Det är lätt att bli nervös och stressad om du blir uppringd av en reporter för en kommentar eller intervju, speciellt om du inte är beredd på samtalet. Hur hanterar man situationen bäst och hur ska du förbereda dig? Här kommer 8 tips från TT:

1. Skriv rätt person som kontakt
Tänk igenom vem som ska svara på frågor så de har rätt kunskap. Som journalist är det irriterande att bli hänvisad runt mellan olika personer till man kommer till rätt person att prata med.

2. Var tillgänglig
Ha koll på telefon och mail, har du inte möjlighet att svara direkt så be om att få återkomma. Återkom då helst inom en timme.

3. Förbered dig på frågor
När en journalist ringer dig för att skriva en artikel är det viktigt att du kan svara ingående på följdfrågor, se till att ha färska kunskaper och ha gärna fakta förberett (exempelvis en Q&A)

4. Håll dig till fakta
Spekulera inte. Är du osäker på svaren kan du be om att få återkomma med svaret senare. Det är okej att svara att man inte vet, men undvik gärna begreppet ”inga kommentarer”.

5. Överskatta inte förkunskaperna
Är du expert vet du mer om ämnet än gemene man. För säkerhets skull kan du förklara resonemang som kan misstolkas, använd gärna enkelt språk så att läsarna förstår.

6. Journalisten är inte din reklampelare
Givetvis är en intervju eller artikel ett sätt att uppmärksammas, men är inte ett tillfälle att sälja in ditt företag. Beskriv hellre vilket samhällsproblem ditt företag löser för att bli mer relevanta.

7. Be att få läsa dina citat
Du får läsa dina citat innan publicering, men duk kan inte förvänta dig att journalisten ändrar vinkel eller rubrik. Försök hålla dig till att rätta sakfel och uttalanden du inte kan stå för.

8. Bygg relationer
Säg till journalisten att de kan kontakta dig även i framtiden. Du kan bygga en varaktig relation genom att bidra med research och trendspaningar, kanske tänker journalisten på dig nästa gång de ska skriva en artikel om ditt område.

Läs vidare: 20 tips inför samtal med journalist


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.