Frilansare är någon som utför uppdrag utan fast anställning, vanligtvis som egenföretagare med egen F-skatt. Det finns även de som kör som egenanställd där ett egenanställningsföretag har F-skatt och fakturerar uppdragsgivarna mot en viss provision. Samma företag redovisar arbetsgivaravgifter, gör skatteavdrag och betalar sedan ut resten som lön till uppdragstagaren. Det finns uppdragsgivare som bara anlitar uppdragstagare med F-skatt, därför kan detta vara en väg för att "slippa" starta eget företag.

Uttrycket frilansare används bland annat i samband med exempelvis frilansskribent, frilansjournalist och frilansfotograf.

Betydelsen av uttrycket frilansare kommer ursprungligen från medeltiden då legosoldater med "fria lansar" erbjöd sin lans, sitt militära stöd, till en nation, en adelsman eller någon annan som betalade bra.

Fördelar och nackdelar

Vanliga fördelar som frilansande entreprenörer ofta nämner är friheten, utmaningen och möjligheten att kunna påverka och styra sin tid och inkomst. Nackdelarna kan vara att det ofta blir långa dagar och många arbetade timmar innan man byggt upp ett stabilt företag med återkommande kunder. Flera inledande år med låg lön och mycket investerad tid är vanligt.

Tips: 18 heta frilansuppdrag du kan sköta på distans

Framtiden – driva eget är en trend

Här kommer en framtidsspaning, låt oss se om den faller in.

Det pekar åt att allt fler kommer att bli egna företagare i framtiden. Storföretagen tappar mark och säger upp på löpande band och robotar och ny teknik utför allt fler jobb omkring oss både mer effektivt och med mer träffsäkerhet än oss människor. I takt med att gamla jobb försvinner tvingas allt fler att söka andra vägar att försörja sig och då blir det ett naturligt steg att starta eget företag. Men kanske kommer inte uppdragen att dyka upp inom de affärsområden som är vanliga idag och troligtvis kommer arbetstiden bli kortare där många kommer att få mer fritid, något som verkar vara en växande trend. Det gäller bara för dig att hitta en affärsidé eller gig-uppdrag som passar dig.

Lästips! 32 vassa affärsidéer du kan starta idag

Fler kommer att odla sin egen mat som redan är en snabbt växande trend. Internet kommer att ta över allt mer vilket påverkar hur vi lever, rör oss och planerar våra liv. Det kommer att skapa ännu fler affärsmöjligheter för program- och dataspelsutvecklare då vi förväntas spendera allt mer tid framför "datorn".

Under omställningen kommer många att känna sig förvirrade och fler kommer att söka mening med livet. Detta skapar stress där företagare och konsulter inom wellness och ”må-bra-branscher” kommer fortsätta att växa i många år till.

Missa inte: 14 tips hur du lyckas som frilansare

Många nya möjligheter till frilansjobb och gigjobb kommer att dyka upp och säkert en hel del som vi inte så enkelt kan förutspå idag. Allt går ju så fort. Därför gäller det att vara flexibel och villig att snabbt växla om och lära sig nya kunskaper.

Nedan hittar du tips och råd hur du lyckas som entreprenör nu och framöver i en ständigt föränderlig omvärld.

Fler resurser:

17 heta yrken som passar utmärkt att starta och driva som eget företag

Detta bör du som företagare tänka på kring försäkringar

Ladda ner uppdrags- konsultavtal


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.