Det företag som är mottagare till en skeppning från utanför EU är i lagens mening importör. Importören skall således betala tull och moms, baserat på tullvärdet.
I denna artikel förklarar vi vad som egentligen menas med tullvärde, hur processen fungerar och vad som menas med antidumping.
Tullvärde
Tullavgifter varierar beroende på produkt och ursprungsland. De kan ligga på allt ifrån 1% till 12%, eller så är det ingen tullavgift alls, dvs 0%. I andra fall är tullavgiften 50% till 70%, men då rör det sig om antidumpningsåtgärder, vilket jag återkommer till senare.
Momsen är nästan alltid enligt standardsatsen på 25%, och beräknas på summan av tullvärdet och tullavgiften. Låt mig nu förklara vad som egentligen menas med tullvärde.
Olika länder har olika sätt att beräkna tullvärde, men i Sverige består tullvärdet av följande kostnader:
- Varuvärde
- Fraktkostnader fram till hamn i EU (detta inkluderar också fraktkostnader som omsatts i Kina)
- Kostnader för verktyg, som köps av leverantör eller annan part i Kina
- Kostnader för produktutveckling (ex. Prover och design) som köps av leverantör eller annan part i Kina
Det är alltså en hel del mer att ta i åtanke än endast priset man betalar till leverantören! Det finns dock ett antal kostnader som inte är inkluderat i tullvärdet:
- Fraktkostnader inom EU
- Kostnader för kvalitetssäkring, som köps av tredjepart (ej relaterat till leverantör i Kina)
Att tänka på: Många kinesiska företag skriver felaktigt, eller till och med medvetet, ett lägre belopp på tulldeklarationen, vilket leder till att tullverket inte kan räkna ut tullvärdet. Se till att korrekt värde deklareras i fraktsedel innan godset skeppas! Jag skulle till och med säga att ni själva skall berätta för leverantören vilket värde de skall deklarera. Många kinesiska leverantörer vet inte om att exempelvis kostnader för frakt och produktutveckling är en del av tullvärdet i EU.
Missa inte: Fraktavtal som sänker kostnader vid import
Antidumpingåtgärder
Vissa produkter har belagts med antidumping, vilket innebär att tullsatsen ligger på 45 – 80%, istället för 0 – 12%, vilket brukar vara normalfallet. Dessa åtgärder riktas mot industrier i vissa länder, där EU misstänker att varor säljs till under tillverkningspriset, något som möjliggörs tack vare statliga stöd.
Som importör måste man kontrollera om varan är belagd med antidumping innan affären sker. Annars finns en risk att man får en väldigt otrevlig överaskning vid godsets ankomst. Att få återbetalning från leverantören kan man också glömma bort.
Det är således extra viktigt att varorna deklareras på rätt sätt. För några år sen hade vi ett fall där leverantören deklarerat godset som "vitlök", vilket är belagt med en tullavgift på närmare 65%. En månad senare, när godset ankom, fick vi en smärre chock. Problemet låg just i deklarationen, då den faktiska varan var torkad vitlök, vilken har en tullsats på 4-5%.
Tull vid dropshipping
Som ovan nämnt så är det importören, dvs den person eller det företag som är skrivet som mottagare på en viss försändelse, som är skyldig att betala tull och moms.
De senaste åren har Dropshipping blivit stort, vilket är en affärsmodell som bygger på att en säljare (exempelvis i Sverige) säljer varor som denne inte har i lager. Istället skickas varan direkt från en tredjepart, till kunden. Om denna tredjepart befinner sig i Kina, vilket ofta är fallet, så blir kunden således importören - oftast sker detta ovetande.
Krav på dokumentation vid ankomst i hamn
De senaste åren har tullen blivit striktare vad gäller dokumentation på ankommande gods. Eller, det kanske inte är så att det blivit mer strikta (lagarna har ju inte ändrats) utan snarare är det nog så att marknaden översvämmas med farliga produkter.
