Medan coworking blir allt mer populärt bland medelstora och stora företag är det även fortsatt en utmärkt lösning för många egenföretagare. Om du hör till den här kategorin och funderar på om coworking är något för dig kan du hitta svaret i den här artikeln.

Jag tycker att coworking är en bra lösning för många sorters verksamheter. Vilket kanske inte är så konstigt, i och med att jag arbetar på CONVENDUM, som erbjuder just coworking. Hos oss finns många medelstora och stora företag som hyr privata kontorslokaler i anslutning till de gemensamma ytorna. Men vi har även många medlemmar som är egenföretagare. Och det är vad coworking ger dem som jag ska fokusera på här.

Centrala lägen till rimligt pris

Coworking har många fördelar för dig som mest sitter hemma och arbetar med ditt egenföretag. En faktor som är viktig för många av våra medlemmar är att de får tillgång till representativa lokaler på ett attraktivt läge till ett rimligt pris. Den rimliga hyran kommer sig av att flera företag delar på resurser som teknik, städning och lokalerna i sig. Men utöver rimlig hyra, vad ger coworking egenföretagaren?

Representativ miljö för möten

Med coworking blir det lättare att hålla i möten. När du bjuder in samarbetspartners och kunder behöver du inte mötas på café eller restaurang, utan kan ta plats i representativa mötesrum eller ett par fåtöljer i de allmänna utrymmena om det passar bättre. På så sätt kan du enkelt lyfta det första intrycket av ditt företag.

Det gäller även på telefon. Om du ofta sitter på café och jobbar kan det kännas knepigt att ta känsliga telefonsamtal i den miljön. På Coworking spaces har du inte samma problem, eftersom det ofta finns små telefonrum som du kan använda för att tala enskilt utan en bokad tid.

Se även: 7 tips hur du inreder kontoret så dina medarbetare vill flytta in

Kringtjänster ingår

Vanligtvis är coworking bemannade under samtliga vardagar och all kringservice som till exempel posthantering, WiFi, skrivare, kaffe, reception, mötesrum och besöksmottagning ingår i medlemskapet. Vilket gör att du kan fokusera på din kärnverksamhet och slipper ta hand om saker som är kopplat till kontoret.

En särskild plats för arbete

En annan faktor som uppskattas av många som ofta jobbar hemma är att deras Coworking space blir en plats som tydligt förknippas med arbete. Även om egenföretagare sällan har strikta arbetstider mellan åtta och fem kan det ändå vara skönt att säga hej då till kontoret och gå hem för dagen. På så sätt blir det lättare att varva ner på kvällen.

Flow och ergonomi

Vissa personer har inga som helst problem med att komma igång med jobbet på hemmaplan, medan andra har svårt att få flow i vardagsrummet eller ens i ett särskilt hemmakontor. Andra kan börja känna sig instängda efter att ha jobbat hemma under en period, men gillar inte att sitta på en offentlig plats som ett café.

Om du har problem med att få flow (eller helt enkelt inte trivs med att jobba hemma) kan coworking ge dig en miljö som är inställd på just jobb. Alla runtomkring dig kommer också dit för att just jobba, vilket ger en stämning som kan förkorta startsträckan på de där uppgifterna du tenderar att skjuta upp. Det blir lite som skillnaden mellan att träna hemma och att träna på gym. Halva grejen är att gymmet är extra motiverande.

Ett annat potentiellt problem med att jobba hemma är ergonomi. Om du har ett hemmakontor med anpassade möbler är det här så klart ett problem mindre. Men det har inte alla. Omväxling och ergonomiska möbler finns på plats hos många coworking spaces, inte minst hos oss.

Coworking som en belöning

För vissa kan ett coworkingmedlemskap även fungera som en belöning för deras hårda arbete. Som egenföretagare drar du hela lasset ensam, och att få arbeta i en bekväm miljö där fullservice ingår kan bli ett bra sätt att ge dig själv en morot för allt det slitet.

Coworking ger inte bara tillgång till en praktisk lokal, du får dessutom ett större community för professionellt nätverkande och umgänge. På många Coworking spaces ordnas medlemsevent för att främja den här sortens gemenskap.

En plats att växa på 

Om du är en egenföretagare idag, men har planer på att expandera företaget och anställa fler, är coworking en bra plats för ditt företag att växa på.

En utgift – som ger mycket tillbaka

Som med allt finns det nackdelar med coworking också. Om du är egenföretagare och jobbar hemma i dagsläget är den största nackdelen att ett medlemskap blir en utgift som du inte hade haft annars. Även om avgiften är lägre än hyran för ett traditionellt kontor (särskilt i samma områden) så går det ändå åt pengar.

Naturligtvis ska du inte börja med coworking om du inte har råd med det. Men om företaget går tillräckligt bra och du vill kunna hålla möten lättare och få en trevlig miljö att jobba i – så är det väl värt det.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.