Leopold Huber är sedan ett par år tillbaks bosatt i Kina där han jobbar med import och export, till och från SverigeKina

Jag har nu varit här i Kina ett tag och hjälpt många svenska företagare med import av varor som sålts både online och off-line. Numera lägger jag mest av min tid på Överskottspartier.se och Hippohelp.com, men får fortfarande frågor om hur man importerar från Kina, så här kommer en guide som besvarar de viktigaste frågeställningarna för just detta!

Vi börjar med att kika på hur du hittar din nästa toppsäljare.

Fler rubriker i artikeln:

CE-märkning
Hur du hittar leverantörer
Frakt
Betalning

Hitta din nästa toppsäljande produkt

Hitta en nischprodukt, inte en produktnisch

När jag själv startade med import så sålde jag i stort sett alla typer av varor på eBay och min webbshop. Jag var inte expert på någon typ av produkt, så jag bestämde mig för att helt enkelt testa vad som säljer och skippa resten. För simpelt?

Jag vet att det är svårare att göra detta numera och för att kunna sälja de flesta typer av produkter på eBay idag så behöver du beställa en container eller två av just en typ av produkt. På grund av detta så måste du testa ett ännu större antal av produkter innan du bestämmer dig för vad du vill sälja om du använder en försäljningskanal som är så full av konkurrenter som eBay. Du kan sälja varor från flera olika kategorier, hitta toppsäljaren från varje kategori och skippa resten. Du behöver oftast inte vara en expert på det du säljer, det räcker med att du är en expert på hur du säljer.

Tugga igenom eBay’s databas

Terapeak är en bra mjukvara för detta. Detta verktyg tuggar igenom eBays databas och låter dig filtrera ut godbitarna. Du kan hitta varor som snabbt ökat i popularitet de senaste dagarna, hitta andra säljares bäst säljande varor och en stor mängd annan användbar data. Just nu kan du testa verktyget i två veckor utan att betala en krona, varje inte ta en titt?

Se vad som säljer på Aliexpress.com

Aliexpress.com är Alibaba.com’s systersida. Här kan kunder lägga mindre ordrar direkt från kinesiska leverantörer och betala med bankkort. De flesta kunder på Aliexpress lägger endast en vara per order. För att se vad som säljer bra just nu kan göra en sökning på en vara eller varukategori, antingen genom sökrutan, eller genom att gå till en under-kategori. När du väl får en lista av produkter så kan du sortera listan efter ordrar lagda genom att klicka på “orders” knappen. När du väl gjort detta kommer alla varor att rankas efter lagda ordrar under de senaste 6 månaderna. Detta bör ge dig en hum om global efterfrågan på specifika varor.

Ta en titt på dina konkurrenter

Håller tjejen i affären bredvid sina kunder nöjda och återkommande med hennes ny-importerade scarfer? Skulle du kunna sälja samma scarf men men slänga med en guide som visar hur du knyter den på flera olika vis till samma pris? Har “vi säljer allt” Tradera-konkurrenten en vara med goda marginaler som han endast säljer ett fåtal av? Han kanske köpte varan till sitt lager för ett högre pris än vad du kan få den för idag? Priser ändras snabbt och det är enkelt att köpa ett för stort lager och sedan bli utkonkurrerad av de som köper samma vara när priserna i Kina på den sänkts.

Nyckeln här är att lägga märke till vad dina konkurrenter gör och se vad du kan göra bättre. Detta kanske innebär att du kan sälja billigare eller addera värde genom att skicka med extra-varor.

Din försäljningskanal

Många skulle inte råda dig till att importera från Kina om du inte beställer hem en container eller två av just en typ av vara. Enligt mig så beror det dock helt och hållet på vilken försäljningskanal som du planerar att använda dig av.

Om du är ny och vill börja sälja på ett nytt eBay konto så har du inte oddsen på din sida om du inte beställer containervis eller hittar en väldigt specifik produkt som jag beskrev ovan. Hur tror du att du kan konkurrera med den stora eBay säljaren som alla sålt din vara i åratal och som personligen köper den på plats i Kina? Denna säljaren har redan ett för stort övertag när det gäller förtroende (tusentals omdömen) och pris (stora inköpsvolymer).

