Oberoende av var du är i ditt företagande, vilka erfarenheter du har samlat och vilka utmaningar du har så är det alltid gynnsamt för dig att ha tillgång till någon typ av stöd. De flesta stora ledare har det, en coach, en rådgivare eller en mentor av något slag. All typer av stöd har syftet att du ska utvecklas, lära dig om dig själv, om hur du ska kan ta dig an utmaningar, det är bara olika inriktningar med olika tekniker.

Att samarbeta med en mentor eller coach ska aldrig ses som en svaghet utan är en styrka för att få perspektiv, få kontroll, kanske vända på negativa tankar, hitta nytt hos sig själv som finns där längst inne men du inte upptäckt, få råd kring ett stort beslut och så vidare. Det kan boosta dig enormt och du kan ta mycket större kliv framåt än om du inte haft någon.

Mentorskap

Mentorskap används inte bara när du är ung och ny i en utmanande roll utan för att levla upp från var du är idag. En mentor stödjer dig, ger råd och använder sin erfarenhet till att få dig att lyckas. En bra mentor har lång erfarenhet i det område du vill utvecklas inom. Du får med dig bra råd, inspiration, insikter, att höra deras erfarenheter, bolla tankar, se hur de löst problem framgångsrikt och skapat sin väg framåt och att se ett annat perspektiv. Att vara mentor är ett hedersuppdrag där det inte krävs någon egentlig mentorsutbildning, oftast är mentorer +40 år och har lång chefserfarenhet.

Se till att du väljer någon som du känner dig bekväm med och kan ditt område, din utmaning du har. Ju mer avancerade uppgifter du lyckas med och ju längre erfarenhet du har, desto mer svårt är det kanske att hitta någon som ligger mycket längre fram en du, men de finns, du får bara leta längre. Det kan ju vara så att du startar igång ett helt nytt område som du inte har erfarenhet av där det finns mentorer, till och med yngre än du, som kan lära dig jättemycket.

Coaching

Coaching behöver jag förklara för många tror att de vet, men misstar sig. I coaching får du som klient ingen rådgivning utan klienten anses av coachen vara mästaren på sig själv, det är du som vet om dig själv bäst. Coachen jobbar i ett partnerskap med dig i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar dig att maximera din personliga och professionella potential.

Det är inte bara peppande och förstärkning av dig som person utan det kan även vara tufft att se över hinder för dina mål, sabotörer som ”pratar” på din axel och försöker få dig att bli rädd så du kanske inte vågar göra det du vill. Coachingen kan titta på händelser från barndomen, tråkiga erfarenheter som dyker upp och som behöver arbetas med för de stoppar dig från att nå det målet du satt upp. Men det rotas inte i det som hände då utan hur du tar det an de begränsningar de eventuellt givit dig från idag och framåt. Coaching är inte terapi, mår klienten för dåligt så ska coachen hänvisa vidare till psykolog eller sjukvården.

Det blir också ofta mycket skratt till exempel när du ser mönster hos dig och du får fantastiska insikter som ger dig en enorm självutvecklingsresa. 

I USA ser vi att fler människor jobbar med en coach än att de går till deras ”shrink”, psykolog, som varit väldigt populärt från 80-talet.

Du ska jobba med en coach som innehar en ordentlig coachutbildning som är genomförd under en lång tid. Utbildningen coachen har genomgått ska ställa höga krav vid diplomering eller certifiering, så fråga om det.  Coachen får då en stor låda med tekniker med allt från visualisering, perspektiv, hantera dina inre sabotörer, hantering av val, se andra perspektiv samt andra utmärkta verktyg som verkligen kan förflytta berg inom människor.

Mentorcoaching

Sen finns det ju en mix av dessa, vilket jag även starkt kan rekommendera för en företagare. En mentorcoach mixar rådgivning och coaching. Personen är en utbildad coach och även har gjort egen karriär inom ett område där du behöver råd. Här blandas coachingens tekniker med rådgivning i vissa fall när du behöver det. Det är en kraftfull mix, kanske den bästa av två världar beroende på vad du behöver just nu.

Så starkt tips, fundera på vad du behöver för att levla dig och ditt företag. Våga och ta tid och satsa på dig själv, du har allt att vinna på det, även ditt företag kommer göra det. 

Lycka till!

Mer av Monica: Företagets värdegrund - förankrar ni den?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2019-12-06 20:23
bra information. överväga ett körkort
www.köpkörkort.com
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.