I slutet av ett år är det alltid spännande att se fram emot vad som komma skall, att blicka framåt och ha saker att längta till. Men, det är även en lysande tid att fundera kring lärdomar och insikter som kommit till oss under året som gått. Att reflektera, ta lärdom och göra om eller göra nytt är alltid värdefullt om vi vill uppnå en förändring i vårt liv.

Därför vill jag i årets sista krönika dela med mig av fyra insikter som jag hoppas kan vara värdefulla för dig som läser detta och vill göra en livsstilsförändring.

Förändring kan ske vid alla åldrar

Att fysisk aktivitet är bra för vår hälsa känner du säkert till. Flertalet studier visar exempelvis att vår hjärna påverkas positivt när vi rör på oss. Och en specifik studie som gjordes på 60-åringar med resultatet att hippocampus, den del av hjärnan som bl.a. påverkar vårt minne, föryngrades när de promenerade raskt tre gånger i veckan under ett år. Så, det är aldrig försent. Alla kan vi göra något för att främja vår hälsa - och livskvalité.

Se även: Hur du skapar de bästa förutsättningarna för hälsosamma vanor

Färdigskrivna program funkar inte, självledarskap gör

Många av oss kan känna oss långt ifrån idéen av färdigskrivna tränings- och kostscheman - det känns ofta som om de har skrivits för någon annan. Och det är helt okey, för de flesta är just det. Alla har vi olika behov. Idag har mer än 50% av Sveriges befolkning dålig kondition, och siffran för övervikt är relativt lik. Ändå finns information om träning och mat överallt. Utmaningen för många är att anpassa de aktiviteter vi tar oss för i förhållande till hur vårt liv ser ut. Så, vad passar ditt liv just nu? Jämför dig med dig själv och utgå från där du befinner dig och ta det därifrån.

Vi behöver inte perfektion för att komma igång

När vardagspusslet ska lösas kan en livsstilsförändring till det bättre kännas oöverkomlig. För dem som verkligen beslutat sig och lyckats göra den förändringen de vill göra har alla en sak gemensamt - de har bestämt sig och sedan har de börjat. Ett beslut, en aktivitet och lite uthållighet. Det kommer sällan en ”perfekt tidpunkt” utan livet händer hela tiden - allt är föränderligt. Om du vill göra en skillnad för dig själv - börja redan idag. Vad kan du göra just nu för att göra en skillnad som hjälper dig ett steg närmare ditt önskade läge?

Varje steg räknas. Och, det för oss in på nästa och sista lärdomen:

Förändring kommer inifrån och ut

Vi vill ofta att saker ska vara annorlunda från vad de är nu. Vi säger ofta till oss själva att om vår kropp (eller sambo, jobb, ekonomi, etc.) skulle vara annorlunda så skulle vi må bättre. Men, förändring kommer inifrån. Förändring kommer av att ett beslut tas - ett beslut om att göra bättre och välja bättre. När vi väljer att göra en förändring kommer även våra val ändras. Och med dem våra resultat. Börja med att förändra dem enkla sakerna i vardagen och ta det från det. Resultaten kommer, men bara om du väljer det från första början.

Läs mer: 5 tankesätt för att lyckas med dina nya hälsovanor – oavsett var du börjar

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.