Det finns en uppsjö av genvägar (businesshacks) för att lyckas som företagare och få bolaget att växa. Skillnaden med denna lista är att det är tips som kommer från personer som redan lyckats. Vårt tips till dig är att välja ut en eller ett par av punkterna och applicera dem direkt i ditt liv och din verksamhet. Det kan räcka för att göra stor skillnad.

1. Planera din dag

Tim Ferriss, entreprenör och författare till boken The 4-Hour Work Week

”Bara några minuter varje morgon kan spara timmar där du undviker att slösa bort din tid resten av dagen. Var fokuserad på det som verkligen betyder något. Du kan vara upptagen hela dagen utan att för den delen ta itu med de viktigaste sakerna, saker som i många fall är de jobbigaste att utföra. Välj ut den eller de två viktigaste sakerna du behöver göra idag. Bara en eller två.”

2. Omge dig med människor som är smartare än dig själv

Jack Ma, grundare av Alibaba

”Jag visste ingenting om teknik. Jag visste ingenting om management. Saken är att du inte behöver veta så mycket. Du måste bara hitta människor som är smartare än dig. Under många år har jag letat efter människor som smartare än jag och mitt jobb är att få dessa människor att arbeta tillsammans. När smarta människor arbetar tillsammans, då blir det lättare.”- Från ett tal som Jack Ma presenterade vid World Economic Forum 2018.

3. Minska antalet valmöjligheter

Mark Zuckerberg, grundare av Facebook

”Jag vill verkligen rensa mitt liv från alternativ så jag kan fatta så få beslut som möjligt. […] Det finns en rad teorier inom psykologin som pekar på att även små beslut, till exempel vilka kläder du ska ha på dig eller vad du äter till frukost, förbrukar din energi och gör dig trött.”- Från en intervju där Mark Zuckerberg fick svara på varför han bar en grå t-shirt varje dag.

4. Vakna tidigt och träna dagligen

Richard Branson, grundare av Virgin Group

”Oavsett var jag befinner mig stiger jag upp tidigt - vanligtvis runt klockan 5. Jag sover med gardinerna öppna så solljuset väcker mig. Naturligt ljus är underbart motiverande. Det är svårt att inte vara entusiastisk över dagen med solen som lyser in genom fönsterna. […] Om jag är någonstans där det finns en tennisbana spelar jag. Om tennis inte är ett alternativ tar jag en promenad eller cyklar.” - Från Richard Bransons blogg.

5. Omge dig med motiverande notiser

Blake Mycoskie, grundare av TOMS

”Jag omger mig med inspirerande citat. Detta lätthanterliga råd har spelat en stor roll och hjälpts mig att komma över min rädsla och osäkerhet som präglat hela min karriär som företagare.”

6. Fatta beslut snabbt

Jeff Bezos, grundare av Amazon

”De flesta beslut bör antagligen tas med omkring cirka 70% av den information du önskar att du hade. Om du väntar tills 90% är du förmodligen långsam. Dessutom måste du vara bra på att snabbt känna igen och korrigera dåliga beslut. Om du är bra på att korrigera behöver det inte bli så kostsamt att ha fel, medan det garanterat är dyrt att vara långsam. ”- Från ett utskick 2016 till aktieägarna.

7. Håll färre möten

Elon Musk, grundare av Tesla

”Överflöd av möten skadar företag och det blir nästan alltid värre över tid. Undvik stora möten såvida du inte är säker på att de skapar värde för alla deltagare, i så fall, håll mötet kort."- Från ett e-postmeddelande till Teslas anställda.

8. Undvik multitasking

Oprah Winfrey, entreprenör och mediamogul

”Jag har lärt mig att total uppmärksamhet i varje stund skapar intensitet. Det handlar om att leva här och nu, ögonblick för ögonblick. […] Multitasking är ett skämt. När jag försöker göra det blir inget bra.”- Från en intervju med Fast Company.

Relaterad läsning: Behöver du hjälp att fokusera? Tänk på två kaniner...

9. Gå i ensamhet

Paulo Coelho, brasiliansk författare

”Att gå är för mig att tänka, mitt sätt att meditera. Det är inte just det att jag tänker, utan att jag är i en slags trans och är helt kopplad till nuet.”- Från en intervju med The Tim Ferriss Show.

10. Lev i nuet

Adam Braun, grundare av Pencils of Promise

”Jag gör mitt bästa för att vara helt närvarande inför dem som står framför mig. Detta hjälper mig att undvika multitasking vilket kan göra mig ineffektiv och ta bort mitt fokus från det som verkligen betyder något.”- Från en intervju med SaneBox Blog.

Missa inte: Konsten att leva i nuet

Originaltexten hittar du här.

Se även: Bli framgångsrik med 5-timmarsregeln

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.