Vapenindustrin går mot rekordvinster tack vare en ökning av beställningar som är kopplad till det två år långa kriget i Ukraina. Enligt Financial Times har världens 15 största vapentillverkare säkrat order för en summa av 7 820 miljarder svenska kronor vid utgången av 2022.

Denna utveckling har glatt aktieägarna, med betydande kursstegringar för företag som BAE Systems och svenska Saab. BAE Systems-aktieägare såg en ökning på 98 procent sedan januari 2022, medan aktieägarna i Saab kunde notera en ännu mer imponerande ökning på 159 procent under samma period, det rapporterar Dagens PS.

Orsaken bakom denna ekonomiska framgång är huvudsakligen kopplad till kriget i Ukraina. När västländerna lovade Ukraina stöd mot den ryska invasionen, tömdes snabbt lager av vapensystem och militärutrustning, vilket krävde nyproduktion och påfyllning. Samtidigt ökade flera länder, inklusive Sverige, sina försvarsinvesteringar, vilket också bidrog till ökningen av vapentillverkarnas orderböcker. I slutet av 2022 hade dessa order ökat med 11 procent jämfört med året innan och beställningarna fortsatte att strömma in under 2023.

De totala militärutgifterna globalt nådde rekordnivåer under 2022, med 22 470 miljarder svenska kronor, en ökning med 3,7 procent jämfört med året innan, enligt Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Ökningen i de europeiska försvarsbudgetarna var den största på minst 30 år, enligt samma källa.

Denna utveckling har inte undgått investerare, och vapenindustrin har visat sig vara en guldgruva för dem. MSCI:s globala jämförelseindex för vapen har ökat med 25 procent det senaste året, medan det europeiska indexet som mäter flyg- och vapenaktier har ökat med mer än 50 procent. Sammantaget har vapenindustrin blivit en av de mest lönsamma sektorerna på finansmarknaderna, drivet av en ökad efterfrågan och höga militärutgifter globalt.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.