Coronapandemin har under 2021 fortfarande haft ett grepp om vårt samhälle och regeringen har skeppat ut flera paket för att hjälpa ekonomin och oss företagare. Ett av dessa är att du i år som arbetsgivare får ge dina anställda en s.k. "Coronagåva" på upp till 2000kr helt skattefritt. Kombinerar du denna med den årliga julgåvan på 500kr så kan du ge dina anställda en gåva med värde upp till 2500kr.

Det finns dock viktiga regler att känna till och denna artikel kommer att gå igenom dessa men även hur du ska bokföra gåvan.

Men först går vi igenom vem som kan få gåvan.

 • Alla som är anställda i företaget kan få ta del av gåvan inklusive företagsledningen och aktieägare som är anställda.
 • Styrelseledamöter, styrelsesuppleanter och andra uppdragstagare till företaget klassas också som anställda av Skatteverket och kan därmed ta del av gåvan.
 • Ägare till Enskilda firmor eller handelsbolag kan inte ta del av gåvan då de inte klassas som anställda.
 • Även egen företagare som är anställda i sitt Aktiebolag kan ta del av gåvan. Gäller självklart också om endast du är anställd i ditt egna Aktiebolag.

Se även: Detta gäller klappar, julbord och jullunch för dina anställda och kunder 2021

Några av reglerna att tänka på är:

 • Gåvan ska vara snarlik till alla och erbjudas till alla anställda. Så ge inte en gåva på 100kr till en anställd och så får en annan anställd något för 2000kr.
 • Gåvan får absolut inte överstiga 2500kr inklusive moms för annars måste hela värdet förmånsbeskattas och beloppet kan inte dras av i företaget.
 • För att du ska använda julgåvan måste gåvan köpas in runt Juletid = December 2021.
 • Det måste vara en gåva som inte är pengar och som inte går att växla in till pengar. Köper du presentkort så får det alltså inte finnas ett villkor att det går att växla tillbaka till pengar.

Hur ska man bokföra allt?

När du väl har köpt in gåvorna till dina anställda så måste du såklart bokföra det på något sätt. Viktigt är att du på kvittot skriver till vem du har gett gåvan till och lägg till texten "kombinerad julgåva och coronagåva".

Så länge beloppet är under 2500kr inklusive moms så kan du dra av både moms och inköpet så om du köpet något för 2500kr så bokför den ingående momsen på ex. 2641 med 500kr och resterande 2000kr på konto 7690 övrig personalkostnad. När det är gjort så är allt klart och dina anställda har fått en riktigt fin julgåva.

Tips: Vad ska man då ge för gåva?

Själv är jag egenföretagare och jobbar som redovisningskonsult utan några extra anställa så för mig lutar det åt att kanske köpa en skön och fin vinterjacka. För 2500kr borde jag kunna hitta någon som är av bra kvalitet.

Många företag brukar köpa biobiljetter men det skulle bli en fasansfull mängd biljetter för att nå 2500kr så jag skulle nog rekommendera något annat som exempelvis en smartwatch, billig läsplatta eller något från Orrefors Kosta Boda.

En annan vanlig gåva är presentkort som självklart är lätt att köpa in till exakt rätt summa men ett krux är att presentkort säljs moms fritt och ditt företag går då miste av möjligheten att dra av  och få tillbaks den ingående momsen. Köper du ett presentkort på 2500kr inklusive moms så går du miste om ett avdrag på 500kr så min rekommendation är att du inte köper ett presentkort utan försöka hitta en fin och bra present till alla.

Till sist, en liten summering av allt

 • Ge en julklapp på upp till 2500kr inkl. moms.
 • Bör vara liknande present till alla anställda.
 • Alla anställda kan ta del av gåvan inkl. Ägarna, dock inte egenföretagare i handelsbolag och enskilda firmor.
 • Köp inte presentkort då du inte kan dra av momsen.

Hoppas du och dina anställda får riktigt nöje med den extra stora julklappen!

God Jul!

Se även: 7 avdrag och avdragsgilla kostnader du som företagare bör ha koll på


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.