Den nya samhällsklassen som utvecklingsekonomen Guy Standing i sin bok från 2016 kallar "prekariatet", är bekymmersam. ("Prekariat" från order "prekär" som betyder just bekymmersam.) Utanförskapet som mest troligt är en följd av globaliseringen behöver dock inte vara permanent. Som individer har vi alltid ett personligt ansvar och här följer några goda råd.
”Men hur svårt kan det vara, det är väl bara att skaffa sig ett jobb”, eller ”var inte så kräsen så ska det nog gå vägen!” – kanske har också du fått fraser som dessa slängda i ansiktet under skrala tider av arbetslöshet eller osäkra anställningar? Kanske har du till och med hört historier om hur äldre vänner och bekanta fått hejdundrande anställningar bara genom att dela ut sitt cv på stan? Förmodligen har du det, och förmodligen är du lika trött på detta som uppmaningen att ”visa framfötterna”.
Sanningen är att vårt samhälle är likt en föränderlig organism, ett system bestående av villkor, regler och normer under ständig utveckling; ekonomiskt och politiskt såväl som humanitärt och befolkningsmässigt. Det tjänar ingenting till att hålla fast vid den gamla bilden av hur världen ser ut och fungerar, för den är borta – arbetsmarknaden är och förblir förändrad.
Oavsett hur mycket du vrider ut och in på dig själv för att skriva det perfekta Cv:t eller framhäva dina positiva egenskaper så kommer det att vara svårt att på traditionellt vis ta sig in på arbetsmarknaden och, om möjlig, ännu svårare att hålla sig kvar. Vi befinner oss i en situation där alla riskerar att hamna under osäkra avtal eller i arbetslöshet; oavsett utbildningsgrad, ekonomisk/social bakgrund, eller förmåga att ”hålla många bollar i luften”…
Faktum är att det i nuläget har gått så långt att vi kan tala om ett Prekariat, en ny sorts samhällsklass full av Projektanställda, Praktikanter, Visstidsanställda och Arbetslösa. En stor grupp människor som i sitt utanförskap till den etablerade arbetsmarknaden inte bara får leva med en frånvaro av yrkesidentitet, utan också står helt utan anställningstrygghet och förmåner som sjukförsäkring, semester och pension.
Vi kan kanske inte göra så mycket åt det nya läget på arbetsmarknadens stora arena, men vad vi faktiskt kan göra är att sluta lyssna på otidsenliga, rent av föråldrade åsikter och ”goda råd” kring jobbsökande, de som i själva verket bara bidrar med en sak: ger oss dåligt samvete, en svag självkänsla och får oss att känna skuld över en situation som inte är vår att känna skuld över.
Istället är här några tips som du kan använda för att navigera i den moderna tiden, om att finna nya vägar istället för att vandra sig vilse i de gamla:
1. Var dig själv på intervjun
Du ska på en arbetsintervju och börjar automatisk traggla gamla klyschor om dina starka respektive svaga sidor, där givetvis även de svaga ska dölja någonting som i grunden kan ses som positivt… Well, sluta med det och våga vara dig själv. Det är hög tid att skippa masken av perfektion och manuset du utantill har lärt dig. För ärligt talat så är det inte bara de arbetssökande som tröttnat på att vara klonade kopior av varandra, den ena med fler goda meriter än den andra. Branschen har tröttnat, pendeln har vänt. Det som överraskar idag är snarare en människa som vågar vara just det, en människa. Givetvis också med en hel drös av goda egenskaper i bagaget och förmåga att sköta tjänsten men, framförallt, med en alldeles egen personlighet.
2. Starta eget
Lever du med en dröm om att starta eget men har blivit intalad hur svårt och riskabelt det är, att enbart ett fåtal klarar av en sådan sak? Det är falskt... Kanske var detta ett faktum som stämde för femton-tjugo år sedan, men idag? Nej. Idag bygger samhället snarare på att vi människor vågar använda det egna intellektet, vågar testa och vågar utmana. Reglerna för vad som fungerar på marknaden är brutna och nu är faktiskt det mesta möjligt. Unga människor, både män och kvinnor, helt utan erfarenhet och bakgrund i någon typ av ekonomisk sfär startar företag med agendor ingen hade kunnat förutspå, och de tjänar bra. Att starta företag behöver inte längre vara en massiv grej, och du behöver inte kunna företagandets alla delar själv, det finns hjälp att få. Har du förmågan att tänka nytt, att röra dig utanför den givna boxen? Då kan du, med all sannolikhet, också driva eget.
Relaterad läsning: Allt du behöver för att komma igång med ett företag
3. Networking
Precis som att driva eget förutsätter en förmåga att tänka brett och gå utanför normen så gäller detta också i övriga arbetslivet. Ingenting kommer längre att levereras på ett silverfat och vi måste, om vi vill lyckas, ta saken i egna händer. Ta ett tag och fundera på vilka möjligheter som döljer i din omgivning, kanske alldeles runt hörnet, och grabba tag i de trådar som ges. En av de allra viktigaste sakerna för att klara sig på arbetsmarknaden idag är att ta vara på sina personliga kontakter, uppmärksamma förbindelser och använda sig av varandra. Ofta kan vi få någonting i utbyte av varandra, oavsett om det rör sig om ett projektsamarbete företag emellan, eller förtur till en tjänst du inte visste fanns. Och, för allt i världen, ställ dig inte utanför universumet av sociala medier. Öppna, gemensamma mediekanaler är A och O i konsten till networking.
Se även: Tips hur du nätverkar
4. Föreläs eller håll en kurs
Kanske besitter du enormt mycket kunskaper inom ett visst område; du har utbildning och kompetens men, du får helt enkelt inget jobb. Istället för att vänta på din chans att bli antagen till arbetsmarknadens begränsade utrymme och på så vis tappa både självkänsla och aktuell kunskap, börja föreläsa! Intresset för inspirerande föreläsningar är stort runt om i landet, och ämnen att hålla föredrag om näst intill obegränsat. Allt från trädgårdsskötsel till börstips tas välkommet emot, samtidigt som den ekonomiska ersättningen, på tämligen kort tid, kan bli riktigt bra. Det enda du egentligen behöver är ett brinnande intresse med egen nisch och förmåga att tala inför folk.
5. "Fake It 'Til You Make It"
Den sista punkten, som egentligen genomsyrar samtliga ovanstående, är visserligen en klyscha – men – en tämligen berättigad sådan i denna nya, konkurrenskraftiga tid. Genom att ständigt försöka ”imitera” ett starkt självförtroende, en ovärderlig kompetens och ett optimistiskt tänkande så kommer du att så småningom att finna dessa kvaliteter hos dig själv. Tiden då vi kunde låta någon annan definiera oss och vårt värde på marknaden är över och det är dags att våga kasta sig ut i nya vatten.
Försök simma tillräckligt länge och du kommer att upptäcka att du flyter.