Antalet konkurser i Sverige var oförändrat i februari. Sammantaget gick 451 företag i konkurs att jämföra med två färre i februari 2021. Tillsammans hade de en omsättning på nästan 4 miljarder kronor, berättar Harald Stjerna, partner på Syna.

Utvecklingen är dock inte entydig. När konkurserna minskar i exempelvis Västra Götalands län, med många tillverkande företag, ökade de markant ibland annat Skåne som hade en ökning med 20 procent och i Värmlands län med 71 procent.

– Tränger man lite djupare i statistiken kan man konstatera att det framför allt är de små och medelstora företagen som har det fortsatt tufft. Signifikant är också att restauranger och hantverksföretag med anknytning till byggsektorn tillhör de delar av näringslivet som fortsatt är särskilt drabbade, konstaterar Harald Stjerna.

– Att det är de små företagen som står för den absoluta majoriteten av konkurserna är i sig inte särskilt förvånande. De är helt enkelt mer sårbara, har sämre uthållighet eftersom de i större utsträckning är beroende av ett kontinuerligt kassaflöde.

Dessutom har de svårare att få tillgång till krediter hos bankerna när problemen börjar hopa sig.

Hur utvecklingen framöver blir, är som alltid svårt att uttala sig om. Men det finns flera orosmoln som kan ställa till betydande problem, menar Harald Stjerna.

– Höjda priser på bensin och diesel har gjort att många företag inom transport- och jordbrukssektorerna fått lönsamhetsproblem. Dessutom finns det inte mycket som talar för att priserna på drivmedel kommer att sjunka framöver med tanke på den negativa utvecklingen i vår omvärld.

En annan sektor som kan få det besvärligt är företag inom den inhemska besöksnäringen, varnar Harald Stjerna.

– När det nu blir möjligt att i större utsträckning resa utomlands, när allt fler länder släpper på sina restriktioner som en följd av att Coronapandemin är på väg att klinga av, väljer säkert många en utlandsresa igen och då blir det med stor sannolikhet på bekostnad av semester i Sverige.

– Ytterligare ett orosmoment, som kan ställa till det, är att det förmodligen kommer att bli dyrare för företagen att få krediter. Redan nu ser vi att de låga räntor som vi haft under lång tid är på väg upp, avslutar Harald Stjerna.


Om konkursombudsmannen

Konkursombudsmannen drivs av Insamlingsstiftelsen för Småföretagare i Sverige. Konkursombudsmannen hjälper ekonomiskt stressade företag att undvika konkurs, vilket är en ren samhällsnytta som alla vinner på. Varje donerad krona kommer tillbaka till samhället flera gångar om då jobb, innovation och skatteintäkter räddas samtidigt som vi minskar det personliga lidandet. Se mer om fakta och statistik här. Stöd vårt arbete genom att donera här.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.