Alla företag börjar som en enkel idé. 

Ditt uppdrag som entreprenör är att ta idén och göra till ett koncept som lockar kunder så företaget har tillräckligt med pengar på banken för att överleva.

På pappret låter det hela rätt enkelt. 

I verkligheten är det lite mer komplicerat än så. Som egenföretagare, i ett tidigt stadium, är du både högsta hönset, ekonom, kundtjänst, försäljare och första brandsläckare för alla tänkbara problem som uppstår. 

Jag listar 5 lärdomar från de 10 första månaderna av mitt företagande med Mandy Energi, där affärsidén är att revolutionera energidrycksbranschen med en energibrustablett och samtidigt spara på miljön. 

  1. Idén ska kännas kul men den behöver inte vara hundraprocentig från början

Vi sa ju att alla företag börjar som en enkel idé. Det blir då naturligt att ställa väldigt höga krav på självaste idén. Då är det bra att vara medveten om att idén inte på något sätt behöver vara formulerad med fina ord i en affärsplan eller liknande. 

Det viktiga i början är att du som ska bli egenföretagare är tillräckligt kittlad och intresserad av idén för att utforska den. För du kommer spendera väldans mycket tid på att tänka på, arbete med och prata om ditt företag. Och förutom det, sannolikheten att idén förändras och förbättras under företagets tidiga dagar är hög.

2. Gör det inte helt själv

All den tid ett företagsbyggande tar upp blir hemskt mycket roligare om man delar upplevelsen. Nu menar jag inte att man behöver starta företag tillsammans med någon utan bjud in familj, vänner eller andra intresserade på din resa. 

Det finns säkert någon i din närhet som antingen har expertis i området, är en tänkbar kund eller bara har tur och kommer med den där kommentaren som får dig att tänka efter en gång till vilket resulterar i det där avgörande som får idén att flyga.

3. Frågan är helt gratis

Två gemensamma utmaningar för de allra flesta nystartade företagen är tillgången till pengar och att nå ut med sitt budskap till de potentiella kunderna. 

Så vad gör man då då?

För vissa, en självklarhet, men för mig och säkert många andra, något av en ögonöppnare. Ställer du noll frågor kommer du få exakt noll svar. Ställer du 10 frågor kan du potentiellt 10 svar. Ställer du 100 frågor kan du potentiellt få 100 svar. 

Ja ni förstår, ingen rocket science. Men ställer du 100 frågor om ett gratis samarbete till 100 influensers och får 10 positiva svar, är du väldigt mycket närmare att nå ut till flera människor än vad du var tidigare. 

Detsamma gäller om det är fråga om potentiella investerare, kunder eller deltagande i tv-program så som Draknästet. Mandy Energy deltog i det senaste och hur det hela kom till beror egentligen bara på att vi ställde frågan "Får vi vara med?" till produktionen. Enkelt va? 

4. Allting med storföretagen är inte negativt, sno det som är bra

Som nytt företag är det tänkbart att man vill vara så långt som möjligt från storföretagen med deras hierarkier, byråkratiska tillvägagångssätt och antalet mellanchefer. 

Och så ska det ju vara. Men storföretagen har både funnits länge och lärt sig länge. Så sno det dem gör väldigt bra. 

Skaffa dig ett strukturerat arbetsätt som gör det enkelt att ha koll på allting som pågår i bolaget. Förutom ordning och reda är min erfarenhet, efter att ha arbetat heltid och drivit företag på kvällar och helger i över ett års tid, att det också minskar tiden du behöver till att komma igång med arbetsuppgift efter den inte fått någon uppmärksamhet på en dag eller två. 

5.  Börja smått och väx

För det första, funderar du på att starta företag (se bara dessa 10 fördelar), bara börja. 

För det andra, anpassa dina förväntningar på dig själv, resultatet och företagandet i sig självt. 

Bland annat kommer du empiriskt få lära dig:

  • vad du är bra, bättre, bäst, dålig, sämre samt sämst på, 
  • att värdet som du får ut är ett resultat av vad du stoppar in,
  • och att företagande är en himla massa problemlösning. 

Det sistnämnda är inte meningen att låta negativt. Utan det är det man faktiskt gör. Man löser det ena problemet, eller utmaningen, efter det andra och det företag som har hållit på längre har antagligen löst fler problem. 

Det är också det här som är fruktansvärt roligt. Att få lösa de där problemen. Men sätt förväntningarna på en rimlig nivå så att du inte blir besviken när du inte lyckas lösa alla problem på en och samma gång. 

Avslutande ord

Nu när vi har sagt att det bara är att börja och att frågan är helt gratis förväntar jag mig massvis med nätverksförfrågningar.

Stort lycka till med ditt företag!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.