Krisen inom byggbranschen är tydlig. Av nästan 2 500 företag som är kopplade till byggsektorn på ett eller annat sätt, och som beviljats tillfälligt skatteanstånd, bedöms 35 procent som icke kreditvärdiga. De riskerar därmed att gå i konkurs inom kort.

Det finns flera bakomliggande faktorer, bland annat de tillfälliga skatteanstånd som beviljats av skatteverket som en följd av Covidpandemin men framförallt det allmänna konjunkturläget. Byggandet har minskat kraftigt av såväl bostäder som kommersiella fastigheter.

– Det är dyster läsning, säger Stefan Sandgren, statistikansvarig på Syna. Statistiken visar med tydlighet hur hårt trängd byggsektorn är i dag, och allt pekar mot att krisen kommer att fortsätta över tid. Av företagen i byggbranschen är redan 35 procent, till antal 848, att betrakta som icke kreditvärdiga. Deras skuld till staten uppgår i dagsläget till 2,42 miljarder kronor.

Antalet pressade företag kommer med all sannolikhet att öka ytterligare ju längre byggkrisen pågår. Bakom siffrorna finns allt från små byggare och hantverksföretag till medelstora och större koncerner.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.