Nedan följer några tips hur du kan tänka när du inreder kontoret, plus några ”specialare” som gör er arbetsplats till stället ingen vill lämna.

Färg och inredningsdetaljer

Hur bra man trivs på sin arbetsplats har till viss del att göra med hur dess miljö ser ut. Att sitta i ett instängt rum målat i grått och med dålig belysning tar nog även kål på den starkaste av personer. Färg och detaljer i inredningen kan göra väldigt mycket för helhetsintrycket av kontoret. Här kommer fyra saker att beakta när du inreder kontoret:

  • Färg, färg, färg

Att färg har en stor inverkan på vårt mående är ingen hemlighet. Det behöver inte i första hand handla om att måla om hela kontoret; oftast räcker det med inredningsdetaljer, kontorsmöbler och textilier i färg för att pigga upp tillvaron. Olika färger sägs ha olika inverkan på vår produktivitet, kreativitet och välmående. Fundera därför noga på vilka färger du vill inreda kontoret med.

  • Växter

Med växter på kontoret blir inomhusmiljön mer levande och tilltalande. Satsa gärna på tåliga växter så slipper du byta ut dem ofta.

 

Handelskammaren i Ljubljana, Slovenien

Bild: Handelskammaren i Ljubljana, Slovenien

Växter renar också luften från kemikalier, dålig lukt och ger samtidigt tillbaka syre och skapar en behaglig luftfuktighet. Några exempel på växter som både sägs rena luften och samtidigt är bra luftfuktare är Fredskalla, Gerbera, Benjaminfikus, Ampellilja, krysantemum, Ädelbanan och Banddracena. Så växter är en förhållandevis billig investering, både för hemmakontoret eller i kontorslandskapet inne i stan.

  • Textilier

Textilier av olika slag är bra av två anledningar; dels minskar det buller runtomkring dig och dels lyfter det stämningen i rummet. Satsa framför allt på färgglada gardiner, men fundera också på användning av mattor, soffmöbler, filtar och kuddar.

”Öppet kontorslandskap kan minska prestationen med upp till 66 %”

  • Ljuset ger energi

Studier visar att vi blir piggare, presterar och mår bättre av naturligt ljus. Nu kan det vara svårt att påverka fönsters storlek i lokalen men du kan åtminstone se till att de fönster som finns inte skyms av gardiner, persienner och annat.

Det är också stor skillnad på vilken typ av lampor och lysrör ni har i lokalen. Dåliga eller billiga ljuskällor kan skapa flimmer vilket skapar stress i kontoret eller på kontorshotellet. Det finns alltså stora vinster i att kolla över ljuset. Det skapar en bättre arbetsmiljö – som i sin tur ger en friskare personal och ökad produktivitet.

Förutom ovanstående tips finns det mängder av kontorsinspiration och goda råd runt om på nätet. En tumregel är att inreda så det känns hemtrevligt och mysigt. Lyckas du med det kommer garanterat dina medarbetare att trivas bättre.

 

Telekombolaget Dtac:s kontor i Bangkok, Thailand

Bild: Telekombolaget Dtac:s kontor i Bangkok, Thailand

Ergonomi ger bra ekonomi

Många människor är tyvärr både fysiskt och mentalt stressade idag. Alla sorters arbeten sliter mer eller mindre på kroppen, och arbetar du större delen av dagarna sittandes vid en dator resulterar det ofta i stela och ömma leder och lemmar. Fysiska påfrestningar kan reduceras med hjälp av ergonomiskt bra inredning. Att inreda kontoret utefter ergonomiska principer är därför mycket viktigt och betalar sig utan tvekan i längden.

Idag finns ett stort utbud på marknaden av ergonomiska möbler och inredningsprodukter, men här har vi sammanställt tre viktiga tips för arbete i kontorsmiljö:

  • Justerbara/höj- och sänkbara skrivbord och stolar

Att köpa in bord och stolar som är justerbara, till exempel höj- och sänkbara är A och O för ett bekvämt och ergonomiskt arbete på kontor. Medarbetare kan då variera mellan att sitta och stå medan de arbetar, vilket minskar risken för stela leder. Att stå upp en del av dagen har dessutom visat sig göra stor skillnad på allmänhälsan och en del menar även på att de presterar bättre då det känns naturligare att stå och jobba och exempelvis prata i telefon; kreativiteten och de goda idéerna kommer helt enkelt lättare fram när man står.

