Text av: Patrik Wimmer, skatteexpert, Wolters Kluwer

Bakgrunden till avtalet är den accelererande digitaliseringen och den ökande flexibiliteten på arbetsmarknaden, en förändring som förstärktes av Covid-pandemin.

– Den nya lagstiftningen fokuserar på socialförsäkringstillhörigheten, det vill säga var arbetsgivaravgifter ska betalas för anställda som bor i ett land och växelvis arbetar i ett annat, förklarar Patrik Wimmer, skatteexpert på Wolters Kluwer.

En förändring som följer med det nya avtalet är kravet på att minst 25 procent av arbetstiden ska utföras i bosättningslandet, för att anställda ska omfattas av socialförsäkring där. Något som innebär att arbetsgivaren måste betala arbetsgivaravgifter i enlighet med de avgiftsnivåer som gäller i bosättningslandet. Anställda som utför mindre än 50 procent av sin arbetstid i bosättningslandet tillhör fortsatt socialförsäkringen i det land där arbetsgivaren är baserad.

– Om en arbetstagare jobbar på ett företag i Sverige och genomför 30 procent av sin arbetstid på distans från sitt hem i Finland anses vederbörande, givet den nya lagen, tillhöra socialförsäkringen i Sverige. Arbetstagaren bör i ett sådant scenario ansöka om att få ett A1-intyg i Finland, vilket kommer säga att hen är socialförsäkrad i Sverige, säger Patrik Wimmer och fortsätter:

– Skulle samma person arbeta minst 50 procent av tiden i Finland övergår personen till den finska socialförsäkringen. Arbetsgivaren ska i sådana fall betala finska arbetsgivaravgifter.

Viktig att notera är faktumet att alla EU-länder, EES-länder samt Schweiz ännu inte har undertecknat det nya avtalet. Vid ikraftträdandet den 1 juli 2023 hade 17 länder undertecknat avtalet, däribland Sverige.

För att det nya regelverket ska gälla måste både arbetsgivarlandet och bosättningslandet ha undertecknat avtalet.

Sammanfattningsvis underlättar det nya regelverket för anställda som har en arbetsgivare i ett annat land än det land där de bor. Detta då de kan ägna en större del av arbetstiden åt distansjobb i hemlandet och ändå tillhöra socialförsäkringssystemet i arbetsgivarlandet.

– Förändring är ett betydande steg mot en mer flexibel och modern arbetsmarknad, där det blir lättare för företag att söka rätt kompetens över större geografiska områden, avslutar Patrik Wimmer.

Nya regelverket i korthet:

  • Det nya regelverket gäller endast distansarbete, alltså när den anställde utför sitt ordinarie arbete i annat land än där den har sin anställning.
  • Även om arbetet vanligtvis sker i medarbetarens bostad, är regelverket inte begränsat till att den anställde arbetar på distans i sin bostad.
  • I situationer då anställda växelvis arbetar i två länder ska en ansökan till motsvarigheten till bosättningslandets Försäkringskassa göras. Detta för att få ett A1-intyg utfärdat, vilket reglerar vilket land den anställde ska vara socialförsäkrad i.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.