Ung Företagsamhet erbjuder gymnasieelever möjligheten att under ett år prova på att driva företag, så kallade UF-företag. Under tiden lär de sig hur man startar och börjar sälja sina varor och tjänster.

Under sista året på teknikprogrammet på Gnosjöandans Kunskapscenter drev Emil UF-företaget Noll Deponi tillsammans med två klasskamrater. Affärsidén bygger på en uppfinning som kan minska återvinningscentralers deponi av fönster och dörrar med upp till 50 procent.

— Ungefär 50 000 ton avfall deponeras varje år, varav hälften består av fönster och dörrar med glas i. Vi såg att det fanns behov av en grönare lösning och potential till att minska mängden avfall och öka återvinningsgraden rejält.

Emil Falk, 19 år, kom på affärsidén efter en rundtur på den lokala återvinningscentralens deponiområde, där avfall som inte kan återvinnas grävs ner i marken. Emil och hans team tog fram en kravspecifikation, och efter fem månader hade de uppfunnit, finansierat och byggt en maskin som var redo att tas i drift.

Maskinen krossar ut glasrutan från fönsterramen med hjälp av gasfjädrar. Fönstrets beståndsdelar separeras och möjliggör för en helt cirkulär glasåtervinning.

Efter gymnasiet valde Emil att fortsätta att driva idén vidare och är nu grundare och VD för WindowGlass Recycling Sweden AB. Bolaget har redan fyra medarbetare och undersöker nu förutsättningarna för att skapa en fullskalig återvinningsanläggning.

— Att få Anders Walls stipendium är en stor ära och ett bevis på att vi har tagit rätta steg med företaget. Jag ser fram emot att träffa Wallumninätverket och hoppas kunna bidra med mina erfarenheter, säger Emil Falk i ett uttalande.

Stipendieceremonin livesänds på www.wallstiftelsen.se fredag 10 mars med start kl. 17.00.

Motivering
Enligt urvalskommittén tilldelas Emil Falk Anders Walls stipendium bland annat för att ha arbetat metodiskt och strategiskt för ett hållbart företag, har säkrat upp utvecklingen på ett föredömligt sätt genom att vidareutveckla både maskin och affärsmodell, samt tagit in kompetenta delägare i företaget.

Om Anders Walls stiftelse
Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena natur­vetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut cirka 80 miljoner kronor i stipendier och bidrag. 


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.