Hur blir man rik? Det är en vanlig fundering.

Går det ens att bli rik i Sverige?

Skattetrycket och omfördelningspolitiken som tar från de som jobbar och kämpar och ger till dem inte bidrar är ett stort problem. Inte bara för den som vill tjäna pengar, men även för gemene man som jobbar och sköter sig. Det dränerar resurser och får färre att vilja prestera, jobba, starta företag och tjäna pengar.

Men det går ändå att bli rik. På denna sida lär du dig hur.

4 sätt att bli rik

Det finns i stort sätt fyra sätt att bli rik på. (Så länge vi pratar om lagliga sätt). Här tar vi en titt på dem.

1. Bli rik genom din anställning

Du kan jobba dig upp som t ex advokat, läkare, arkitekt, inom politiken, eller som VD/företagsledare i ett storföretag. Om du blir riktigt bra på det du gör och om du investerar dina pengar klokt så kan du spara undan pengar som kan göra dig till miljonär. Mer om hur du investerar dina pengar rätt längre ner på sidan. Som företagsledare kan du även få bonusar, aktier och optioner.

2. Bli rik genom att ärva pengar

Kanske har du rika släktingar som du vet kommer att lämna pengar efter sig eller så kanske du har en avlägsen släkting du inte känner till som kan komma att lämna en summa pengar till dig. Chansen är kanske inte så stor dock.

Relaterad läsning: Hur du blir miljonär - 5 hemligheter

3. Bli rik genom att vinna pengar på spel och lotto

Detta är troligtvis den sak med minst chans att lyckas, men ändå den som flest jagar då många hoppas på att bli rik snabbt. Men det finns få genvägar i livet. Endast en bråkdel vinner pengar och ännu färre vinner mer än en miljon. Det ska även tilläggas att större delen av de som vinner stora summor pengar gör av med dem inom bara några år. En stor del av dem är dessutom skuldsatta upp över öronen. Det har till stor del med att göra att det krävs kunskap för att både tjäna och investera sina pengar. Så kanske borde folk jaga något annat i stället för en storvinst på tips och hästar..?

4. Bli rik genom att starta eget företag

Det fjärde och kanske lättaste (läs säkraste) sättet att bli rik på är att starta eget företag och tjäna sina egna pengar. Det är troligtvis det mest effektiva sättet men det är inte något som går snabbt. Faktum är att det inte finns några snabba sätt att bli rik på, om du vill att det ska bestå och att det samtidigt ska vara lagligt.

Entreprenörskap och företagande erbjuder många möjligheter. Det gäller bara att våga ta första steget och vara beredd på en ny slags livsstil och livslångt lärande. Men det är en resa få ångrar att de påbörjade.

Hur blir man rik snabbt då?

Få personer under 40 eller 50 år är rika, så är det bara. Sannolikheten att lyckas att bli rik snabbt är minimal. Men den med tålamod som är beredd att skaffa sig kunskap genom exempelvis böcker har däremot stora chanser att nå rikedom på sikt. Satsa hellre på att bli rik långsamt med hjälp 8-regeln.

10 konkreta tips hur du lyckas bli rik

Här är några saker du kan börja med redan idag:

  • Börja med att sätta upp ett mål med smart metod. Gör det konkret. Exempel: "Jag ska tjäna en miljon till jag fyllt .. år." "Jag ska bli rik genom att spara 5000kr varje månad och investera dem i aktier." "Jag ska läsa en bok varje vecka om hur man blir rik."
  • Ändra din attityd till pengar och rikedom. Många har en idé om att det är fult att tjäna pengar.
  • Få kontroll på din ekonomi. Betala av kreditkortsskulder och andra skulder med hög ränta.
  • Börja investera dina pengar som ger avkastning. Aktier väljer många och historiskt har aktiemarknaden varit gynnsam.
  • Öka dina inkomster. Skaffa nytt jobb, om det går, jobba extra, hitta fler vägar till intäkter.
  • Spara 10 % av allt du tjänar och lär dig leva på 90 % av dina inkomster. Att utgå från en budget kan få dig att tänka efter innan du handlar saker. Det är enkla steg som de flesta miljonärer nämner som det första steget mot ekonomiskt oberoende.
  • Skapa passiva inkomster: pengar som kommer in på ditt konto även när du inte jobbar.
  • Sälj saker du inte använder. Blocket och Tradera erbjuder bra möjligheter att tjäna extra pengar. Det blir snabbt tusenlappar av prylar som bara ligger och samlar damm.
  • Öka din kunskap genom utbildning. Köp böcker om ämnet och börja läs. T ex boken Rich dad, poor dad som är skriven av Robert Kiyosaki. Han lägger mycket fokus på fastigheter och fastighetsmarknaden.
  • Tänk långsiktigt. Det tar tid, så är det bara. Långsiktighet är en av de viktigaste sakerna du behöver ha med dig från denna text för att nå framgång.

