Det finns många fördelar med att vara företagare och det råder inget tvivel om att vissa branscher, inom vilka entreprenörer är verksamma, ger bra inkomster. Men det finns också många hårt arbetande småföretagare som aldrig lyckas komma upp till ytan för att andas.

Det är företagaren som aldrig kan ta sin familj på semester eller köpa vettiga kläder till sina barn. Finns där pengar över är det ändå inte säkert att tiden är tillräcklig. Kunder måste bearbetas, och administration och bokföring ska skötas, vilket ofta blir på kvällar och helger där kontakten med familjen och anhöriga får lida.

Vi som växte upp med en eller båda föräldrarna som egenföretagare fick likt Alfons Åberg ofta höra: ”Jag ska bara”. Det är förståeligt – räkningar och mat ska betalas.

En undersökning som vi gjorde hösten 2018 visade att nästan var tredje företagare jobbar mer än 60 timmar i veckan. Trots detta är det långt ifrån alla som har möjligheten att plocka ut lön. En driven person kan påverka försäljningen, men det är långtifrån alla som är så drivna, och om kunderna inte betalar sina fakturor i tid, tja, då spelar det ingen roll ändå.

Skatter och moms ska betalas in i tid för att undvika höga böter, samtidigt som krångliga regler och tillståndsansökningar sätter käppar i hjulen.

Pensionen är inget att tala om. Den får lösas längre fram.
Gåsen som värpte guldägg

En man hade en gås, som varje dag värpte ett gyllene ägg åt honom. Men mannen var girig och tänkte att om han slaktar sin gås kan han få alla guldägg på en gång. Så gjorde han, men upptäckte till sin förtret att där inte fanns några ägg.

Sensmoralen är att girighet straffar sig. Ta hand om den gyllene gåsen.

För en del går det riktigt illa

Många gånger går det inte som planerat. Kan inte företagaren betala sina fakturor blir det en betalningsanmärkning, och löser sig inte problemen går företaget i konkurs. Den skam som hederliga människor känner inför att inte ha kunnat betala sina skulder väger tungt. Misslyckandet gör att många blir utbrända som följd och hamnar i depression.

Ekonomiskt stöd från staten är knappast heller något att räkna med då attityden bland myndighetspersoner och handläggare ofta är: ”Du är ju företagare och borde väl klara dig själv”.

Att behöva se sin partner eller förälder brytas ner på detta sätt är ovärdigt, särskilt när det finns lösningar.

Sveriges hjältar

Det är ett fritt val att starta företag, men det är vårt gemensamma ansvar att vi börjar ta hand om Sveriges småföretagare. Det krävs om vi vill ha företagen och jobben kvar, och även om vi i framtiden vill se nya storbolag i likhet med Volvo, Ericsson och H&M att växa fram.

Denna hårt arbetande grupp är tillsammans den största arbetsgivaren i landet, men de har också mycket mer att ge.

Din lokala handlare, frisören, pizzerian runt hörnet, svetsfirman och hantverkaren, de är alla hjältar och inte Joakim von Anka eller Krösus Sork. Problemet är inte att de tjänar för mycket, problemet är att de tjänar för lite.

Går det bra för småföretagen, så går det bra för alla. Småföretagaren är nämligen den gyllene gåsen, och slaktas den blir det inga fler guldägg.

En sak till. När människor pratar om regelkrångel och om att sänka skatter, handlar det inte nödvändigtvis om att få behålla mer, utan att öka förutsättningarna för att kunna skapa mer åt alla.

Håller du med? Dela och sprid!

Se även: Glöm aldrig entreprenörernas barn


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
7 kommentarer
2020-05-07 23:30
Jag noterade att denna artikeln var uppe på facebook, och samtliga kommentarer som hade kommit, var raderade.
Jag kan bara gissa, men förmodar att det som vanligt var ett aldrig sinande hat mot företagare som kom upp.
För en tid sen hade Svenskt Näringsliv lagt upp en lista på åtgärder som dom tyckte var nödvändiga för att företagen ska överleva. Jag förstår egentligen inte varför dom ens lägger ut det, för det formligen vällde in flera hundra kommentarer, och det var ett sånt bottenlöst hat, så jag blev på riktigt skakad.
De allra flesta gick ut på 'skyll dig själv'.. 'dom åker i flotta bilar' 'det är en myt att företagare jobbar så mycket, de flesta jobbar bara några timmar i veckan' osv osv..

Jag brukar normalt inte bry mig om det, men den här gången tog det riktigt hårt.
Se mer...
Se svar (1)
2020-05-04 05:52
kan bara tillägga att staten inte har några pengar....de antingen tar in dem i skatt...vari de flesta kommer från småföretagare...eller trycker nya...vilket alla får betala via lägre värde på valutan men där de oftast går bakvägen till storföretag som på ett eller annat sätt ägs av de 30 familjer i Sverige som är skattebefriade eller de andra i klubben ( internationella finansintressena) vilket betyder privatägda banker som också trycker upp pengar ur tomma intet helt gratis( Eurodollar) Att den finansindustrin tillsammans med andra fake ekonomier nu är 10 ggr större än hela den riktiga ekonomin, trots att naturlagen gör gällande att sådan fake ekonomi aldrig kan vara större än bruttovinsten i den riktiga ekonomin, är ett av de två stora underliggande problemen i världen och den andra är att pga av demografiska orsaker så minskar efterfrågan i världen med 50%...Det är vad krisen handlar om och som man vill dölja och skylla på med Coronan och de efterföljande krisvågor som kommer skölja över oss till en nivå som aldrig skådats tidigare då den är nästan helt global. Det finns en lösning som gör att detta aldrig upprepas. Det är införandet av riktig demokrati ( typ sådan de har i Schweiz) där elit, politiker och administration är tvingade att följa och skydda individens egenbeslut, rättigheter och egendom..istället för att vara korrupt förgripande cancer på dem. Se mer...
Se svar (1)
2020-05-02 14:53
Klockrent!
Man önskar att den här beskrivningen av en verklighet som är mer regel än undantag vore standardläsning för alla som är intresserade av näringspolitik. Också rekommenderat lästips med nyttig kunskap om småföretagandets villkor för olika starta-eget-projekt som sjösätts av kommuners näringslivskontor. Kanske att de 25 % av nystartarna som brukar vara nerlagda efter tre år kan minskas i antal med bättre förberedelse om risker och fallgropar som beskrivs här.
Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.