Ännu en gång visar forskning hur fysisk aktivitet får våra hjärnor att prestera bättre. En studie som nyligen publicerades i Journal of Epidemiology and Community Health visar att sex till tio minuter av måttlig till hård träning kan förbättra ditt arbetsminne samtidigt som det avsevärt förbättrar kognitiva förmågor som organisation, prioritering och planering. Det skriver Jeff Haden i tidningen INC.

"Måttlig" träning innebär till exempel en snabb promenad, långsam jogging, styrketräning på gym (så länge du inte pausar för länge mellan varje set) eller någon annan aktivitet som höjer din puls.

"Hård träning" kan vara cykling/spinning, simning, HIIT träning och snabb jogging. Och har man svårt att hitta någon bra träning går det alltid lika bra med Burpees.

Att inte träna och höja pulsen visade sig i stället ha en negativ inverkan på individens mentala förmågor.

Ju mer tid som investerades under ett träningspass, desto bättre resultat. De fysiska fördelarna kan ses som en bonus.

Missa inte: 8 steg för att lösa problem som dyker upp

Annan forskning pekar på liknande resultat

Fysisk aktivitet kan bromsa och till och med vända den nedbrytande processen av din hjärna. Nya hjärnceller skapas och detta kan även ske senare i livet, även i 60- och 70-årsåldern, vilket minskar effekterna av demens. 

Men det ska göras. Sen är det ju detta med tiden…

En annan studie pekade på att så lite som två minuter av aerob träning med måttlig till hög intensitet förbättrade uppmärksamhet, koncentration, och inlärnings- och minnesfunktioner. 

Tänker du mer långsiktigt?

En studie publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences fann att deltagare som gick snabbt med en målpuls på 60 till 75 procent av max – i 40 minuter tre gånger i veckan ökade hippocampus storlek med drygt 2 procent. Hippocampus är det område i hjärnan som har stor betydelse för minne och inlärning.

Lästips: 2 vanor som gör dig superfokuserad och produktiv hela dagen

Kontinuitet är nyckeln till framgång

Försök hitta något du kan och vill fortsätta med över tid. Ge det lite tid där du förslagsvis sätter upp ett aktivitetsmål. Exempel: Jag ska träna 30 min minst tre dagar i veckan.

Det sägs att det tar ca 20–60 dagar att skapa en vana, beroende på hur enkel eller svår uppgiften upplevs vara.

Det är lätt att göra, men ännu lättare att låta bli.

Men nog värt att ge det en chans?

Se även: 7 saker mentalt starka personer gör


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.