Här får du inspiration och våra bästa tips för inredningen av hemmakontoret, allt för att skapa en bra arbetsmiljö som får dig att behålla effektiviteten.

Att kunna jobba hemifrån har sina fördelar. Du slipper den tid och kostnad som pendlingen tar och du kan vara mer flexibel när det gäller arbetstider. En del företagare har sina kontor hemma och jobbar alltid hemifrån, medan andra har kontor någonstans, men tilltalas av att då och då kunna jobba hemifrån. Oavsett vilken kategori du tillhör är det viktigt att du har en bra arbetsplats som är effektivt organiserat, men som också uppmanar till kreativitet, inspiration och produktivitet.

Planera kontorets inredningen

När du ska inreda ditt kontor hemma är det viktigt att tänka på att det ska finnas plats för alla de redskap du behöver när du ska utföra ditt arbete. Tänk på samma sätt som om du skulle inreda ett kök, då skulle du se till att placera spis, kyl, diskbänk, arbetsytor och förvaring på så bra sätt som möjligt för att effektivisera matlagningen. Så ska du också göra när du planerar inredningen av kontoret. Jobbar du med papper ska du ha plats att förvara papperen. Jobbar du mycket vid datorn ska du ha en ergonomisk arbetsplats. Behöver du utrymme för att paketera, rita, skapa eller lagra saker så måste du se till att ordna det.

Det första du behöver göra är alltså att sätta dig ner och fundera på vad du egentligen behöver för att utföra ditt arbete, därefter fixar du ditt kontor utifrån detta. Köp inte en massa möbler eller förvaringsmaterial på måfå utan se till att du vet vad du behöver innan inköpet, så slipper du onödiga utgifter på sådant som ändå aldrig används. Alla saker du köper bör ha en funktion. Ju mindre yta du har för att skapa ditt hemmakontor, desto mer gäller det att tänka till och försöka använda ytan effektivt. Glöm inte att även använda dig av väggarna för förvaring.

Tänk på ergonomin

För dig som sitter stilla under långa stunder och jobbar är det viktigt att investera i en bra, ergonomisk skrivbordsstol. Ta gärna hjälp av personalen på ett kontorsvaruhus för att hitta den stol som passar just dig bäst. Stolen bör vara stadig, inställbar och avlastande. Skrivbordet eller databordet är också viktigt för ergonomin. Det kan vara aktuellt med en tangentbordshylla för att komma i rätt höjd. Du ska kunna sitta rak i ryggen och underarmarna ska kunna vila bekvämt på bordet. Förutom en ergonomisk stol är bra belysning väldigt viktigt. Det ska finnas såväl punktbelysning som allmänbelysning. Skrivbordslampan ska vara placerad på motsatt sida av din skrivhand.

Smarta tips för hemmakontoret

 • Arkivboxar med hängmappar är bra pappersförvaring där du kan spara viktiga papper i olika kategorier.
 • För högarna med aktuella papper som tenderar att samlas på skrivbordet kan du skaffa snygga brevfack.
 • En anslagstavla är A och O för att skriva upp allt som du behöver komma ihåg, så som viktiga telefonnummer eller att-göra-listor.
 • I dina skrivbordslådor kan du lägga mindre fack för mer organiserad ordning.
 • Dold förvaring i skåp gör att rummet alltid känns organiserat och städat.
 • Pärmar och tidskriftsamlare i enhetlig färg skapar ett lugnare och mindre rörigt intryck.
 • Satsa på trådlöst. Men även om du väljer trådlöst så kommer det ändå att finnas en del sladdar i ett hemmakontor. För att slippa fula och irriterande sladdar bör du investera i någon form av sladdgömma eller kabelrör.
 • Se till att du har det du använder mest lättillgängligt, medan det som du använder mer sällan kan stuvas undan för att plocka fram vid behov.
 • Begagnade kontorsmöbler kan vara i lika bra skick som nya. Det sparar miljön och slitage på plånboken.

Så jobbar du effektivt hemifrån

Att jobba hemifrån är fritt och flexibelt. Men det finns också en risk att du fastnar i att göra annat än att jobba, som att starta en tvättmaskin, prata i telefon med mormor eller fortsätta läsa boken du började läsa kvällen innan. Här är bästa tipsen för att jobba effektivt från hemmet. Det finns även risk att det går på andra hållet. Att du inte släcker ner kontoret för dagen utan fortsätter långt inpå kvällen. Båda sätten är dåliga i det långa loppet.

 • Skriv listor. Visst låter det tråkigt, men det är ändå effektivt för de flesta av oss. Skapa en övergripande lista och sätt upp den på anslagstavlan. För varje dag skapar du sedan korta listor på post-it-lappar. Knepet är att prioritera där du skriver upp lagom många (läs viktiga) punkter så att du kan beta av listan och slänga lappen på kvällen.
 • Dela upp arbetet i mindre, lätthanterliga bitar. Bena upp större projekt i flera mindre delar.
 • Planera in raster och lunchpauser även fast du jobbar hemifrån. Ta en minipaus varje timme då du sträcker på dig och rör dig lite.
 • Variera din sittställning under dagen.
 • Jobba aldrig i pyjamas.
 • Strunta i hushållssysslorna under arbetspasset, planera hellre in pauser då du gör sådant, eller gör det före/efter arbetspasset.
 • Ta en promenad i slutet av arbetspasset för att simulera att du slutar jobba och går iväg från arbetsplatsen. På samma sätt kan du ta en promenad innan du börjar jobba, för att ”gå till jobbet”.
 • Ta bort mejlnotifieringar som stör och avbryter när du jobbar koncentrerat.
 • Samma sak gäller för sociala medier.
 • Stäng av mobilen medan du jobbar om du inte behöver bli nådd.
 • Planera din arbetsdag efter klockan och försök ha fasta arbetstider även när du jobbar hemma så att du kan skilja mellan fritid och arbete.
 • Undvik att jobba framför teven.
 • Organisera ditt arbetspass utifrån just din rytm. Gör rutinjobb när du är som tröttast och gör sådant som kräver maximal fokus när du är som piggast under dagen.
 • Stäng dörren till ditt arbetsrum så du får vara ifred om övriga familjemedlemmar är hemma.
 • Om du oftast jobbar hemifrån är det viktigt att få input från andra då och då. Boka in nätverksträffar, lunchdates med andra företagare eller organisera efter-jobbet-aktiviteter med andra hemmajobbare. Skaffa aktiviteter utanför hemmet, att börja träna är ett bra tips som också gör att du blir piggare och friskare.
 • Viktigt är också att separera jobbet från ditt familjeliv genom att ha ett speciellt arbetsrum, en speciell jobbdator och en separat telefonlinje till företaget.
 • Innan du slutar jobba för kvällen bör du planera nästa dag, vad du ska göra under dagen, vad du bör prioritera och vad du måste ha klart när du slutar jobba nästa dag. Se också till att lämna arbetsplatsen i snyggt och städat skick så du slipper börja nästa dag med att ta bort smutsiga kaffemuggar och skräp.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.