I studien deltog 210 personer med diagnoser som depression, ångest eller ätstörningar. Deltagarna fick under fyra veckor interagera regelbundet med Therabot, en generativ AI utvecklad för att föra terapeutiska samtal baserade på evidensbaserade metoder.

Resultaten, som nyligen publicerades i NEJM AI, var slående:

  • Personer med depression rapporterade en genomsnittlig minskning av symtom med 51 procent.
  • De med ångest upplevde en minskning på 31 procent.
  • Deltagare med ätstörningar visade en förbättring på 19 procent.

"Vi blev positivt överraskade av hur effektivt AI:n kunde återskapa det terapeutiska samtalets kärna," säger William Hudenko, forskare vid Dartmouth och en av studiens ledare. "Therabot erbjuder en lågtröskellösning för dem som annars har svårt att få tillgång till terapi."

Therabot är utvecklad för att ge stöd dygnet runt och kan anpassa sig efter användarens behov – från att guida genom andningsövningar till att reflektera kring negativa tankemönster. Den är inte tänkt att ersätta en mänsklig terapeut, utan snarare komplettera befintlig behandling eller fungera som ett första steg för den som behöver hjälp.

Webbplatsen trytherabot.com beskriver hur användare kan prova chatboten anonymt och kostnadsfritt. Plattformen betonar också att datan är privat och inte används för marknadsföring eller tredjepartssyften.

Även om forskningen är i ett tidigt skede ser forskarna stora möjligheter. I en tid då tillgången till psykologisk behandling är begränsad i många delar av världen, kan teknologier som Therabot bidra till att fler får hjälp – snabbare och enklare.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.