Ett typexempel är så kallade Hoverboards. Vi har fått flera rapporter under året från importörer som fått godset stoppat i tullen, då de helt enkelt inte har rätt dokumentation. Med andra ord, dokumentation som visar att produkten efterlever applicerbara säkerhetsstandarder.
Tullverket har inte bara stoppat gods, utan skickat misstänkta produkter direkt till Elsäkerhetsverket för testning. Detta är intressant, då det tyder på ett ökat samarbete i framtiden, där Tullverket jobbar mer och mer för att aktivt stoppa farliga konsumentprodukter från att ens komma in i landet.
EORI nummer
Tänk på att ni måste ansöka om ett EORI nummer (Economic Operator Registration and Identification scheme) innan ni importerar gods. Det gäller även för import av provexemplar, som kan stoppas i tullen om mottagaren inte har ett EORI nummer.
Att ansöka om ett EORI nummer kan göras på Tullverket.se, och tar bara några dagar. Det är också gratis.
Hur fungerar betalning av tull och moms?
Leverantören deklarerar alltid ett varuvärde i fraktsedeln som medföljer, vilket gäller oavsett om man väljer flyg eller sjöfrakt från Kina. När godset sedan ankommer till lasthamn finns flera alternativ:
#1: Betalning sker via ett fraktföretag
Många fraktbolag erbjuder importörer att hantera betalning av tull och moms vid godsets ankomst i hamn. De flesta kan också hantera vidare transport till en destination i Sverige. Således kan man få alla hamnavgifter, tullavgifter, moms och inrikestransport samlade på en och samma faktura.
#2: Egen deklaration
Tullavgifter och moms kan också betalas direkt till tullverket. Därtill kan man också ansöka om tullkredit, vilket möjliggör betalning vid senare tillfälle.
Hur hittar jag ett fraktbolag?
Det finns flera vägar att gå. Exempelvis kan ni kontakta ett svenskt fraktbolag, som hjälper er med hela processen, och har partners på plats i exempelvis Shanghai och Hong Kong.
De senaste åren har det också kommit upp fler och fler nätbaserade plattformar för bokning av frakt, exempelvis Flexport.com, Freightos.com och Tryfleet.com.
Det bådar gott för importörer, då frakt-processen blir mer och mer transparent och enkel att överse.
I min mening är det alltid bäst att jobba med ett bolag som har lokal närvaro, och kan svara på frågor om hur frakt och tull fungerar vid import till EU.
Många fraktbolag som bara har kontor i Kina må vara något billigare, men vi har sett gång på gång att de ofta gör missar när det kommer till tullvärden och dokumentation, då de helt enkelt inte har full koll på hur det fungerar vid import till EU.
Varför kan jag inte bara låta leverantören hantera frakten?
Av samma anledning som jag precis förklarat.
Många tillverkare i Kina, samt deras fraktbolag, har ingen aning om hur exempelvis tullvärdet skall specificeras inom EU. Många vet inte heller vilka dokument som krävs.
Således är det alltid bäst att jobba med ett lokalt, gärna svenskt, fraktbolag som kan svara på frågor och har en högre grad av ansvar för att det blir rätt.
Dock kan det vara okej att boka frakt via leverantören, som i sin tur bokar med DHL eller Fedex, när det kommer till mindre försändelser som skickas via flygfrakt.
Del 1 om Kina import – för småföretagare och e-handlare
Om mig
Mitt namn är Fredrik Grönkvist, och jag är medgrundare till ScandinAsian.se och AsiapropertyHQ.com, med nuvarande bas i Shanghai.
Sedan 2010 har jag hjälpt startups och andra företag i Sverige, USA, Australien, Storbritannien, Singapore och många andra länder att tillverka och kvalitetssäkra produkter i Asien.
Har du frågor? Skriv en kommentar direkt här på Företagande.se nedan eller i forumet om import/export, så svarar jag så snart jag hinner.