Det har blivit lite av en standard med hybrida anställningsformer - en kombination av distansarbete som varvas med kontorstid. Med pandemin exploderade distansjobb och digitala möten ersatte fysiska; något som var tufft i början, men som många vande sig vid ganska snabbt. När allt kommer omkring är det skönt att förfoga mer över sin egen tid - även arbetstid -  och slippa följa klädkoder. Att jobba i pyjamas blev inte längre skämmigt; det blev lite av en livsstil. 

Omställningen mot en mer decentraliserad arbetsform har inneburit stora utmaningar i ledarskap. Vissa chefer har tagit decentralisering med ro och valt att lita på sina anställda, medan andra krävt digitala möten dagligen för att vara i kontroll. Under pandemin belystes sådana problem, kanske för att det var ett nytt fenomen i Sverige där den den fysiska arbetsplatsen tidigare representerade legitimitet och trygghet. Den lilla gruppen distansarbetare på den svenska arbetsmarknaden innan pandemins utbrott hade ett ganska skralt jobbutbud att välja på.

Digitalisering - Trend bland amerikanska techbolag

Merparten av amerikanska företag erbjuder i dagsläget hybrida anställningsformer, men det finns ett växande antal som valt att bli helt virtuella. I sådana företag träffas arbetsstyrkan några gånger om året på utvalda platser för arbete, socialt umgänge och utbildning. Ett växande antal amerikanska techbolag har följt trenden mot full digitalisering, vilket lett till en kontorsdöd som svept som en våg över USA, även globalt. Företagen har tjänat mycket på fastighetsbesparingar samtidigt som de effektiviserat och slimmat sina organisationer. För speciellt techbolag har det inneburit en naturlig utveckling eftersom de har kompetensen och redan arbetat länge med digitala lösningar.


Digitala nomader - En ny frihet

En grupp som kanske dragit mest fördel av distansarbete är digitala nomader. Att vara en digital nomad innebär att man kan bo var man vill och uppleva vad man vill. Det är den där sidekicken som lockar - man blir en slags modern upptäcktsresande i världen samtidigt som man förblir en främling - digitala nomader har en tendens att spendera begränsad tid på platser. Därvid träder den digitala ensamheten fram; man träffar ofta mycket människor, men blir samtidigt aldrig förankrad någonstans. Det här är ett typiskt uttryck för den globala ekonomin. 

Studier har visat att många som kan jobba på distans känner sig friare, vilket höjt deras produktivitet. Enligt Daniel Pink finns det tre grundpelare för att trigga motivation: självständighet, inflytande och målsättningar. En avlägsen livsstil kan uppfylla individens längtan efter självständighet och samtidigt höja motivationen till att göra bättre ifrån sig eftersom arbetsgivaren inte hänger över dem. De som väljer nomadliv lever ganska ensamt i sitt kringresande, samtidigt som livsstilen medför kontakter med människor som man aldrig annars hade träffat, vilket innebär nya erfarenheter och livsperspektiv.

Normer om vad arbete innebär har ändrats helt sedan industrialismen

Det har uppstått ett växande ekosystem kring den hypade nomadkulturen. Möjligheten att bygga intressanta nätverk som förmodligen aldrig uppstått utanför kulturen kan jämföras lite med alla platser som man aldrig skulle ha besökt om man levde ett annat liv. 

Caroline Ingvarsson forskar inom digitala nomadkulturen som vuxit fram under de senaste tio åren.

– De tendenser vi ser är att digitala nomader är en växande grupp välutbildade människor i sena 20- och 30-årsåldern med etablerade karriärer som trots allt väljer att bryta upp från sina trygga liv för att hitta nya utmaningar, säger hon.

Med den digitala nomadkulturen har det skett en förskjutning i våra föreställningar om vad ett arbetsliv egentligen innebär. 

– Digitala nomader har ofta valt att byta karriär för att kunna ha ett mer balanserat arbetsliv och för att få en större frihet att själva styra sitt jobb, säger Caroline Ingvarsson.

Vad beträffar ledarskap innebär den digitala livsstilen en stor utmaning.

Framförallt krävs ledarskap med uppdaterad kompetens om hur digitala organisationer ska drivas och kanske viktigast: Vad innebär ett ledarskap i morgondagens samhälle?

Intervju: Hur du får till livet som digital nomad

Läs även: 18 jobb du kan sköta från vilken plats du vill


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.