AI-attacker hotar vår samhällsstruktur
AI-teknologins ökade tillgänglighet innebär inte bara stora framsteg, utan även ökade risker för missbruk. Bedrägerier och cyberbrott, där AI spelar en central roll, har snabbt blivit ett av de största hoten mot både individer och samhällsfunktioner. AI-attacker, som använder avancerad teknik för att manipulera sociala normer, sprida desinformation eller påverka val och offentlig debatt, utmanar nu kärnan i våra demokratiska principer. För att möta dessa hot måste företag, myndigheter och teknikleverantörer samverka för att skapa transparens, införa etiska riktlinjer och säkerställa en effektiv översyn.
Att företag tar en aktiv roll för att utveckla policyer och interna riktlinjer för AI är nu ett affärsstrategiskt krav. Etik kopplat till AI-användning kommer att bli en grundläggande del av verksamhetsstrategierna 2025, där organisationer måste sätta upp principer, säkerhetsstandarder och en kontinuerlig uppföljning av AI-systemen för att skydda både kunder och den egna verksamheten från skadlig AI-driven manipulation.
Morgondagens vinnare är redan AI-drivna
I takt med att kapaciteten och funktionaliteten växer ser vi hur allt fler företag väljer att fullt ut implementera AI för att stärka sin konkurrenskraft och öka effektiviteten. De företag som implementerar AI för att automatisera uppgifter, snabba upp beslutsfattande och öka innovationen kommer att vara morgondagens ledare.
Dessa företag kommer att kunna dra nytta av AI-stödda processer som inte bara effektiviserar verksamheten, utan även möjliggör bättre riskhantering och snabbare anpassning till förändringar på marknaden. AI kan också hjälpa företag att skapa mer skräddarsydda kundupplevelser, lansera produkter snabbare och använda dataanalys för att identifiera nya affärsmöjligheter. Att använda AI på rätt sätt är därmed en nödvändighet för långsiktig överlevnad. Företag som implementerar AI-stödda plattformar med end-to-end-lösningar för dataintegration och analys kommer att vara de som håller i taktpinnen framöver.
AI och molnet driver en IT-rationalisering mot hållbarhet
Det snabba införandet av AI i kombination med molntjänster har resulterat i ökad energiförbrukning och klimatpåverkan. Företag och IT-organisationer står inför ett vägval: utveckla och implementera hållbara AI-lösningar eller riskera en fortsatt eskalering av resursförbrukning och kostnader. AI-modeller och molntjänster behöver optimeras för att minska sin energiförbrukning, samtidigt som både AI-användare och molnleverantörer måste ta ansvar för att minimera miljöpåverkan.
2025 väntas också bli året då företag inser att det är dags att genomföra en omfattande IT-rationalisering. Denna så kallade "Great IT Rationalization" handlar om att bryta ner onödiga silos, sluta använda isolerade system och istället satsa på integrerade, molnbaserade plattformar som effektiviserar datahantering och AI-drift över hela organisationen. Fördelen är inte bara minskade kostnader och enklare dataintegration, utan även att företagen kan minska sin klimatpåverkan markant.
Med en modern, AI-optimerad infrastruktur får företag både en hållbar IT-miljö och en flexibel plattform för framtida tillväxt. Genom att använda energieffektiva AI-modeller, investera i teknik som minskar energiåtgången i molnet och arbeta aktivt för att reducera sin miljöpåverkan kan företag inte bara spara pengar utan också bidra till en mer hållbar framtid.
2025 blir året då AI kommer att definiera vilka företag som lyckas och vilka som hamnar på efterkälken. Teknikens förmåga att stärka och skydda måste balanseras med en ökad medvetenhet om dess risker och klimatavtryck. Vi står inför ett år av ansvar, innovation och hållbar tillväxt – där AI, rätt använt, kommer att vara en avgörande faktor för framtidens samhällen och företag.
/Fredrik Banffy, Sverigechef på SAS Institute