hänger med, att de har innovativa lösningar för att arbetsplatsen ska vara trevlig. Det gäller att ha en bra omvärldsbevakning och veta vad som händer runt omkring, vad konkurrenterna gör, så att företaget hänger med i utvecklingen och inte åker på smällar, förklarar Tor.

- Du måste vara vaken och du måste hänga med i teknikens utveckling, det tar många år att komma igen om du hamnar efter omvärlden, menar han.

För att möjliggöra innovationstänkande krävs ledare med lyhördhet som låter alla komma till tals. Ofta finns rädslor för förändringar, man har inte tid eller råd och det är jobbigt. Tor tror att företag i framtiden kommer att spara pengar till omvärldsbevakningar och innovationssatsningar. Många har missat tåget och det får andra att inse vikten av att synka med omgivningen.

- Det behöver inte vara så dyrt att vara innovativ heller, ha några möten om året, åk ut till ett ställe för att byta miljö, diskutera och försök att hitta lösningar och idéer, föreslår han.

Tor själv är just nu inne i en kreativ process där han vill nå ut med sin innovation, en trafiksäkerhetsapp, på marknaden. Appen känner automatiskt av om du utsätts för onormala G-krafter, som kan uppstå vid en trafikolycka. Den rapporterar då dina geografiska positioner till en larmcentral samt varnar människor i närheten om olyckan.

- Idén kom då en god vän till mig krockade med en älg, han hade precis kört om en lastbil och det var efter en krön som det small,  han bara satt och väntade på att lastbilen skulle köra in i honom. Jag ville hitta en lösning till problemet och började utveckla produkten som lanserades i april 2013. Vi har fått ett fantastiskt gensvar och nu ska den ut på den internationella marknaden, säger Tor.

Han får ofta idéer när någonting händer i hans omgivning i vardagen.

- Jag skriver alltid ner mina idéer, när jag får tid över tittar jag igenom min idélåda och stryker det som är helt galet. Har jag tid kan jag plocka upp en idé. Men det handlar också mycket om möjligheterna att köra igång något , det är mycket som måste stämma, förklarar Tor.

Diskutera idéer med folk du litar på som kan ge dig konstruktiv kritik. Men prata inte hej vilt om detaljer, någon kan sno din idé. I vissa sammanhang kan det vara bra att använda sociala medier för att fråga och pejla. "Vad tror ni om en sådan här lösning?" Den feedbacken kan ofta vara ovärderlig, beroende på vad man vill ha hjälp med.

Tor använder sig av sociala medier nu för att nå ut med sin innovation till allmänheten. Han medger att han kommit in i kanalen lite sent men påpekar också att sociala medier är en kanal där man kan börja sent och fortfarande kunna kommunicera med proffsen.

- Det är lite som att spela golf, har du aldrig spelat golf kan du efter en kurs och ett grönt kort snart spela med proffsen ändå eftersom att du får spela med handicap, avslutar Tor Sjödin lite innovativt.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.