Detta är första delen i en serie om blockkedjetekniken och kryptovalutor.

Troligtvis har du hört talas om den digitala valutan, kryptovalutan Bitcoin. Den använder sig av blockkedjetekniken (blockchain på engelska), en teknik som många snart tror kommer vara lika självklar som Internet. Christoffer De Geer är Vice VD för BTCX, Sveriges största växlingsbolag för digitala valutor, kommer här i en serie artiklar förklara hur det fungerar.

Har du noterat den otroliga revolution som precis påbörjats? Den som sveper över världen och kommer förändra allt i sin väg. Inte? Ingen fara. Det har nästan ingen annan heller. I en artikelserie tänkte jag gå igenom vad jag anser är blockkedjans grunder och potential. Allt för att ge en mer begriplig överblick för den som känner att den vill förstå ämnet bättre.

Låt oss börja med blockkedjans poäng. Varför finns den? Varför uppfanns den? Vad är dess syfte?

Starten av blockkedjan

Låt oss börja från början. Blockkedjan är en finansiell revolution i grunden och för att verkligen förstå varför den är här så måste man förstå vart ifrån vi kommer. Därför skulle jag vilja börja med salt och kossor.

blockkedjan - salt och kossor

Blockkedjan är nämligen en naturlig förlängning på människans behov att hitta snabbare och enklare sätt att flytta värde på. Att göra affärer på. Vi började med att enbart kunna byta saker direkt mellan varandra. Tio kilo salt för din kossa. Men med tiden utvecklades detta över tiden så uppfanns nya och bättre sätt att göra affärer på.

För vad hände när jag inte behövde 10 kilo salt precis när du behövde en ko då? Allt från Raistenar (En valuta som mejslades ur kalksten till runda skivor med ett hål i mitten.) till guld började användas som en sorts vara emellan som man kunde byta till sig för att lösa just detta problem. Ett problem ofta kallat “the coincidence of wants”.

Raistenar - tidigt betalningsmedel

Och just här kommer blockkedjan in. Blockkedjan är nämligen nästa nivå av effektivitet när det kommer till värdeöverföring. Vi har gått från byteshandel till guld, från guld till banker och sedlar, från sedlar till Swish och nu (eller nja, snart) från Swish till blockkedjan.

Värdeöverforing med blockkedjan

I varje transformation till ett nytt sätt att flytta värde så har vi sett två saker.

Det första är att vi har gått från ett sätt att flytta värde till ett enklare sätt. Guld var enklare att förvara än tusen kossor. Sedlar enklare än guld. Digitala bankkonton enklare än sedlar. Blockkedjan erbjuder precis samma sak. Den är till skillnad från bankerna öppen för vem som helst att använda. Ingen kontoregistrering, ID handling eller någon som ifrågasätter vem du är.

Det andra är att transformationen ofta betytt att vi gått till ett säkrare sätt att förvara värde. Guld är enklare att säkra än 1000 kossor, en bank är bättre på att förvara värde än en privatperson. Nu, med blockkedjan, så kommer vi till nästa nivå av säkerhet. Nu kan man till och med använda en digital och helt neutral medlare för att lagra sina pengar säkert. Då du tidigare behövde lita på en bank eller ett land så behöver du nu med blockkedjan inte lita på någon annan. Du behöver egentligen enbart lita på matematik, vilket är betydligt lättare än att försöka avgöra om en person eller ett företag går att lita på.

Blockchain och Bitcoin

Hela poängen med blockkedjan är alltså att öppna upp systemet. Att göra det möjligt för vem som helst att skicka värde till vem som helst. Tänk dig internet jämfört med intranätet, eller email jämfört med posten. Det öppna och fria sättet att flytta värde på är här, så det är i min mening dags att hoppa på.

Del #2: Blockkedjan gör med pengar som internet gjorde med information

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.