Du får bara en chans att göra ett bra första intryck. Nästan alla människor bestämmer sig på 90 sekunder eller mindre om de tycker om dig eller inte. Här får du tips på hur du ökar chanserna att göra ett gott första intryck.

Bjud på ett leende!

Lättare sagt än gjort? Inte alls. Oavsett om du är på gott humör eller om du har vaknat på fel sida så kan du bjuda på ett leende. Allt du behöver göra är att stanna upp en stund innan du träffar personen och tänka på något som gör dig på gott humör. Om du har barn kan du till exempel blunda och tänka tillbaka på något tillfälle när ni hade roligt tillsammans.

Har du inte barn så kan du tänka på dina vänner, någon du tycker om eller på din partner (som du förhoppningsvis också gillar). Ta sedan ett djupt andetag och släpp lös ditt naturliga leende.

Om du känner dig nervös för att ditt leende ser tillgjort ut så öva framför spegeln. Säg ”fantastiskt” i så många roliga, positiva, larviga och töntiga röster du orkar. Du kommer garanterat att börja fnittra. Och ditt naturliga leende kommer att smyga fram. Nästa gång du träffar någon för första gången tänk: ”Fantastiskt” så kommer ditt mest självklara leende att dyka upp.

Kom ihåg att de flesta människor gillar positiva och glada människor. Vilka gillar du själv? En surkart som gnäller varje gång ni träffas eller en person som alltid livar upp dig även om du var på dåligt humör när ni träffades?

Jag menar inte att du ska bli någon hurtbulle vars livsmål är att få alla glada och lösa alla jordens problem. Men om du vill få folk att tycka om dig så är det bättre att bjuda på ett leende än att dyka upp med mungiporna i knävecken.

Notera personens ögonfärg

Att kolla vad personen har för färg på ögonen säkerställer att du ser personen rakt i ansiktet. Om du undviker ögonkontakt så har forskare inom området upptäckt att det kan tolkas som om du har något att dölja. Och det vill du ju inte.

Men för guds skull stirra inte. Det kan få personen att känna sig illa till mods. Och du vill få personen att känna som om ni har känt varandra hur länge som helst.

Ett annat tips är att försöka kombinera personens ögon färg med hennes namn, till exempel ”Jennie med de gröna ögonen”. Det gör det lättare för dig att komma ihåg personens namn. Och en persons namn är det käraste hon har. Säg därför hennes namn så ofta som möjligt utan att det blir uppenbart löjligt.

Ett ännu bättre sätt att komma ihåg namnet är om det rimmar med något som karaktäriserar personen, till exempel ”Janne Jättenäsa”. Men ditt lilla minnesknep ska du nog inte nämna för Janne eller någon annan. Behåll det för dig själv.

Bli bättre på att lyssna

Vem är du mest intresserad av? Dig själv kanske. Jodå, vi är alla mest intresserade av oss själva även om det är jobbigt att erkänna. Det är därför som du måste bli en aktiv lyssnare för att få folk att gilla dig. De flesta tycker om att prata om sig själva. Och när du får dem att göra det så kommer de att gilla dig.

Att lyssna är förvånansvärt enkelt, men 80 % av den mänskliga befolkningen gör det aldrig. Allt du behöver göra är att till exempel fråga: ”Vad arbetar du med?” ”Jag jobbar på ett förlag”, kanske du får som svar. ”Jaha, vad intressant, vem jobbar du för”, svarar du då. ”Bonniers”, ”Jaha, vad kul, vad gör du där då?”.

Sedan lyssnar du. Och nickar aktivt. Och lyssnar igen. Kom ihåg att memorera vad personen har sagt så att du kan ge följdfrågor. På detta sätt pratar personen på tills du slutar att fråga. När du gör detta kommer personen att känna sig bekväm, glad, och hon kommer att tycka om att prata med dig. Dessutom kommer personen att börja lita på dig.

Prova nästa gång du är på en fest så ska du se att det fungerar. En varning dock: Min erfarenhet är att en del personer kan bli väldigt personliga. De berättar hemligheter om sig själva som du kanske helst inte vill veta. Speciellt om det är lite alkohol med i bilden. Bara så du vet…

Tips! Psykologer har upptäckt, och det här låter lite konstigt, att folk får intryck av att du lyssnar om du tittar på dina händer och lägger huvudet på sned. Prova så ska du se att det funkar!