Om du å andra sidan redan har en lojal och återkommande bas av kunder för din online/offline butik så kan du troligtvis få dem att köpa din nya vara, även om de skulle kunna hitta samma vara till ett lägre pris på eBay. Detta är möjligt då kunder ofta köper saker spontant och inte bryr sig om att tjäna några tior om de redan har en bra och förtroendeingivande affär att köpa från. De värderar sin tid och förtroendet de har till dig högre än de pengar de skulle tjäna genom att handla på eBay. I detta fallet kan du troligtvis importera från Kina även om värdet på din order är liten.

Borde jag verkligen sälja detta?

När du väl har hittat en produkt som passar din försäljningskanal så måste du tänka över ett par andra saker:

Kommer jag att kunna sälja denna vara hela året om? - Detta är en viktig fråga om du vill försörja dig på ditt import-företag och låta det växa med tiden. Jag tänkte inte på detta när jag startade ett trädgårdsskötsel-företag. När vintern väl kom var det inte lika kul att driva det längre, men det är en annan historia.

Behövs specialkompetens? - Vissa produkter är helt enkelt för komplicerade att sälja om du inte är en expert på den typen av produkt som du säljer. Kom ihåg, vi vill inte hitta en produkt nisch, vi vill bara hitta en nischprodukt.

Kommer folk att förvänta sig returer om varan går sönder? - Detta är en viktig punkt, speciellt om du kommer att sälja inom Sverige. Många kunder kommer att kräva att du ersätter dem om varan går sönder. Om kunden inte orsakat felet så är du skyldig att göra detta enligt konsumentköplagen. Då är det även du som måste stå för frakt och reparationskostnader relaterat till returer. Om du räknar med att du kommer att behöva hantera returer så måste du försäkra dig om att du kommit överens med din leverantör om vad som gäller innan du börjar lägga betydande ordrar. Mer info om detta kommer längre ner!

Får jag verkligen sälja detta? - Försök ej att importera västerländska varor från Kina. Även om du mot alla odds skulle få tag i äkta varor så är du i de flesta fall ej tillåten att importera dem till Sverige på grund av restriktioner som varumärkesägaren kan ha på sina produkter. Flera större märken distribuerar endast sina varor genom licensierade återförsäljare.

Är varan falsk? - Vid import från Kina så är det som sagt oftast en mycket dålig idé att importera västerländska märken. Jag har hört allt för många historier om fabriker här borta som “håller nattöppet” och låter arbetare snickra ihop ett par extra iPhones som de kan sälja på den svarta marknaden för ett par extra slantar. När du hör denna typ av berättelser så måste du ta ett par steg tillbaks och tänka över vad du nyss hörde. Detta är Kina, ja, det är absolut inte likt Sverige, men det är inte heller en liten by i djungeln där allt kan hända. Tror du att västerländska märkesägare som årligen lägger miljarder på marknadsföring skulle låta denna typ av saker hända? Personen som trollar ihop denna typ av berättelser försöker nästan garanterat sälja dig någonting som är falskt.

En snabbis gällande varuprover

Alla typer av leverantörer ska kunna ge dig varuprover, oavsett vilka krav de har på lägsta orderkvantitet. Om de vägrar att skicka prover, vänd dem ryggen och kom ej tillbaks, de försöker att lura dig. Jag får vanligtvis varuprover från 3-4 leverantörer innan jag bestämmer vilken jag vill använda för inköp av produkter. När du väl fått produkten, ta en ordentlig koll på alla aspekter av den och försök att få dig en uppfattning om hur dina kunder kommer att använda den.

Detta behöver du veta om CE-märkningar

Många produkter måste följa EC och EN direktiv för att lagligt kunna importeras och säljas inom EU. Direktiven som krävs kan variera kraftigt beroende på typ av produkt. 2006/95/EC Low Voltage direktivet reglerar exempelvis lågspänningsprodukter medan 93/42/EEC Medical Device direktivet täcker medicinsk utrustning. Det finns därmed ingen CE märkning som täcker alla olika produkter, då varje typ av CE märkning följer olika direktiv.

Alla leverantörer som påstår sig ha CE markerade produkter ska kunna bevisa detta genom att visa upp ett Declaration of Conformity (DoC) certifikat som skapats av en oberoende tredje part. Dokumentet ska bland annat innehålla adress och namn på ansökaren, direktiv som CE märkningen är utfärdad för och för vilken produkt dokumentet är relevant.