  • Datorer och skärmar

Många arbetar idag vid datorn stora delar av dagen. Ur ett ergonomiskt perspektiv bör alla ha tillgång till en stationär dator, då bärbara datorer under en längre tids bruk kan leda till besvär pga av små skärmar där det är svårt att ställa in höjd och flytta tangentbordet. Bildskärmen på datorn bör dessutom vara reglerbar i höjd.

En del företag använder sig av dockningsstationer vilket gör att man kan ta med sig datorn hem eller flytta till ett annat rum för att få variation. Det kan dock diskuteras om det behövs idag då man enkelt kan använda molnet för att ha all information samlat. Dropbox, Google drive och Onedrive är några exempel där du får tillgång till allt ditt arbete oavsett vart du befinner dig i världen, detta via din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

På 1177.se har du bra information om hur du ska tänka vid arbete vid datorn.

  • Inred med möjlighet till paus och variation

Hur bra möbler, material och produkter ni än har på ert kontor ur ett ergonomiskt perspektiv är variation och pauser nödvändigt för en god fysisk och psykisk hälsa. När du inreder kontoret bör du alltid ha i baktanken att det ska finnas ytor att röra och sträcka sig på samt stå- och sittytor för kortare pauser. En powernap laddar batterierna och ibland kan det bara vara skönt att sätta sig ner en stund och prata om något helt annat än just jobbet. Den ”förlorade” arbetstiden återbetalar sig snabbt.

Att ha möjlighet att variera sin utrustning är också bra. Låt medarbetarna kunna byta mellan till exempel ”vanlig mus” och ”rollermouse” samt tangentbord. Varför inte byta kontorplats då och då med?

Vill du inspireras mer av ergonomivänlig inredning och utrustning kan du och dina medarbetare gå en kurs, det kan vara välinvesterade pengar.

Tips på löneförmåner som motiverar dina medarbetare mer än hög lön

 

Urban Outfitters kontor i Philadelphia, USA

Bild: Urban Outfitters kontor i Philadelphia, USA

Fler råd som gör det lilla extra med arbetsplatsen

Det finns enkla saker du kan göra för att skapa en kontorsmiljö som gör arbetsplatsen till ett andra hem för din anställda; en plats de längtar tillbaka till på måndag morgon. Kontoret är inte allt, men det är nog så viktigt.

Uppmuntra till pauser. Gå en runda med kaffet och fråga om andra vill ha. En del sätter in ett pingisbord eller biljardbord på kontoret för att få medarbetarna att släppa jobbet för stunden. Google nämns ofta när man pratar om fria och inspirerande arbetsplatser.

Organiserad arbetsplats. Det kan tyckas självklart men kolla på de flesta kontorsplatser. Det är ofta stökigt och det påverkar hur vi presterar. Fikaplatsen, skrivbordet, toaletterna, se till att alla hjälps åt att hålla kontoret i ordning. 5 tips för att skapa en organiserad arbetsplats

Uppmuntra till samarbete. Sätt upp whiteboard-tavlor och soffgrupper så personalen känner att det finns möjlighet att samarbeta och vara kreativa tillsammans med de andra. Få andra saker skapar ett starkare team och leder till fler nya innovationer.

Ät tillsammans. Se till att matsalen är gjord för att alla ska få plats samtidigt. Det är ofta under pauserna relationerna kan stärkas än mer.

Spela klassisk musik i bakgrunden. Forskning visar att klassisk barockmusik av t ex Handel, Vivaldi och Bach tycks få hjärnan att arbeta och lagra information på ett mer organiserat sätt. Frekvensen i hjärnan ändras till ett avkopplat tillstånd som en typ meditation. Det gör att både den medvetna och den omedvetna hjärnan arbetar tillsammans. Vissa menar på att det minskar risken för stress och samtidigt får medarbetarna att prestera bättre.

Experimentera. Testa er fram vad som fungerar.

7 grundstenar för hur du bygger en stark och positiv företagskultur

 

Googles kontor i Tel Aviv, Israel

Bild: Googles kontor i Tel Aviv, Israel

Sen finns det så klart en rad andra tips som att ha stående fruktskålar, bubbelvatten, akvarium, en porlande mini-fontän, gott kaffe, städpersonal som regelbundet kollar över lokalen, men det behöver vi inte gå in på här. Se till att involvera medarbetarna och låt dem skapa det perfekta kontoret, så har du inte bara personal som vill vara kvar, de kommer att vilja flytta in på kontoret.

Lycka till med inredningen av arbetsplatsen!

Direkt från Silicon Valley: Så skapar du en kreativ och högpresterande arbetsmiljö


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.