Många svenska arbetare har dålig koll på hur mycket de kostar arbetsgivaren. En ny undersökning av Svenskt Näringsliv visar att nästan hälften underskattar hur stor arbetsgivaravgiften är. Svenska företagare kommer med förslag på hur vi kan göra för att uppmärksamma arbetsgivaravgiften liksom andra dolda skatter:

”Generellt är de flesta väldigt ointresserade, de har ingen aning om mycket skatt de betalar i dolda skatter. De tittar på lönebeskedet vad de får för bruttolön och på sista raden och så är de nöjda”, berättar Erik Fahlgren, som driver industrikoncernen Teamx.

Peter Simonsson, VD på Stjärnurmakarna, skulle vilja visa alla dolda kostnader för sina anställda och berättar att många inte har koll på vad företaget sätter av i pension, semester eller den allmänna löneavgiften:

”Egentligen skulle jag vilja att allt betalades ut på den anställdes konto den 22:a innan alla skatter, avgifter och kostnader dras bort och att vi den 25:e sen tar tillbaka det som ska betalas in till myndigheterna. Då kanske vi får en reaktion från de anställda”, föreslår Peter Simonsson.

Det går hand i hand med förslag från Fredrik Carlgren, som tycker att ett bra första steg skulle vara att redovisa arbetsgivaravgifter på lönebeskeden.

”Vid en jämförelse av den totala skatten i olika länder så bör allting, dolt som synligt, slås ihop och då är den högsta marginalskatten i Sverige 66 procent, vilket är bland världens högsta. Människor borde ha bättre koll på hur mycket som faktiskt betalas in i skatt till staten”, menar Fredrik Carlgren, nationalekonom och skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Runt 40% av företagen redovisar idag arbetsgivaravgiften på lönebeskeden men många företag uppger att det finns brister som gör det svårare att redovisa skatter och avgifter mer detaljerat i nuvarande system.

Artikeln i sin helhet:
Så mycket betalar du i dolda skatter - Sverige sticker ut

Läs också:

Ny internationell kampanj mot skatteslöseri
Hur mycket skatt betalar en företagare? Kort film förklarar


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.