Leverantören måste även upprätta en teknisk rapport. Denna rapporten ska bland annat inkludera information gällande de tester som produkten utsatts för, och även tekniska aspekter gällande produkten. Informationen som krävs beskrivs i det relevanta direktivet som krävs för din vara. Den tekniska rapporten kan innehålla känslig information om produkten som företaget inte vill dela med konkurrenter, de vill därför inte alltid ge ut den innan en order lagts. Detta har varit ett problem för oss ett par gånger. Vi har lagt en order men sedan fått reda på att leverantören ej haft den tekniska filen. Importören behöver endast presentera den tekniska filen om EU eller lokala myndigheter kräver detta.

Vilka typer av varor måste följa CE bestämmelser?

Gå in på https://www.gov.uk/ce-marking för en lista över alla produkter som kräver CE märkningar. Notera att det kan finnas andra regler du måste följa för att importera och sälja just din produkt, om du följer denna guiden så har du i vilket fall garanterat kommit en bra bit på vägen för att fullt följa alla regler som finns.

Min vara har en CE logga, allt är lugnt, eller?

Kort sagt vid import från Kina, oftast inte. Från vår erfarenhet av att importera från Kina så har endast runt 10% av alla CE märkningar vi fått varit äkta och relevanta.

Här är det du behöver veta för att kunna säkerställa att din produkt verkligen har en äkta och relevant CE märkning:

1 – China Export eller CE?

Det finns faktiskt två väldigt lika märkningar som du måste ha koll på när du importerar från Kina. Det finns CE som krävs vid import och försäljning inom EU, och så finns det “China Export” CE loggan. Denna logga betyder endast att enheten är producerad inom Kina. CE loggan som krävs vid import ska minst ha en diameter på 5 mm.

2 – Är CE märkningen relevant för din produkt?

Detta är ett vanligt problem här. Leverantören kan visa upp ett äkta CE certifikat, men märkningen är inte för ett relevant direktiv. Detta kan vara lite klurigt, så här kommer ett exempel:

En av mina tidigare huvudprodukter har varit GPS spårare för motorfordon. Det relevanta direktivet för denna typ av produkt är R&TTE 1999/5/EC direktivet. Detta är ett direktiv för radio och telekommunikationsprodukter. Detta direktivet inkluderar även det essentiella från andra direktiv, såsom 2006/95/EC Lågspänningsdirektivet och 2004/108/EC EMC-direktivet. Vi behöver därmed inte följa några andra direktiv än R&TTE 1999/5/EC direktivet för att kunna sälja och importera denna varan inom EU. I de flesta fall där vi fick certifikat som stödde CE märkningen på GPS enheter så var CE märkningen endast för 2004/108/EC EMC-direktivet vilket alltså är helt irrelevant för vår produkt.

3 – Är CE märkningen falsk?

Ibland så kan man få helt och hållet falska dokument från leverantörer. Dessa kan vara ganska svåra att upptäcka. Om leverantören påstår sig vara tillverkaren av produkten så är den tydligaste varningsflaggan om namnet på företaget inte är detsamma som ansökaren för CE certifikatet. Du måste även ha möjlighet att verifiera certifikat-numret med certifiering-företagets webbsida. Dessa sidor är oftast på Kinesiska men går att översätta till Engelska när du väl hittat knappen för detta. Ett extra steg att ta är att verifiera att verifieringsföretaget är en äkta och seriös aktör. Detta kan vara svårt att göra om du inte är på plats, men att ringa dem och söka efter mer information om dem på nätet är en bra start. De har oftast kontor i närheten av din leverantör, så om du råkar vara i samma stad så rekommenderar jag dig starkt att besöka dem.

Hela ämnet rörande CE certifikat kan kännas överväldigande, speciellt om du är en småföretagare. Det viktigaste att komma ihåg när det gäller CE märkningar är att aldrig anta att CE märkningen för din produkt är äkta eller relevant, det är oftast motsatsen.

Leverantören

Vart ska jag hitta leverantörer, och hur kan jag lita på dem?

Alibaba.com och Aliexpress.com är fortfarande platsen för detta. Båda webbsidorna är ägda av Alibaba gruppen men fyller olika funktioner beroende på storleken av din order.

