Att hunden är människans bästa vän vet vi sedan gammalt. Antalet registrerade hundar har ökat kraftigt de senaste åren och många vill ta med sin vän till jobbet. Att ha en tillåtande hundpolicy kan göra arbetsplatsen mer attraktiv både när det kommer till rekrytering och att engagera och behålla medarbetare.

Enligt forskning.se mår vi bra av att klappa och leka med hundar. Bara genom att titta hundar i ögonen ökar det så kallade “må-bra-hormonet” oxytocin hos både människa och hund.

- I flera olika studier har man kunnat se många olika positiva aspekter hos både människa och hund, bland annat lägre blodtryck och mindre stress, förklarar Lina Roth som forskar om beteende, välfärd och sinnesförmågor hos hundar.

Oxytocin gör oss mer sociala och dämpar även oro och smärta. När du klappar och pratar med en hund ökar hormonet i blodet både hos dig och hunden. Hjärtfrekvensen och blodtrycket sjunker såväl som nivån av stresshormonet kortisol.

Hundar är våra äldsta husdjur. Vi har utvecklats sida vid sida i över 15 000 år. Därför har vi utvecklat en förmåga att tyda signaler i varandras kroppsspråk. Hundar förstår till exempel när människor pekar, det gör inte andra arter. Vi människor har lärt oss urskilja olika sorters skall. Bara genom att lyssna vet vi om en hund är orolig eller skäller mer för nöjes skull. 

Leken får oss att må bra

Hundar sticker ut i sin kommunikation jämfört med andra djur. Med den så kallade lekbugningen – när frambenen är nere mot golvet och rumpan upp i luften, signalerar hunden att från och med nu är inte nafs och morr på riktigt, nu är allt bara lek.

– Det är en uppmaning till lek, en metakommunikation som visar att man vill leka, nu har vi kommit överens om att det inte är på allvar, nu skojar vi, säger Per Jense professor i etologi vid Linköpings universitet

Leken gör att hundar mår bra. På samma sätt mår vi människor också bra av att klappa och leka med hundar.

Fördelar med hund på kontoret:

  • De kan öka välmåendet på arbetsplatsen.
  • Arbetsmiljön kan bli mer avslappnad vilket kan leda till ökad kreativitet och produktivitet. 
  • Stressnivåerna på arbetsplatsen kan sänkas. 
  • Hundpromenad på rasten är hälsosamt.
  • Korta pauser med lite lek och bus mår både hund och människa bra av.
  • De blir ett naturligt samtalsämne vilket kan främja gemenskapen mellan kollegor.
  • Att tillåta hundar på arbetsplatsen signalerar att företaget värderar medarbetarnas välmående och en positiv företagskultur.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.