Vad betyder digital nomad för er?
Emelie och Yasmine:
- En digital nomad är någon som jobbar platsoberoende med hjälp av digitala verktyg och med hela världen som kontor. Digitaliseringen möjliggör ett flexiblare arbetsliv där plats inte längre spelar roll och distansjobb blir möjligt för allt fler yrkesgrupper. I Svenska Nomaders nätverk återfinns flera personer som lever som digitala nomader på olika sätt - från de som valt att flytta upp till de norrländska fjällen för att leva ett mindre stressigt liv och småbarnsfamiljer som seglar runt och bor på båten till den urbana digitala nomaden som bor mellan flera globala storstäder.
Yasmine:
- Vissa är nomader på heltid och andra borta 3 månader per år, det beror helt på och inget fall är sig likt. Många gånger porträtterar media en digital nomad någon som jobbar på exotiskt plats från en hängmatta på en strand, det är i de flesta fallen inte sant! Jag har faktiskt aldrig möt en digital nomad som säger att de arbetar från stranden.
Missa inte: 18 distansjobb & uppdrag som passar hemifrån eller för den resande entreprenören
Vad var det som fick dig att bli det?
Yasmine:
Jag var en digital nomad redan innan jag visste om det, men det var år 2015 jag hittade på Instagram hashtagen digital nomad och blev så klart jätte intresserad! Jag som trodde att jag levt ett ganska unikt liv insåg att det fanns en 100 000-tals folk som jag. Precis innan hade jag bott några månader i Buenos Aires och känt mig lite ensam. Om jag ändå hade vetat om att det fanns ett så pass stort community av globala digitala nomader. Den digitala nomad livsstilen har alltid varit väldigt naturlig för mig, kanske för att jag bodde i flera länder som barn. Kanske för att mitt största intresse är att resa och möta nya kulturer. Jag har även alltid gillat att jobba på mina egna villkor och har sedan tidig ålder arbetat för mig själv. Frihet är något annat som är otroligt viktigt för mig och det går verkligen hand i hand med den digitala nomad livsstilen.
Emelie:
Jag hade redan frilansat som digital kommunikatör med Stockholm som bas i fyra år när min man fick ett jobbuppdrag i Tokyo. Efter diskussioner med mina dåvarande kunder stod det klart att ungefär hälften var öppna till att låta mig fortsätta jobba för dem på distans från Japan. Väl på plats i Tokyo började jag också att jobba som frilansjournalist och skrev om tech-utvecklingen i Asien, samtidigt som jag stöttade en japansk start-up med deras lansering på engelska i USA och Australien. Under 1,5 år blev Japan min bas, med avstickare till andra asiatiska länder, och jag jobbade hela tiden på distans mot mina svenska kunder. När vi sedan flyttade till London hade jag helt omfamnat den digitala nomad-livsstilen och hade enklare att få och upprätthålla gig på distans mot olika kunder i Sverige. Flexibiliteten var det som drev mig - och friheten i att kunna planera min jobbvardag på egen hand. Att välja arbetsplats och personer att jobba med lokalt i olika länder för att hela tiden ta in nya tankar och perspektiv. Även nu när min bas återigen är i Stockholm är det ofta jag jobbar hemifrån eller från ett co-working space då jag känner mig mest produktiv så. Som nybliven småbarnsförälder är jag övertygad om att möjligheten att jobba på distans kommer fortsätta innebära en rad olika fördelar för att få ihop livsbalansen för mig!
Vilka är fördelarna med att vara digital nomad?
Yasmine:
- Flexibiliteten och friheten att själv få bestämma över sitt arbete. Att påpeka att tvärtemot vad många tror, så jobbar många digitala nomader mer än 40 timmar per vecka men hinner ändå med allt det där roliga. Är det kanske för att man skippar Netflix?
- Upplevelser och nya erfarenheter. Livet som digital nomad får en verkligen att känna sig levande och att man verkligen tar vara på livet.
- Nya kontakter! Jag brukar säga att en 'digital nomad kontakt' är lika med 10 'vanliga kontakter'. Varför är det så kan man fråga sig? En digital nomad har kontakter över hela världen, och det finns alltid någon i ens nätverk som kan presentera dig till rätt person.
Emelie:
- Nya perspektiv på ens arbete och arbetslivet i stort. Jag har kunnat ta med mig så många nya tankar och infallsvinklar in i mitt arbete som kommunikatör som jag är övertygad om har gynnat alla mina kunder. Att leva med ett globalt perspektiv, och med kontaktar över hela världen, öppnar verkligen ens ögon för nya idéer. Livet som digital nomad har definitivt gjort mig till en bättre egenföretagare och kommunikatör.
- För arbetsgivare som tillåter distansarbete brukar man säga att en fördel är att man får behålla personal längre. Medarbetare som känner att deras arbetsgivare litar på dem och som dessutom erbjuder en sådan flexibilitet är ofta nöjdare med sin arbetsgivare och väljer att stanna längre. Det blir en kostnadsbesparing för företaget.
- Flera studier pekar på att man är mer produktiv när man jobbar på distans - något som är en fördel för så väl individ som kan få mer gjort på kortare tid, så väl som för uppdrags- och arbetsgivare som snabbare kan få bra resultat inom olika projekt.
Vilka är nackdelarna?
