Sverige är känt för att vara ett av de trafiksäkraste länderna i världen. Det beror inte bara på att Svenskarna är bra bilförare utan också att Sverige har lyckats utvecklar bra grundlagar och regler för att körningen ska bli bättre. Bidragande till detta är en vision Zero, bra trafikmärken, säkra vägar och strikta regler med tydliga påföljder. 

Det är tydligt att något bra inte kommer automatiskt. Och för dig som någon gång kört utomlands i länder där lagar inte följa på samma sätt märks skillnaden snabbt. Det blir lätt kaos och ingen bryr sig riktigt om vad som kan hända eftersom påföljderna inte är något som fungerar. Man vad är då faktorer som har gjort Sverige så säkert? Här kommer några viktiga komponenter.

Vision Zero - Målet att ha noll dödsfall och allvarliga skador

År 1997 lanserades initiativet Vision Zero. Det är ett av de mest betydelsefulla målen som sats i Sverige när det gäller trafik och säkerhet. Målet är att eliminera helt alla trafikrelaterade dödsfall och allvarlig skador. Denna strategin bygger på att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken och att allt ska byggas och projekteras för att det ska kunna bli så. 

Detta har gett stora resultat i Sverige och man har sett en framgång med dessa mål. Målet 0 har inte nåts, men det har skett en minskning. Till exempel dog 95 personer 2020 i Sverige, medans 1600 dog i Spanien samma år. En stor skillnad som visar att målet Zero ändå är något som försöker nås. 

Tydliga och klara trafikmärken - Vägen till säkerhet

I Sverige används ett tydligt, enhetligt och standardiserat system när det gäller vägmärken. Detta gör det enklare att förstå för alla olika trafikanter. Dessa olika vanliga vägmärken, som inkluderar varningsmärken, förbudsmärken, påbudsmärken och anvisningsmärken hjälper att skapa ordning i trafiken och ger en tydlig och klar information till alla trafikanter på vägarna. Denna tydlighet minskar risken för missförstånd och onödiga olyckor.

Varningsmärken som förhindrar olyckor

Varningsmärken finns för att göra precis det som namnet säger, att varna trafikanter från faror. Dessa vägskyltar är triangulära med röd kant och gul bakgrund och syns därför väldigt lätt. Dessa vägskyltar kan varna för skarpa kurvor, avsmalnande vägar och djur på väg. Detta håller bil- och mcförare mer vaken på vad som kommer, och hjälper att undvika farliga situationer.

Förbudsmärken som reglerar trafiken

Förbudsmärken förebygger farliga beteenden och har en viktig roll i att reglera trafiken. De här är vägmärken som är runda med röd kant och anger specifika förbud som till exempel köra in på en viss väg eller parkera på en viss vägsträcka. När dessa regler visas på ett klart sätt minskar risken för att olyckor ska inträffa och trafiken kan flyta på bättre. 

Påbudsmärken som visar vägen på ett tydligt sätt

Ett påbudsmärke är runt med blå bakgrund och ger klara anvisningar om vilken riktning trafikanten måste följa eller vilka åtgärder som måste vidtas. Så dessa märken hjälper att styra trafiken på ett säkert sätt, kanske genom att ange obligatoriska körriktningar eller kanske separata banor för cyklister. Allt detta bidrar helt klart till en tydlig och bra trafik.

Anvisningsmärken och upplysningsmärken för extra klarhet

Med anvisningsmärken och upplysningsmärken kommer ytterligare information till trafikanten så att han eller hon kan navigera och förstå olika vägförhållanden. Dessa vägskyltar kan indikera en närliggande parkeringsplats, en kommande motorväg eller ett gångfartsområde. Dessa vanliga vägmärken ger tydlig information på ett enkelt sätt så att föraren kan ta bra beslut.

Säkra vägar och bra infrastruktur

Sverige har en väl genomtänkt och en noggrann planerad infrastruktur. Den är också väl underhållen för att allt ska bli så bra som möjligt. Detta inkluderar till exempel designen på vägarna, vägskyltar som används och vägunderhåll. Något som också används för att minska risker för olyckor är också runda korsningar, separata cykelbanor och väl markerade övergångar för fotgängare. Många vägar och sträckor är också utrustade med säkerhetsräcken eller andra typer av barriärer som minskar skador vid kollisioner.

Strikta trafiklagar med en effektiv tillämpning

Sverige har strikta trafikregler och lagar för att reglera hastigheter, körning med påverkan av alkohol eller droger och körning utan säkerhetsbälte. I detta är polisen noga med att övervaka och tillämpa dessa lagar och se till att alla som inte följer dessa lagar får en uppföljning. Dom kollar också hastighetskameror och regelbunden koll på andra typer av trafikproblem. Hård tillämpning av dessa olika trafiklagarna avskräcker riskabelt beteende och upprätthåller säkerheten på vägarna och är en anledning till att Sverige är så säkert.

Bra trafikutbildning och stor medvetenhet

Att utbilda förare på ett grundligt sätt är nyckeln till att hålla Sverige så trafiksäkert som möjligt. Från tidig ålder får barn lära sig om trafikregler och säkerhet i skolan. För en blivande förare är en körkortsutbildning något obligatoriskt och där inkluderas både teoretiska och praktiska moment. Man ser också många kampanjer med information som hjälper fler att förstå vikten av att alla trafikanter kan bidra till ett säkrare Sverige. 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.