Aliexpress.com

Detta är sidan jag använde när jag började med import från Kina när jag var 17, och det är även här jag hittat ett par långvariga leverantörer och vänner från Kina. Om du använder ditt sunda förnuft så bör du vara relativt säker med dina pengar här om leverantören sålt varor i ett par år och har en bra mängd positiva omdömen. Här finns möjlighet att beställa varor i mindre kvantiteter. De flesta ordrarna här är som sagt på endast en vara. Nackdelen är såklart att priset är högre vid mindre ordrar. Detta är en bra sida att starta på om dina marginaler kan klara av det. Du kan betala med ditt bankkort och betalningen släpps inte till säljaren förens du konfirmerat att du är nöjd med ditt köp.

www.aliexpress.com

Alibaba.com

Hit går du när du är redo att lägga en större order. Du kan söka efter varor på samma vis som via Aliexpress, men köp är gjorda först efter att du förhandlat med din leverantör. Här sköts betalningar normalt via banköverföring direkt till leverantörens bankkonto. Om du använder Alibaba så rekommenderar jag dig att börja med verktyget “AliSource Pro”, du kommer bli tillfrågad att fylla i information om varan du söker tillsammans med hur många du vill ha, samt övriga önskemål. Efter ett tag kommer du att få runt 10 erbjudanden från olika företag som vill sälja dig deras produkter.

www.alibaba.com

Köp endast varor från leverantörer som har “Gold Supplier” status. Detta innebär att företaget blivit verifierat av Alibaba och att de betalt för sin fina status. (Cirka 30.000kr sista gången jag tittande). Även om detta visar att leverantören har en viss nivå av seriositet så betyder det absolut inte att de kan springa iväg med dina pengar.

Ta alltid följande steg för att verifiera din Alibaba.com leverantör innan du lägger en order:

1 - Fråga efter deras företagslicens
2 - Fråga efter tidigare referenser och ring upp dem. Din leverantör bör alltid kunna ge dig ett fåtal kontakter.
3 - Se hur många år de varit “Gold Supplier”. Jag rekommenderar att du endast gör affärer med leverantörer som varit detta i minst 3 år.
4 - Om du lägger en större order, be en oberoende part att verifiera företaget och produkterna på plats.

Skriv ett ej legalt bindande kontrakt med din leverantör

Se till att du har ett skrivet kontrakt med din leverantör innan du lägger någon order som rör betydande belopp. Detta kontraktet kan göras i flera format, det kan vara ett word-dokument, email eller sparad konversation på Skype. Poängen med kontraktet är inte att någon part ska ha några legala skyldigheter mot motparten då det ändå oftast är omöjligt att framtvinga dessa. Kontraktet behövs helt enkelt för att försäkra dig och din leverantör om att ni gått med på samma villkor, och att kunna gå tillbaks till dessa villkor om någonting blir oklart längre framåt.

Tänk över följande punkter punkter när ni skriver ert kontrakt:

  • Om varan behöver repareras, vem står då för dessa kostnader?
  • Vem betalar frakt-kostnader relaterade till returer?
  • Om garanti erbjuds, hur lång tid är garantiperioden?
  • Kommer det att bli några uppehåll när nya varor ej kan skickas? (Detta kommer det minst bli en gång per år under det Kinesiska nyåret)
  • Hur lång tid kommer det att ta innan leverantören skickar varan från det att du betalt?
  • Vem står för extra betalningsavgifter som PayPal eller din bank tar ut?
  • Om varan inte finns kvar i lager, kommer du att bli notifierad i förväg? Om ja, när?
  • Om varan skadas under frakt, vem täcker då dessa kostnader?

Detta är endast ett par viktiga punkter för att leda dig i rätt riktning. Lägg gärna till dina egna punkter!

Krav på minsta orderstorlek

Leverantörers krav på minsta orderstorlek är oftast förhandlingsbara, med detta varierar kraftigt på företaget som ställer kravet.

Grossister eller “trading companies” är oftast flexibla när det rör sig om orderstorleken då de oftast har sina varor i lager. Fabriker behöver dock oftast en viss orderstorlek då de endast producerar varor efter att de fått in en order. De måste köpa in material för att producera ordern från en annan leverantör som även ställer höga krav på orderstorleken.

Mitt råd är att alltid se om du kan justera kraven nedåt och fråga efter anledningen om detta ej är möjligt. Var dock även alltid beredd på att betala mer per vara om du vill köpa mindre.

Frakt

Använd mellanhänderna

När du skickar från Kina så är det nästan alltid billigare och smidigare att använda en frakt-agent som skickar åt dig istället för att själv be fraktbolaget att skicka dina varor. Dessa agenter skickar dagligen stora volymer och har kontrakt med de större fraktbolagen som ger dem förmånliga priser, detta i sin tur leder till att de ger dig lägre priser än vad du skulle fått om du skickade varorna själv. De hjälper dig även oftast att deklarera och fylla i alla tull-dokument utan extra kostnader.

