"Måttlig" träning innebär till exempel en snabb promenad, långsam jogging, styrketräning på gym (så länge du inte pausar för länge mellan varje set) eller någon annan aktivitet som höjer din puls.
"Hård träning" kan vara cykling/spinning, simning, HIIT träning och snabb jogging. Och har man svårt att hitta någon bra träning går det alltid lika bra med Burpees.
Att inte träna och höja pulsen visade sig i stället ha en negativ inverkan på individens mentala förmågor.
Ju mer tid som investerades under ett träningspass, desto bättre resultat. De fysiska fördelarna kan ses som en bonus.
Missa inte: 8 steg för att lösa problem som dyker upp
Annan forskning pekar på liknande resultat
Fysisk aktivitet kan bromsa och till och med vända den nedbrytande processen av din hjärna. Nya hjärnceller skapas och detta kan även ske senare i livet, även i 60- och 70-årsåldern, vilket minskar effekterna av demens.
Men det ska göras. Sen är det ju detta med tiden…
En annan studie pekade på att så lite som två minuter av aerob träning med måttlig till hög intensitet förbättrade uppmärksamhet, koncentration, och inlärnings- och minnesfunktioner.
Tänker du mer långsiktigt?
En studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences fann att deltagare som gick snabbt med en målpuls på 60 till 75 procent av max – i 40 minuter tre gånger i veckan ökade hippocampus storlek med drygt 2 procent. Hippocampus är det område i hjärnan som har stor betydelse för minne och inlärning.
Lästips: 2 vanor som gör dig superfokuserad och produktiv hela dagen
Kontinuitet är nyckeln till framgång
Försök hitta något du kan och vill fortsätta med över tid. Ge det lite tid där du förslagsvis sätter upp ett aktivitetsmål. Exempel: Jag ska träna 30 min minst tre dagar i veckan.
Det sägs att det tar ca 20–60 dagar att skapa en vana, beroende på hur enkel eller svår uppgiften upplevs vara.
Det är lätt att göra, men ännu lättare att låta bli.
Men nog värt att ge det en chans?