Varje dag reser cirka 6,5 miljoner människor med Tokyo Metros nio linjer, vilket överträffar antalet resenärer på Londons tunnelbana. Vid börsintroduktionen steg aktiekursen till 1 739 yen, en uppgång på 47% från det ursprungliga priset på 1 200 yen, rapporterar Forbes.

Totalt inbringade introduktionen 348,6 miljarder yen, med medel avsedda för att återbetala rekonstruktionsobligationer som utfärdades efter jordbävningen och tsunamin i nordöstra Japan 2011 som krävde 18 000 liv.

Genom börsintroduktionen minskas statens och Tokyos stads ägarandel i bolaget till cirka 50%. Många andra järnvägsoperatörer i Japan är redan privatiserade.

För att locka investerare erbjöd Tokyo Metro särskilda förmåner, inklusive biljetter till företagets museum och gratis tillbehör till tempura på dess nudelrestauranger, för de som köpte mer än 200 aktier.

Rapporter visar att börsintroduktionen var övertecknad 15 gånger bland investerare.

Detta är Japans största börsnotering sedan SoftBank Group, grundat av Masayoshi Son, samlade in 23,5 miljarder dollar genom att lista sin mobilverksamhet 2018.

Låg volatilitet och stabila vinster

Analytiker noterade att bolagets stabila vinster och höga utdelningsavkastning lockade investerare. Tokyo Metro rapporterade en nettovinst på 46 miljarder yen för räkenskapsåret som avslutades i mars 2024, en ökning med 67% från året innan. Målet är att öka vinsten till 52 miljarder yen under det nuvarande räkenskapsåret.

Den stora uppgången i aktiekursen har lett till frågor om varför regeringen inte satte ett högre pris vid börsintroduktionen. Men analytikern Shiki Sato från Tokyo Securities menar att det är vanligt i Japan att aktiekursen vid börsdebuten överträffar introduktionspriset, då detta baseras på företagets vinster utan att ta hänsyn till investerarnas framtidsförväntningar.

Tokyo Metros aktier anses vara en säker investering för hushåll tack vare den låga volatiliteten, säger Hideaki Miyajima, professor vid Waseda University. Samtidigt är den japanska marknaden attraktiv för institutionella investerare på grund av den låga växelkursen för yenen och förbättringar i bolagsstyrningen.

Börsintroduktionen sker strax före söndagens val i Japan, där premiärminister Shigeru Ishibas liberaldemokratiska parti kan komma att förlora sin majoritet för första gången sedan 2009.

Japans ekonomi, den fjärde största i världen, kämpar för att återhämta sig, samtidigt som en fallande befolkningsmängd skapar utmaningar för arbetsmarknaden. Internationella valutafonden (IMF) sänkte nyligen sin tillväxtprognos för Japan till 0,3% för 2024, men förutspår en ökning till 1,1% nästa år.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.