Det finns ett stort antal bra frakt-agenter på Alibaba.com, sök efter dem på samma vis som du skulle gjort om du sökte för leverantörer för din vara.

Missa inte: Tull och moms vid import av varor och produkter från Kina till Sverige

Skicka via flyg

Du kommer troligtvis att skicka de flesta av dina paket via flygfrakt, speciellt om du din order är relativt liten eller om du behöver få dina varor sålda fort. Här är de vanligaste fraktbolagen som skickar via flyg:

Expressfrakt

DHL - Detta är fraktbolaget jag själv använt mest och även det jag rekommenderar om du behöver skicka snabbt via flyg. Leveranstiden till de flesta västerländska länderna är mellan 3-4 dagar. Paketet levereras direkt till kundens adress med en kurir. Den enda nackdelen med DHL är att de endast skickar till adresser som ej definieras som “remote” enligt raslist.dhl.com om du inte betalar extra avgifter.

FedEx - Jag skickar med FedEx när kundens address definieras som “remote” av DHL. FedEx fungerar väldigt likt DHL, en kurir levererar paketet och leveranstiden är endast ett fåtal dagar längre än DHL.

EMS - Detta alternativet använder jag mycket sällan, främst på grund av att många länders postsystem hanterar förtullning av EMS paket på ett mycket ineffektivt vis. I Sverige är det postväsendet som gör detta, här är hanteringen långsammare än på tull-avdelningen hos FedEx eller DHL. Paket som skickas med EMS levereras till kundens post-kontor. Leveranstiden är normalt sett dubbel så lång jämfört DHL.

Snigelpost

Hong Kong Post - Fungerar i stort sätt på samma vis som EMS, men med längre leveranstid och ett lägre pris. Leveranstiden till ditt postkontor är normalt 1-2 veckor, men kan ibland vara mycket längre med leveranstider upp emot 60 dagar. Du kan få paketet skickat utan spårningsnummer om du vill sänka priset ytterligare.

China Post - Mycket likt Hong Kong post, men ännu långsammare och billigare. Paketet kommer normalt sett fram till ditt postkontor inom 2-3 veckor från att det skickats, men kan i sällsynta fall komma fram först efter upp emot 60 dagar. Även paket skickade med China Post kan fås med eller utan spårningsnummer för olika priser.

Sjöfrakt

Detta är ofta det bästa alternativet om den totala vikten för dina varor överstiger 200kg, sjöfrakt är då mycket billigare än flygfrakt. Detta är huvudanledningen till att du kan höja dina marginaler avsevärt om du köper en större order från Kina. Leveranstiden är oftast 30-40 dagar till de flesta västerländska länderna. De flesta frakt-agenterna låter dig skicka dina varor med båt genom att låta dig dela container med andra kunder.

När du skickar via båt så är du alltid tvungen att betala ett par extra kostnader när varorna väl kommit i land, dessa kostnader beror på hamnen båten lägger till i. Det är mycket viktigt att räkna ut alla dessa kostnader innan du bestämmer dig för att lägga en order som ska skickas över havet. Exempel på kostnader är avlastningskostnader och förvaringskostnader innan du hämtat upp varorna.

Betalningen

Nästan alla leverantörer som jag varit i kontakt med kräver en “30/70 tt” betalning. Detta betyder att de kräver att du först betalar 30% av det totala order-beloppet innan de gör i ordning din order för frakt. När varorna är redo att skickas kräver de att du betalar de resterande 70% innan de skickar varorna.

Betalningen är det mest motbjudande momentet vid import för de flesta av en anledning, det är faktiskt mycket enkelt för en kinesisk leverantör att försvinna med dina pengar, och det är mycket lite du kan göra för att få tillbaks dem från andra sidan jordklotet. På grund av detta måste du försäkra dig om att du varit selektiv när du väljer din leverantör och att du följt alla steg under “Leverantör” delen av denna guiden.

Då var vi klara!

Jag vet att det kan kännas som ett allt för stort projekt att komma igång med import från Kina, men det är inte så svårt som det först kan verka när du väl köpt din första vara. Många av dessa problem kommer att lösa sig av sig själva när du väl kommit igång, ha bara denna handboken i bakhuvudet när du börjar.

Så ta det första steget nu! När du väl kommit igång kommer du troligtvis att vilja ha mer, och kanske till slut flytta hit till Kina, likt jag gjort :-)

Vänliga hälsningar från Kina!
Leopold Huber / Unga i Arbete Sverige AB


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.