Artikeln är del 3 av 4 i artikelserien "Våga vara företagare" med inspirerande berättelser från människor som vågat ta steget att starta eget företag. Här hittar du del 1del 2 och del 4

Hej! Vad heter du?
– Petra Hillring


Vad heter ditt företag och hur länge har du drivit det?
– Mitt företag heter Trångstad Ponnyskola och jag har drivit det i två år.


Vad jobbade du med innan?
– Jag jobbade som förskollärare. 


Vad jobbar du med nu?
– Jag driver en ponnyskola för barn hemma på min gård. På dagarna sköter jag om mina fyra ponnyer med allt det innebär, på eftermiddagar och kvällar håller jag ridlektioner. De yngre barnen får testa på att rida och pyssla om hästarna och de äldre barnen får lära sig ridning, skötsel och teori. Grundidén är att barnen ska få prova på olika saker man kan göra med ponnyer och testa olika sorters ridsport, som pilbåge från hästryggen, hoppa hinder eller köra häst och vagn. Jag sköter allt administrativt själv, som bokföring, hemsida och mejlkontakt.


Vad var din motivation till att starta eget?
– Här måste jag nog börja med att berätta om min häst Katla. När jag var 16 år sommarjobbade jag för att spara pengar till att kunna betäcka min gamla häst. Jag bestämde att fölet skulle heta Katla och när folk sa att det kunde bli en hingst så sa jag som Ronja Rövardotters mamma: har jag bestämt att det ska bli en Katla, så blir det en Katla! Jag tränade upp henne själv och tävlade henne på tävlingar över hela Sverige. 

När min dotter föddes 2018 räckte inte min tid till för jobb, barn och mina hästar. Jag behövde prioritera om och valet var lätt: jag ville spendera tid med mitt barn och mina hästar, så jag sa upp mig från det stressiga jobbet som förskollärare. Jag var sedan länge utbildad ridinstruktör så jag valde att göra hästarna till min karriär och startade en ponnyskola för barn. På det viset har min dotter kunnat vara hemma med mig hela dagarna och spendera tid med hästarna.


Vad är det bästa med eget företag?
– Att man själv kan styra över sin vardag. Jag kan lägga upp mina arbetstider såg det passar mitt liv och min familj, jag kan välja hur mycket jag vill jobba och se till att jag får de pauser jag behöver. Eftersom mitt företag är hemma på min gård behöver jag sällan vara borta hela dagarna. Det har också varit en stor trygghet för min dotter att inte behöva lämnas bort på förskola och kunna vara hemma och växa upp i lugn och ro utan stressiga morgnar. Förr var det en oerhörd stress att inte kunna åka hem från jobbet för att ta hand om mina hästar.


Vad var svårast med att starta eget?
– Från början visste jag inte om det fanns kundunderlag, men när jag berättade om mina planer i en lokal Facebookgrupp så nästan exploderade inkorgen. Ridskolegrupperna blev fulla direkt och jag har hela tiden haft en lång kölista på ungefär fyrtio barn. 

En annan sak som var svår var allt som behövdes för att bedriva verksamheten, som små ponnyer och utrustning till dem, men det löste sig då jag till en början fick låna tre ponnyer av bekanta. Bokföringen var också en utmaning i början, men nu går det lätt.


Om du skulle ge ett tips till en ny företagare, vad skulle du nämna då?
– Jag skulle vilja nämna tre tips. 

1. Se till att din lediga tid är din lediga tid, ha inte din privata mejl eller telefon i företaget, annars är det lätt hänt att du jobbar hela tiden.

2. Lyssna på dina kunder, ditt företag är beroende av dem. Ta till dig den kritik du får för att förbättra din verksamhet men ta det inte heller för personligt, det kommer alltid finnas någon som inte är nöjd.

3. Våga satsa. Det är bättre att ha provat och misslyckats än att inte ha provat alls. Kanske blir det en succé!

Läs också:
Del 1: Mikael gick från säljare i storstaden till ägare av lantligt B&B
Del 2: Malin valde bort höga chefsjobbet för att bli sin egen chef
Del 4: Magdalena lämnade kontorsjobbet för att starta smyckesföretag på småländska släktgården

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2022-06-17 22:54
Inspirerande!
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.