Ha ett ”öppet” kroppsspråk

Du har säkert träffat någon som står med armarna i kors när ni ska hälsa. Ser inte det tråkigt ut? Det verkar liksom som om personen inte vill säga hej. Gör inte så för du ger intrycket av att du är oåtkomlig, att du inte är beredd på att säga ”hej”. Och ofta är det osäkra människor som gör så.

Kom också ihåg att du inte ska stå med händerna ihop för det ger samma intryck. Om du inte vet var du ska göra av händerna så håll dem bakom ryggen istället eller vid sidorna.

Tänk också på att rikta ditt hjärta mot den du ska hälsa på eftersom det ger intrycket av att du är trygg och att du gärna vill träffa nya personer.

”Spegla” den andra personens gester och kroppsspråk

De flesta gillar personer som liknar dem själva. Personer som har samma värderingar, samma hobbys och som på ett eller annat sätt tycker ungefär likadant som dem själva.

När du träffar en person första gången så lägg märke till hur den personen pratar. Om hon pratar snabbt, så pratar du också snabbt. Om personen skrattar ofta, så skrattar du också ofta. Det kan kännas lite löjligt de första gångerna men du kommer snabbt att märka att du och den andra personen hamnar på samma ”våglängd” när du gör så.

Andra sätt att ”spegla” den andra personen är att till exempel spegla hennes andning. Försök att lägga märke till om hon andas djupt ner i magen eller högt upp i bröstet. Gör likadant. Om personen är högljudd och gestikulerar flitigt med sina händer så gör du också det. Du speglar henne helt enkelt.

Och när du gör det kommer hon omedvetet att känna som om ni har känt varandra hur länge som helst.

De första gångerna du gör det känns det ovant. Men efter ett tag kommer ditt undermedvetna att ta över och du kommer inte att ”medvetet” behöva göra det.

Du kan till och med få personer som är arga att lugna ner sig om du gör på detta sätt. Om du speglar den arges rörelser och tonläge men säger att hon har helt rätt och att du har fel kommer du att märka att hon lugnar ner sig. Nyckeln ligger i att erkänna att personen har rätt samtidigt som du använder hans eller hennes tonläge. Prova får du se!

Tips!

När du har speglat personen en stund börja förändra dina rörelser för att se om personen följer efter och börjar spegla dig. Prova till exempel att sätta upp ena benet över det andra för att se om hon följer efter.

Om hon gör det så är ni på ”samma våglängd”. Gör hon inte det så fortsätt att spegla henne en stund till och prova sedan igen. Om personen i fråga är arg, så börja med att sänka tonläget och ”öppna” ditt kroppsspråk.

Och om du pratar med någon som verkar uttråkad, luta dig framåt, prata lite mer motiverande och skratta för att se om personen börjar spegla dig. Om inte, spegla vidare och prova igen om en liten stund.

Ställ frågor som inbjuder till samtal

När du ställer frågor som börjar med: vem, vad, var, när, varför och hur så inbjuder du till samtal. Frågorna kan inte besvaras med ”Ja” eller ”Nej”.

Om du däremot ställer frågor som: Har du varit i Norge? Eller, Är du kommunist? Eller, Gillar du Robbie Williams, så kan frågorna besvaras med ”Ja” eller ”Nej”. Med andra ord: du mördar konversationen.

Kom därför ihåg att alltid ställa frågor som inte kan besvaras med ja eller nej (Vem? Vad? Var? När? Och hur?). Då har du dessutom chansen att få ett trevligt samtal och med lite tur får du en ny vän.

Slappna av och var dig själv så får du fler vänner

Ett välkänt universitet i USA, jag tror det var Stanford eller Princeton, har gjort en undersökning om vad som får folk att gilla andra. En sak de upptäckte var att de som försökte att ”smila sig in” eller på annat sätt inte var sig själva hade stora problem att få vänner.

Försök därför att alltid vara dig själv. Om du känner dig nervös inför att träffa nya människor så tag några djupa andetag, andas ut och slappna av. När du är nervös så börjar du nämligen att andas högt uppe i bröstet. Det gör att din röst blir gäll och skakig. När du tar djupa andetag så blir din röst djupare och mer självsäker. Om du är man så är detta mer än positivt eftersom kvinnor ofta tycker att en djup mansröst är oerhört sexigt.