Yasmine:
- Det är svårt att hålla på rutiner speciellt om man reser mycket. Personligen stannar jag gärna minst 1 månad på en plats annars tycker jag det kan bli rörigt med rutiner.
- Ensamhet och saknad av familj och vänner är en annan stor nackdel. Som tur var är det alltid lätt att hitta andra digitala nomader att umgås med. Men kan vara svårt att skapa långvariga relationer när man rör på sig mycket.
Emelie:
-Tryggheten är något som oftast tas upp då det är svårt att veta exakt vilka regler som gäller för den som lever och jobbar på distans från andra delar av världen. Försäkringar, skatter och lokala arbetsvillkor om man har utländska kunder blir frågor man tidigt måste ta tag i och förhålla sig till om man väljer att jobba en längre tid utanför Sverige. Vi för dialoger med myndigheter, fackförbund och olika gigplattformar idag med ett mål om att skapa ännu tydligare riktlinjer och mer trygghet för individer som väljer att leva som digitala nomader, och som giggare, framåt.
Inom vilka yrkesgrupper upplever du att det är vanligast att arbeta platsoberoende?
Emelie:
- I takt med digitaliseringen blir det möjligt att sköta allt fler typer av jobb på distans. Tidigare talade man främst om att den digitala nomaden var någon som jobbade som utvecklare, marknadsförare, journalister eller administratör, men inom vårt nätverk ser vi även flertalet ekonomer, HR-konsulter, jurister och fastighetsmäklare. Även läkare, sjuksköterskor, veterinärer, psykologer och lärare kan idag jobba platsoberoende med hjälp av olika appar och andra digitala tjänster. Tack vare bra projektverktyg går det också att jobba som projektledare, producent eller chef på distans. Än så länge är det ofta vanligare att digitala nomader är egenföretagare eller egenanställda, då det ofta är svårare att hitta en arbetsgivare som är helt öppen för att ha anställda på distans. Det finns dock en rad undantag, och vi har personer inom vårt nätverk som jobbar som anställda HR-konsulter, affärsutvecklare och projektledare och är helt platsoberoende också.
Relaterad läsning: 7 tips hur du bygger företaget på distans
Hur ser det ut i Sverige jämfört med övriga världen när det gäller att arbeta platsoberoende?
Emelie:
Enligt en undersökning från LinkedIn är ett flexibelt arbetsliv en av de starkaste drivkrafterna för människor i norra Europa idag, något som tyder på att trenden med digitala nomader kommer att växa i Sverige. Om vi tar Stockholm som exempel har också extremt mycket hänt när det kommer till antal co-working spaces och andra arbetsplatser som finns att tillgå runtom i staden - en explosion under bara de senaste fem åren. Vi är också i kontakt med flera norrländska kommuner som intresserar sig för att etablera digital nomad-hubbar i Norrbotten - däribland Pajala, Övertorneå och Boden. Som ett land som ligger långt fram i digitaliseringen är det möjligt att sköta många arbeten på distans idag, men ofta är det arbetsgivaren eller uppdragsgivarens inställning till distansjobb som sätter stopp. De digitala verktygen finns där, men många saknar rätt processer och en öppen inställning och tillit till att låta medarbetare jobba på distans. Därför är många av de som återfinns inom vårt nätverk också frilansare eller egenföretagare.
Ofta är det västerländska länder som många digitala nomader kommer ifrån globalt sätt. Antagligen för att vi har mer finansiella resurser att kunna resa runt och bo på andra ställen. Det sägs att det kommer att finns 1 miljard digitala nomader år 2035. Idag byggs det upp hubbar på flera håll runtom i världen dit det blir enklare att komma och jobba och leva ifrån på distans. Typiska digital nomad-hubbar är Ubud på Bali, Chiang Mai i Thailand, Medellin i Colombia och Santa Teresa i Costa Rica. I Europa finns hubbar i Lissabon, Budapest och Sofia för att nämna några. Även Lofoten har lokala initiativ med co-living för att attrahera flera digitala nomader till Norge. Medan vi i Sverige ser ett antal kommuner som börjar intressera sig allt mer för digital nomad-trenden.
Era fem bästa tips för att möjliggöra ett liv som digital nomad?
- Våga ta steget och testa att jobba på distans lite och i omgångar. Det räcker med att testa en dag hemifrån eller en vecka från landstället. Kanske förlänger du semestern med några dagar när du är utomlands och jobbar därifrån?
- Hitta en community med människor som lever på samma sätt - för att hitta stöd, inspiration och gemenskap i vardagen. Svenska Nomader är ett sådant forum.
- Om du reser till en annan del av Sverige eller världen - gör research kring lokala arbetsplatser och event på förhand för att ha någonstans att jobba ifrån och träffa lokala personer med liknande intressen som du själv. Man får ut så mycket mer när man blir del av den lokala communityn dit man kommer - oavsett om det är en annan del av Sverige eller världen.
- Se över det praktiska - försäkringar, pension, skatter - så att du är skyddad för stunden och framtiden oavsett hur du väljer att jobba.
- Våga ta upp frågan med arbetsgivare och uppdragsgivare och hör hur de förhåller sig till att du vill jobba på distans. Lyft fördelarna med distansjobb och förklara hur ni kommer få det att fungera. Kanske blir du förvånad över responsen du får.