Blir du trött i huvudet, ögonen, nacke eller axlar efter en dag på kontoret? Här kommer 5 enkla tips på hur du kan sitta mer ergonomiskt för en friskare kropp och därmed bättre företagande.
1. Rak rygg
Försök att ha en bra hållning när du sitter vid skrivbordet: en rak rygg med fötterna stadigt i golvet. Tips för att undvika ”ostbågsrygg” är att skaffa en pilates- eller gymboll, som du sitter på istället för stol. På bollen är det lättare att komma ihåg en bra hållning för annars finns det risk att du rullar av.
2. Redskap i rätt position
Det handlar inte om att skaffa prylar för en bättre ergonomi för det mesta sitter i vanor. Även med de bästa verktygen kan du skada dig både kort- och långsiktigt. Ett vanligt problem är att ha dator eller mus för långt borta så att du behöver sträcka dig hela tiden (vilket kan skapa smärta eller belastningsskada). Bara genom att ta mus och tangentbord närmare kan du göra underverk för nacke och axlar.
3. Variera arbetsställning
Om du har möjlighet att stå och jobba, försök att ställa dig upp minst en gång i timmen. Stå tills du märker att din position börjar svaja, tex genom att du står och hänger på en fot eller höft. Om du inte kan stå upp, försök att i alla fall ställa dig upp då och då eller sträcka upp och bak armarna emellanåt.
4. Mjuk blick och ögongymnastik
Det är lätt att börja stirra på skärmen när du jobbar effektivt. Försök att göra det till en vana av att kolla iväg från skärmen, gärna långt bort. Några gånger om dagen är det bra att göra enkel ögongymnastik: blunda, öppna ögonen, rulla ögonen, titta uppåt/sidan/nedåt. Försök att göra det avslappnat och mjukt.
5. Rör dig
Stillasittande under långa perioder är rent av dåligt för hälsan eftersom kroppen är byggd för rörelse. Försök att komma upp och röra dig så ofta du kan men minst en gång per timme. Det kan vara så enkelt som att ställa dig, sträcka upp armarna och böja dig ner med böjda knän. Enkla, stora rörelser sätter fart på din kropp.
Ett enkelt sätt att minimera nack- och axelproblem är att dra upp axlarna mot öronen för att sedan släppa ner dem. Andas djupa andetag och känn skillnaden i kropp och sinne.