Det är företagaren som aldrig kan ta sin familj på semester eller köpa vettiga kläder till sina barn. Finns där pengar över är det ändå inte säkert att tiden är tillräcklig. Kunder måste bearbetas, och administration och bokföring ska skötas, vilket ofta blir på kvällar och helger där kontakten med familjen och anhöriga får lida.
Vi som växte upp med en eller båda föräldrarna som egenföretagare fick likt Alfons Åberg ofta höra: ”Jag ska bara”. Det är förståeligt – räkningar och mat ska betalas.
En undersökning som vi gjorde hösten 2018 visade att nästan var tredje företagare jobbar mer än 60 timmar i veckan. Trots detta är det långt ifrån alla som har möjligheten att plocka ut lön. En driven person kan påverka försäljningen, men det är långtifrån alla som är så drivna, och om kunderna inte betalar sina fakturor i tid, tja, då spelar det ingen roll ändå.
Skatter och moms ska betalas in i tid för att undvika höga böter, samtidigt som krångliga regler och tillståndsansökningar sätter käppar i hjulen.
Pensionen är inget att tala om. Den får lösas längre fram.
En man hade en gås, som varje dag värpte ett gyllene ägg åt honom. Men mannen var girig och tänkte att om han slaktar sin gås kan han få alla guldägg på en gång. Så gjorde han, men upptäckte till sin förtret att där inte fanns några ägg.
Sensmoralen är att girighet straffar sig. Ta hand om den gyllene gåsen.
För en del går det riktigt illa
Många gånger går det inte som planerat. Kan inte företagaren betala sina fakturor blir det en betalningsanmärkning, och löser sig inte problemen går företaget i konkurs. Den skam som hederliga människor känner inför att inte ha kunnat betala sina skulder väger tungt. Misslyckandet gör att många blir utbrända som följd och hamnar i depression.
Ekonomiskt stöd från staten är knappast heller något att räkna med då attityden bland myndighetspersoner och handläggare ofta är: ”Du är ju företagare och borde väl klara dig själv”.
Att behöva se sin partner eller förälder brytas ner på detta sätt är ovärdigt, särskilt när det finns lösningar.
Sveriges hjältar
Det är ett fritt val att starta företag, men det är vårt gemensamma ansvar att vi börjar ta hand om Sveriges småföretagare. Det krävs om vi vill ha företagen och jobben kvar, och även om vi i framtiden vill se nya storbolag i likhet med Volvo, Ericsson och H&M att växa fram.
Denna hårt arbetande grupp är tillsammans den största arbetsgivaren i landet, men de har också mycket mer att ge.
Din lokala handlare, frisören, pizzerian runt hörnet, svetsfirman och hantverkaren, de är alla hjältar och inte Joakim von Anka eller Krösus Sork. Problemet är inte att de tjänar för mycket, problemet är att de tjänar för lite.
Går det bra för småföretagen, så går det bra för alla. Småföretagaren är nämligen den gyllene gåsen, och slaktas den blir det inga fler guldägg.
En sak till. När människor pratar om regelkrångel och om att sänka skatter, handlar det inte nödvändigtvis om att få behålla mer, utan att öka förutsättningarna för att kunna skapa mer åt alla.
Håller du med? Dela och sprid!
Jag kan bara gissa, men förmodar att det som vanligt var ett aldrig sinande hat mot företagare som kom upp.
För en tid sen hade Svenskt Näringsliv lagt upp en lista på åtgärder som dom tyckte var nödvändiga för att företagen ska överleva. Jag förstår egentligen inte varför dom ens lägger ut det, för det formligen vällde in flera hundra kommentarer, och det var ett sånt bottenlöst hat, så jag blev på riktigt skakad.
De allra flesta gick ut på 'skyll dig själv'.. 'dom åker i flotta bilar' 'det är en myt att företagare jobbar så mycket, de flesta jobbar bara några timmar i veckan' osv osv..
Jag brukar normalt inte bry mig om det, men den här gången tog det riktigt hårt. Se mer...
Man önskar att den här beskrivningen av en verklighet som är mer regel än undantag vore standardläsning för alla som är intresserade av näringspolitik. Också rekommenderat lästips med nyttig kunskap om småföretagandets villkor för olika starta-eget-projekt som sjösätts av kommuners näringslivskontor. Kanske att de 25 % av nystartarna som brukar vara nerlagda efter tre år kan minskas i antal med bättre förberedelse om risker och fallgropar som beskrivs här. Se mer...
Ja många av dessa starta-eget-projekt är allt annat än bra. Det värsta exemplet jag hörde var där kursen hölls av arbetslösa personer som aldrig drivit företag. De hade lästs sig till hur man skrev en affärsplan och gick igenom detta med kursdeltagarna. Det säger en del om vissa kommuners syn på företagandet. Se mer...