När det gäller olika sätt att förhålla dig som ledare kanske du har hört talas om coachande ledarskap. Jag är övertygad om att om du inte använder åtminstone delar av ett coachande ledarskap i ditt eget ledarskap, så blir du inte särskilt långlivad om ledare.

Du kommer också att ha svårt att nå bra resultat tillsammans med dina medarbetare på sikt.

Hela området med ett ledande byggt på coaching, eller rättare sagt förhållningssättet inom coaching, kan upplevas som svårgreppbart. Det finns flera olika kurser och böcker om tar upp ämnet och ger dig möjlighet att fördjupa dig i det. 

Det finns dock inget som hindrar att du redan idag börjar använda dig av delar av detta förhållningssätt för att skapa ökad motivation hos dina medarbetare och i din organisation. Här får du därför fem snabba, kortfattade och beprövade tips som du kan börja använda i din roll som ledare redan i morgon.

1. Ställ frågor

Ett coachande ledarskap bygger på ett genuint intresse för sina medarbetare. Har du detta kommer mycket av det andra i ditt chefskap att falla på plats. Fråga om hur dina medarbetare har det, hur du kan stödja dem på bästa sätt, hur de tänker när det ställs inför en viss uppgift och så vidare.

2. Gå ett par mil i dina medarbetares skor

Nu när du ställt frågorna bör du skaffat dig en bättre idé om hur dina medarbetares värld ser ut. Hur den karta de orienterar sig efter i arbetslivet, i ditt team och relationen till dig ser ut. Sträva efter att förstå deras värld och deras karta så långt som möjligt. Ställ fler frågor vid behov och sätt dig in i deras situation.

3. Släpp taget om delar av ansvaret

Visa i dina ord och dina handlingar att du är villig att inte ha allt ansvaret själv. Bjud in dina medarbetare till att ta ansvar. Det kan handla om små saker som att be om deras input i olika frågor till att det får ta ansvar för att genomföra olika delar av ett projekt.

4. Sätt upp milstolpar

Det är ingen slump att äldre vägar kantades av milstolpar i vägkanten. Man kan fortfarande se dem på flera platser. Vi behöver få en avstämning då och då av hur långt vi kommit och att vi är på rätt väg. Behöver vi öka farten, minska farten eller korrigera vår riktning? I ditt coachande ledarskap, sätt upp delmål på vägen med dina medarbetare och sitt ner tillsammans med för att stämma av dessa delmål med jämna mellanrum.

5. Låt dina medarbetare hitta svaren

Om dina medarbetare har kört fast vid en viss milstolpe, undvik att säga "jag vet hur du ska göra" vilket kan vara mycket frestande att göra. Använd återigen istället frågor, såsom "vad har du för olika alternativ för att lösa det här?". Frågor är ett av det coachande ledarskapets kraftfullaste verktyg.

Avslutningsvis en klassisk metafor. Om du ger en svältande by fisk, så har de mat för dagen. Om du lär dem att fiska, har de mat för livet. Om du ger dem verktygen och förutsättningarna för att själva lära sig fiska, så har de mat för livet och en stärkt självkänsla.

2 kommentarer
2009-09-01 14:25
Hej f.d coach,
Jag håller med om att det också handlar om att vara ett stöd och en inspiration när det nedför. Jag tror att ett coachande ledarskap kan fylla en viktig funktion både när det är medvind och motvind.
Jag tror också att de 5 tipsen för coaching ovan är ett bra stöd i det ledarskapet också, det vill säga när man vill vara ett stöd i motvind. Sedan tror jag också att det aktiva lyssnandet blir än viktigare som del av coachandet när det är kämpigare för medarbetarna.
Se mer...
0
f.d coach
2009-09-01 10:04
Handlar det inte om att vara ett stöd och inspiration när det går nedför och medarbetarna tycker det är trist?
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.