13 kommentarer
Nina Andersson
2013-03-21 16:53
Kanon! Verkligen intressant.
0
2012-08-30 10:55
Det är spännande att läsa ut svaren på er som kommenterat den här artikeln.
Det handlar ju om att tolka och implementera.
Att träffa någon som står rak i ryggen med händerna på ryggen, med bröstet vänt mot mig och tittar mig i ögonen, skrattar på beställning och följer mina rörelser hade inte varit så förtroendeingivande alls.

Därför; Agera inte så.

Men ta lärdom av det som står i artikeln.
Den handlar inte om att manipulera andra till att tycka om dig.
Den handlar om tips för att bli trygg i en ny relation.
Det finns väldigt mycket folk där ute som inte har en aning om sociala koder och hur de ska bete sig, eller som har en förmåga att föra sig lite klumpigt.
Det är ju inte så ovanligt att killar fastnar i en kvinnas urringning exempelvis.
Har en sådan individ meningen "Jennie med de gröna ögonen" i bakhuvudet under samtalet så lär det absolut hjälpa till att lyfta blicken.

Det jag menar är att folk alltför ofta ser tips och riktlinjer som manualer som slaviskt skall följas i detalj.
Hur många har sett ett CV skrivet direkt ur en CV-mall?
Det syns, för att folk vågar inte ändra på den färdiga mallen och göra det personligt.
Det är en bra riktlinje för att man inte skall missa något. Men man är inte tvingad att följa det slaviskt.
Likaså här.

Sug åt er av det som står och implementera det som verkar vettigt.
Se mer...
0
Leonard Mender
2012-06-14 08:45
Svenskar som får framgång ljuger och förvanskar verkligheten, fantiserar och lurar andra. Desto fler som svensksson för bakom ljuset desto bättre tycker hon. Och, svensksson erkänner aldrig verkligheten.
0
2011-09-05 07:23
Jag tycker den stämmer bra med verkligheten. Visst är vissa av sakerna lite manipulation men att manipulera blir väl först något negativt om man har dåliga avsikter? Att le, ställa frågor, lyssna och va sig själv är självklarheter för att bli omtyckt. Så jag förstår inte riktigt OKs inlägg. Lär väl inte få ett svar nu heller då hans inlägg är gammalt.. 🙂 Se mer...
0
Ok
2010-12-11 00:32
Nu ska jag "dumförklara" er. Denna artikel stämmer så fruktansvärt lite med verkligheten som den kan. Alla har ni varit jättesnäll mot någon, och han/hon har utnyttjat dig eller respekterat dig mindre. Alla män som läser drnna sunkiga skitsnackartikel (som är logiskt sann) gör er en tjänst och inse att den är fruktansvärt ointelligent och korkad. Ut i världen och skaffa er erfarenhet, lite Rightbrain streetsmart, och om ni inte tror mig, lycka till med detta material. Mvh Se mer...
0
Ok
2010-12-11 00:27
Stråla ut bra självkänsla (Well Being +
Confidence) är bra. Söka folks godkännande för att få dem att gilla dig - Absolut inte. I varje konversation är det en som söker den andres godkännande. Sanningen är helt tvärtom i artikeln, kör ditt eget kroppsspråk, gör inte tjänster åt den andre personen, var tyst längre än den andre (då blrjar han/hon prata med dig ustället. Prata långsamt, ha ögonkontakt. Prata energiskt, pausa mellan menibgar.prata ej i mun på andra (höll med den dock). Var mer relaxed än den andra. Säg nej till win/loose situationer.
Se mer...
0
Mija
2010-07-30 22:07
Jag har nyss börjat jobba på ett callcenter. Jag har märkt att om jag ler när jag svarar med mitt namn så blir kunderna på bättre humör o man ger ett harmoniskt intryck.
0
Sara.
2009-05-08 23:19
Tack för en trevlig och lärorik artikel 🙂
0
HA
2009-03-30 20:19
Krister! Du skriver otroligt bra, och det du skriver är helt klockrent!
Fortsätt så...!
0
Leslie and whatever goes with that
2008-10-04 01:29
Errr. Uhm. Hahaha? Suck. Man ska inte manipulera människor..
0
2008-01-31 12:51
Håller med, bra artikel 🙂 Folk träffar man dagligen i både arbetslivet och på fritiden, bra att kunna den här typen av saker.
0
Fredrik A
2008-01-30 19:06
Kalasartikel!
Ska testa denna så fort jag får chans 🙂
"folk får intryck av att du lyssnar om du tittar på dina händer"
0
2008-01-28 19:42
Mycket bra och träffsäker artikel.
Med lite övning kommer det mesta naturligt.
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.