Warp-speed 100 in i framtiden
För bara två år sedan var distansarbete knappt en möjlighet, utom för vissa personer i personalstyrkan. Då kom covid-19 och förändrade spelplanen. På tre sekunder, i warp-speed 100 – kastades vi in i framtiden. Det blev en omedelbar förändring. Över natten överbelastades alla digitala nätverk när företag och människor flyttade online och hela världen tycktes stå i brinnande förändring. Men säga vad man vill, denna upp-speedade digitala utveckling har skapat oanade möjligheter! Vi hade kommit hit förr eller senare – det hade blivit något senare om inte pandemin drabbat oss.
De flesta som arbetat på distans under pandemin kommer att fortsätta med detta. Företagen har upptäckt att det finns flera fördelar, och till och med ökar effektiviteten. Det finns förstås människor som känner att de förlorat gemenskapen med sina arbetskamrater och som inte tycker att konferenser online räcker, de kommer förmodligen att kombinera kontoret med distansarbetet. Branscher som restauranger och exempelvis dagligvaruhandel kommer förstås att behöva vara på plats.
Positivt och negativt för ekonomin
Shep Hyken på forbes.com har ett positivt tonfall. Joel Block från Bullseye Capital skriver i sin trendrapport för 2021 att denna snabba digitalisering med distansarbete kan få både positiva och negativa konsekvenser. Att färre människor pendlar kan få konsekvenser för delar av ekonomin. Färre bilar är förstås bättre för miljön, men färre biljetter i kommunal trafik ger mindre intäkter till staten. Lägre bensinförbrukning påverkar både skatt och oljebolagen. Återigen drabbas staten.
En annan del är fastighetsbranschen. Om företag inte längre behöver stora lokaler när personalen arbetar på distans behöver man inte hyra dessa. Byggnaderna kommer att förlora hyresgäster vilket leder till att fastigheter centralt i städerna så småningom kan komma att omvandlas till privatbostäder. När företagen drar ner kommer också restaurangerna att se färre lunchgäster.
Plus och minus
Från början var det en utmaning för de flesta anställda att plötsligt lämna kontoret och inleda distansarbete – ett nytt arbetssätt. Det finns många som älskar det nya arbetssättet medan andra har svårt. Man har nu sett att de flesta människors produktivitet ökar vid distansarbete, dessutom sparar både företaget och den anställda pengar. Man sparar bensin, kläder, lokalstädning med mera. Det finns en stor plussida.
Men det finns en minussida som är mer av emotionell karaktär. När nyanställda inte lär känna sina kollegor så bra ”lever” man inte i företagets kultur på samma sätt. Det vill säga, det krävs mer av ledaren när man anställer på distans. Det blir svårare för den nyanställda att bli en naturlig del av företagets värderingar. Det krävs ett nytt sorts ledarskap där man är närvarande online via ”face-to-face” samtal och gruppsamlingar. Man behöver hela tiden ha leveransdatum och ett betydligt mer disciplinerat ledarskap. Detta behöver dock inte vara ett minus eftersom det gör att ett nytt ledarskap av en helt ny kaliber utvecklas.
Förändring är tufft men givande
För företagandet handlar det om att modernisera och förändra processer om man vill vara med och konkurrera på framtidens arena – framtiden är dessutom redan här. Ökningen av distansarbetet kommer oundvikligen att påverka ekonomin både positivt och negativt, dock övervägande positivt eftersom tillväxten inom all sorts digitalisering är enorm och ständigt kräver ny arbetskraft.
Om du funderar över hantering av personal och emotionella relationer finns det en hel del forskning inom området. Man kan dessutom ha online – ”happy hour” med teamsamtal och olika events som är upplyftande, detta har skapat framgång för många företag speciellt i USA. Att arbeta virtuellt utesluter inte att man också arbetar på kontoret. Många företag har i och med pandemin upptäckt nya vägar till lönsamhet och helt andra sätt att göra affärer på. Man kan nu bygga processer som för företaget långt in i framtiden.
Har du funderat på hur ditt företag ska agera?
Text av Kee Bergman