Alla vi människor tänker dagligen tankar som antingen handlar om framtiden eller det som redan har hänt. Målet för de flesta är dock att leva mer i nuet, och mindre i det förflutna eller framtiden.

Varför är det då så himla svårt att leva i nuet?

Ja, anledningen kan vara saker som har hänt och som är svåra att sluta tänka på. Likaså kan oro för framtiden vara en lika stor stressfaktor. Det är med andra ord lättare sagt än gjort att leva i nuet.

”Om en människa inte finner lugnet inom sig, söker hon det fåfängt på annat håll.” /Channing

Karin Boye skrev i en av sina dikter att det är själva resan som gör mödan värd. Det verkar mer och mer som att vi människor kommit fram till att det är processen och inte destinationen som är målet.

Ett bra sätt att lära dig leva i nuet är att helt enkelt acceptera dig själv och det som har varit och samtidigt sätta upp och programmera in dina livsmål och din riktning framåt. Efter att din riktning framåt är inprogrammerad i ditt mentala rum har det visat sig mycket lättare att leva i nuet och våga njuta av det som är livet. För du tränar väl mentalt?

Många vill ”ta en dag i taget” i sina liv. Jag tror det är jättebra filosofi, under förutsättning att man redan undermedvetet har bestämt vart man är på väg. Att veta varför jag lever, veta min mission med mitt liv, är avgörande för att kunna må bra och fungera bra här och nu. Håller du med?

”Att leva är så häpnadsväckande att det lämnar mycket lite utrymme för andra sysselsättningar.” /Emily Dickinson

Ibland när vi ska sätta upp mål för framtiden kan vi hamna i ett vägskäl.

Vilken väg ska jag välja? Gör som Sigmund Freud brukade göra när han träffade klienter med beslutsångest. Han bad dem ta fram ett mynt och helt enkelt singla slant om det hela. Syftet med det var inte, berättade han, att människor skulle följa slumpen. Vad det handlade om var att efteråt fråga sig om man var nöjd med utfallet? Den är väl bra!

”Vi lever en sekund i taget, och sekunden är just nu.” /Eyvind Johnson

/Olof Röhlander

Mer om att vara närvarande, nu

Här är några rader av John Rosencranz från hans artikel Lär dig leva i nuet, på riktigt.

"Vår personliga historia har präglat oss, den har fått oss att sätta etiketter på allt vi erfarit. Den har fått oss att sätta namn på människor, ting, händelser etc.

Det innebär att när vi hamnar i nya situationer, så blir dessa inte nya eftersom att det är vårt förflutna som säger till oss vad det är vi upplever, vilket också innebär att det förflutna är det som avgör vilka känslor som kommer att väckas.

Att leva i nuet innebär att möta nuet utifrån vad nuet är just nu. Du kan inte uppleva nuet om du har det förflutna med dig in i denna situation. Att leva i nuet innebär att du är helt ren från historia, att neutralt betrakta det du ställs inför, utan att värdera – dina värderingar är just ett resultat av historien – utan att bedöma, eller döma utan att sätta etiketter eller trycka in det du upplever i ett fack. Du bara ÄR i det som sker, med det eller den du möter. Det handlar om att betrakta och inte analysera, att känna men inte hitta en orsak till känslan."

"Att aldrig låta framgången dölja sin tomhet, insatsen sin intighet, arbetslivet sin ödslighet, och så att bevara sporren att nå vidare – den smärta i själen som driver oss själva. Se dig inte om. Och dröm ej om framtiden: den skall ej återskänka dig det förgångna eller tillfredsställa andra lyckodrömmar. Din plikt och din belöning – ditt öde – är HÄR och NU." - Citat av Dag Hammarskjöld

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
4 kommentarer
Olof Röhlander
2009-12-21 04:23
Det där är en svår men möjlig kombination. Många tror att man antingen lever i nuet och då skippar det här med mål, eller tvärtom jobbar med mål och därmed inte är i nuet. Det optimala är, som jag ser det, att först ta reda på vart du vill och sen vart du är. Genom att veta vart du är på väg och vill komma blir nuets utmaningar lättare att hantera och bestluta sig om.

Träning ger färdighet och när du som sagt har målen eller riktningen klara kan du träna på att bli mer närvarande genom tex följande övning. Det är stressforskaren Giorgio Grossis står bakom den här enkla se-hör-känn övningen för att få bort ovidkommande tankar och annat tankebrus:

Gör så här:
*Tänk på tre saker som du ser just nu (neutrala intryck som Jag ser att gardinen vajar i vinden)
*Uppmärksamma tre saker du hör just nu (Jag hör musiken på radion)
*Registrera tre saker du känner just nu (Jag känner tangentbordet mot fingrarna)

-När du gjort detta, börja om med två saker du ser, hör och känner,
slutligen en sak av varje, och därefter kommer du märka att du blivit lugnare och mer medveten om nuet. En enkel och effektiv övning som du kan göra flera gånger om dagen för att lugna sinnet och bli mer nu-fokuserad.

Varmt lycka till!
Mvh Olof
Se mer...
Kalle C
2009-10-22 17:34
Jag är kluven vad gäller mindfulness och att leva mer närvarande. Jag har stora mål med mitt liv och visst glömmer jag allt för ofta bort att leva i nuet. Jag nästan försakar vänner och familj för att uppnå det längre bort. Förhoppningsvis så har jag framöver både tid och pengar att ta igen mycket av detta. Jag känner ingen direkt skuld över detta men visst vill jag kunna vara med dem och ha roligt oftare än nu.

Olof. Har du något tips på hur man jobbar långsiktigt med mål men ändå har tid och lust för att stanna upp och lukta på blommorna?
Se mer...
david persson
2007-05-20 21:46
det handlar egentligen bara om att uppskatta livet och se att livet är en gåva som vi fått och som kan tas ifrån oss på bråkdelen av en sekund.
inga reinkarnationer kan rädda dig.
du har inte råd att skjuta upp att leva det och njuta av det i just detta ögonblick, eftersom du bara har en chans på dig att leva det.Rannsaka dig själv och lev det nu./David
Se mer...
Whistleblower
2007-05-16 08:34
Marknaden lever alltid i nuet men svenska medborgare lever på minnen från fornstora dagar Jante, Luther och Ågren.
I landet med politiker utan ansvar kan eller vågar enskild person inte värdera och välja resurs som lokalt i EU/EES producerat resultat med produktansvar.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.