Relaterad läsning: 32 nya vassa affärsidéer du kan starta idag

Tony Robbins enkla 7-stegsplan till rikedom – alla kan göra det

Tony Robbins står vid havet

Tony Robbins tipsar här om hans bästa råd för att investera dina pengar rätt så de ger hög avkastning och skapar ekonomisk trygghet.

Att undvika fasta avgifter på dina investeringar, inte lägga alla ägg i samma korg och att våga ta första steget är några av de råd Tony Robbins delar med sig av i sina två böcker ”Money: Master the Game” och ”Unshakeable”.

Efter att ha intervjuat 50 av världens mest ekonomiskt framgångsrika människor upptäckte affärsmannen och författaren Tony Robbins att det viktigaste att förstå är att ingen har en fördel över dig när det gäller investeringar. Det handlar enligt honom främst om att att våga ta första steget, vilket få gör.

"Det säkraste sättet att ”vinna spelet” är att uppnå hållbar avkastning på lång sikt", säger Tony. Det är oerhört frestande att försöka göra aktieklipp, särskilt när du tror att andra människor gör framsteg snabbare än du. Tidningen Inc. har sammanfattat Tony Robbins bästa investeringsråd.

1. Gå med i spelet

Det största misstaget de flesta gör är att de inte gör något alls. Av rädsla för att det är svårt så struntar de hellre i det. Men vänta inte. Börja redan idag och lägg undan pengar och hitta sätt att investera dem. "Du vill inte äga en Apple-telefon, du vill äga Apple.", skriver han i boken Money: Master the Game.

Fler tips: Sluta pensionsspara och gå i pension som miljonär…

2. Förlora inte pengar

Självklart kan det säkert tyckas men du måste enligt Tony alltid tänka på hur du kan minimera riskerna med dina investeringar. Långsiktighet och att sprida riskerna med olika typer av investeringar är ett par saker du bör göra.

3. Ditt första mål bör vara ekonomisk trygghet

Det betyder enligt Robbins att du kan betala för grundläggande saker som mat, försäkringar, boende och resor med pengar du har tjänat från dina investeringar.

Läs även: Spara till barnen, men inte för mycket!

4. Ditt nästa mål bör vara ekonomiskt oberoende

Det definierar Tony som det ögonblick då du har investeringar som motsvarar 20 gånger din inkomst. "Det är när jag inte behöver arbeta, men jag behåller samma levnadsstandard.” (5% avkastning på kapitalet blir då samma inkomst.)

5. Bredda dina portfölj

Trygghet och oberoende uppnår du genom att inte lägga alla ägg i samma korg. Sprid risken genom att diversifiera dina investeringar i olika tillgångsklasser, i olika marknader och länder och över tid.

6. Akta dig för avgifter

Jämför fonders avgifter och ta reda på om det finns dolda sådana. Ofta kan dessa avgifter äta upp hela eller stora delar av vinsten.

7. Låt inte känslorna ta över

Att lägga större vikt vid något du redan äger istället för att försöka se det objektivt och sälja vid rätt tillfälle kan bidra till att investeringar misslyckas.

Mer om ämnet: 7 alternativa sätt att investera istället för börsen

Pengar, rikedom och moral

Många anser att det är fult att tjäna pengar och visst kan det diskuteras vad som är viktigt i livet. De som klagar har oftast dock utgångspunkten att världens ekonomi är ett nollsummespel, dvs att för att du ska tjäna pengar så måste de pengarna tas från någon annan. Idag finns det dock bevis överallt omkring oss att världsekonomin inte fungerar på detta sätt. Den är ett plussummespel där alla inblandade kan tjäna, men inte nödvändigtvis behöver göra det.

Ett exempel: Om du idag går ut och planterar ett land med grönsaker och sedan säljer detta så har alla tjänat. Du får in pengar och de som handlar har fått ett rikare liv.

Hylla företagaren och entreprenören

Den som väljer att ta fram en produkt eller tjänst och sälja den är en hjälte. Det skapar tillväxt och arbetstillfällen - alla tjänar på det. Så visst går det att bli rik och samtidigt göra gott.

Tips: Warren Buffetts 10 bästa sätt att bli rik på


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.