Hela samhället kan tjäna på det

Blockkedjeteknologin revolutionerar hur banker sköter sina system och affärer, hur dagligvaruhandel och regeringar arbetar – om det tar riktig fart, vilket det ser ut att göra, är detta en digital omvälvning av samhället. Hela vår värld kommer att skakas om av nya möjligheter. Exempelvis kan produkter spåras hela vägen från tillverkning till hyllan i butiken, eller lagret, och hjälpa till att förhindra slöseri, ineffektivitet och bedrägeri som oetiskt beteende och annat. Kedjan blir mer transparent och kan också optimera hur leveranser sköts via sjö-eller lufttrafik. Blockkedjeteknologin är på väg att bli det mest inflytelserika verktyget för att sänka kostnader och effektivisera processer. Dessutom verifieras varje rörelse i kedjan.

Vad är egentligen en blockkedja?

Blockkedjan är, enkelt förklarat, en lista över block – poster – som är hoplänkade och säkerställs med hjälp av kryptografi. Varje enskilt block i kedjan innehåller en kryptografisk hash från det föregående blocket, det vill säga transaktionsdata och transaktionsmetadata (transaktions-ID).

Idag har vi i allmänhet en felaktig bild av relationen mellan blockkedjor och kryptovaluta som exempelvis Bitcoin, Ethereum, Solana, XRP, Cardana eller andra valutor. Blockkedjan är det mest tongivande, den är tekniken och infrastrukturen, medan kryptovalutan är en applikation som använder tekniken. Blockkedjorna har en mycket större möjlighet att omforma hela vårt samhälle än vad en enskild kryptovaluta har. 

Decentraliserat register

Blockkedjor är ett bra sätt att hålla ett transparent register över resurser och information. Varje förändring i informationen, exempelvis förändringar i ägandet, distribueras ut till varje användare i nätverket. Med hjälp av så kallad asymmetrisk kryptering kan du som användare i blockkedjan vara säker på att informationen är korrekt. Om du är medlem i ett decentraliserat blockkedjeregister, exempelvis bitcoin, kan du inte se vad en annan medlem äger, detta är krypterat, men när du gör affärer kan du tydligt se att den personen har de resurser den utger sig för att ha. En transaktion i bitcoinnätverket kan aldrig gå igenom om det inte finns täckning. Både köpare och säljare har krypterad tillgång till informationen om vart varje bitcoin finns – ungefär som den information en bank normalt har monopol på.

Affärer i bitcoin

Som företagare behöver du känna till kryptovaluta, oavsett om du valt att göra affärer i detta eller inte. Kunskap om utveckling inom de finansiella sfärerna är viktigt, dessutom växer kryptovaluta och framför allt den mest etablerade valutan, bitcoin. Den har redan blivit godkänd i vissa länder samt att du redan kan handla med valutan på flera håll idag. Det som valutan behöver övervinna är att ”miningen” av bitcoin kräver mycket energi och därför inte kan betraktas som direkt miljövänlig.

Blockkedjetekniken, som det ser ut nu, kommer att revolutionera bankernas verksamhet. Bankerna kommer att kunna förbättra sin service och sänka sina kostnader. De kommer att kunna fatta beslut baserade på verifierade data och inte spekulation. Tekniken kommer att effektivisera mängder av branscher, sjukvård ligger högt på listan, samt hur statsskicket fungerar och hur regeringar arbetar.

En enda världsvaluta sparar mycket pengar åt företagen som inte behöver göra affärer i flera olika valutor. Bitcoin och ethereum är redan i gång för att röra om i grytan, vissa regeringar är positiva, vissa negativa. Kina har valt att skapa sin egen kryptovaluta, och för ett tag sedan nämndes ”swecoin” här på hemmaplan. Ligger det månntro någon sanning i detta?

Drakar som Amazon utvecklar redan kryptovaluta med flera aktörer. Det finns många startup-bolag som arbetar med decentraliserade appar kopplade till blockkedjor för att minska kostnader runt datalagring.

Blockkedjetekniken går snabbt mot ”mainstream” och kommer att påverka samhället – vi har inte sett allt ännu. Spännande fortsättning följer. Var med på resan.

Text av Kee Bergman

Läs vidare: Därför finns blockkedjan - Här får du tekniken förklarad

Se även: 7 tips om kryptovalutor – hur du handlar och förvarar dem säkert


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.