Carl-Magnus Falk är revisorn som tagit fram 3:12-modellen. 3:12 modellen hjälper småföretagare att optimera fördelningen mellan lön och utdelning. ”På så vis undviker man att betala mer skatt än nödvändigt.”, säger Carl-Magnus Falk. Kalkylatorn för 3:12-modellen kan du använda utan kostnad här på Företagande.se

Hej Carl-Magnus! Berätta om 3:12-modellen.

– 3:12 modellen är en modell som utifrån företagets finansiella ställning år 2016 söker upp och ger förslag på möjlig optimering av fördelningen mellan lön och utdelning för bolagets ägare. Så kan modellen bidra till att företagaren inte behöver betala mer skatt än nödvändigt.

Hur kom det sig att du började skissa på 3:12 modellen?

– De hela började i januari 2016. Jag var frustrerad över att den optimala fördelningen var så så svår att räkna ut och insåg också att många inte tog med pension i beräkningen för att de helt enkelt inte visste hur pensionsdelen fungerar. Så ploppade tanken på modellen upp! Man kunde jämföra olika nivåer på utdelning och lön – och drömmen vore att kunna göra det automatiskt i Excel! Jag började med en enkel prototyp och här är vi nu!

Räkna med 3:12-modellen här

Varför realiseras projektet nu?

– Själv hade jag inte kompetensen att programmera så här avancerade modeller i Excel. En bekant till mig vid namn Lukas Lilja arbetar som Excelkonsult och vi lunchar ibland. I november nämnde jag idén för honom och han tände på alla cylindrar. Han tyckte ”super, detta är görbart, jag kan hjälpa till!” Då satte vi igång att arbeta stenhårt och det har vi gjort fram till i dag.

I samma veva presenterades 3:12-utredningens förslag som innebär en del försämringar, och vi insåg att modellen kan fylla ännu en funktion: i den kan man se hur ens kassaflöde försämras med det nya förslaget. Därför har vi förhoppningen att 3:12-modellen kan vara med på ett hörn och hindra att riksdagen klubbar igenom förslaget. Jag hoppas att de som sysslar med opinionsbildning besöker 3:12-modellens hemsida och upptäcker potentialen!

Varför har ni bestämt att tjänsten ska vara gratis?

– Vi vill att så många småföretagare som möjligt ska få nytta av den. Att många inte förstår hur 3:12-regelverket fungerar var incitament att dra igång från början. PR-värdet för oss blir förstås en bonus.

Är det inte sådant här ni revisorer tjänar pengar på?

– Jodå. Flera revisionsbolag tjänar på att småföretagare inte vet hur det fungerar. Men på Parameter är det ingen stor artikel. Om vi skulle förlora någon kund på grund av detta hoppas vi i stället vinna fler genom det driv och engagemang vi har för småföretagarna. Vi gör långt mer än bara revidera och göra 3:12-beräkningar!

Varför brinner du för det här?

– Jag är en engagerad person, vilket ju småföretagare också brukar vara. Sedan jag började jobba som revisor har mitt engagemang bara vuxit, mycket på grund av deras engagemang – deras driv blir mitt! Småföretagare är oerhört värdefulla för samhället. De lägger grunden för hela samhällsekonomin! Vi har mycket att tacka småföretagarna för: de tar personliga risker, skapar arbetstillfällen – och dessutom måste de hantera en jobbig byråkrati! Med Tretolv-modellen vill jag ge tillbaka – göra det lite lättare och mer tacksamt att vara småföretagare idag!

Missa inte: Här är kalkylatorn som beräknar 3:12-modellen

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.