Enligt lag finns det inget krav på kollektivavtal men facket kan samtidigt vidta stridsåtgärder om du har utomstående anställda, alltså personer som inte är medlemmar i det berörda facket. Som underentreprenör kan i vissa fall uppdragsgivaren kräva att du har kollektivavtal för att slippa problem med att facket kommer och knackar på dörren.
Företagarnas arbetsrättsexpert, Lise-Lotte Argulander, pekar på en växande oro bland småföretagare över fackens möjligheter att med lagens stöd vidta stridsåtgärder för att tvinga företag till avtal. Enligt henne står många mindre företag utan de resurser som krävs för att stå emot fackliga påtryckningar.
"Vi har en lagstiftning som säger att det är frivilligt att teckna kollektivavtal, men när det kommer till frivilligheten så har facken en stor och entydig rätt att starta bråk. De mindre företagen har inte samma muskler att stå emot fackens påtryckningar som Tesla – och de tvingas ofta att ingå avtal", säger Argulander och fortsätter:
− Det är tydligt att landets småföretagare inte vill bli intvingade i kollektivavtal. Det ska vara frivilligt – och ett nej ska betraktas som ett nej.
Sympatiåtgärder drabbar tredje part
Sympatiåtgärder som vidtagits av facken för att öka pressen på Tesla innebär att leverantörer stoppas från att hantera Teslas bilar och utföra service vid deras laddstolpar. Detta påverkar underleverantörer som i vissa fall själva har kollektivavtal, men nu står utan möjligheter att utföra sina uppdrag. Lise-Lotte Argulander understryker att det är tredje man som drabbas av åtgärderna, något som många småföretagare anser vara oacceptabelt. En ny undersökning från Företagarna visar att det finns starka önskemål om att begränsa fackens möjligheter till sådana sympatiåtgärder.
Internationella skillnader
Argulander lyfter även fram att Sverige sticker ut internationellt gällande fackens makt vid sympatiåtgärder. "Lagstiftningen om konfliktregler innehåller väldigt få begränsningar", menar hon.
Tesla själva har valt att hålla en låg profil i frågan och vill inte kommentera hur konflikten påverkar deras svenska verksamhet och underleverantörer. IF Metall har heller inte gett några svar på om konflikten närmar sig en lösning.
Företagarnas nya rapport om kollektivavtal
En ny rapport från Företagarna belyser småföretagares syn på kollektivavtal och lagen om medbestämmande (MBL). Undersökningen visar att en betydande andel av småföretagarna ställer sig kritiska till fackens starka inflytande och rätten att använda stridsåtgärder i frågor om kollektivavtal. Många anser att det svenska regelverket behöver ses över för att bättre balansera företagens och fackens intressen.
En sammanfattning av deras undersökning visar:
- 6 av 10 företag med 1–49 anställda väljer bort kollektivavtal, främst för att företaget är för litet och att det inte efterfrågas av de anställda. Företagen har ofta lika bra eller bättre villkor och förmåner än lämpligt kollektivavtal.
- I företag med upp till 5 anställda är det 27 % som har kollektivavtal. I företag med 11–49 anställda är det 80 % som har kollektivavtal.
- Nästan 6 av 10 (56%) företag anser att det ska vara frivilligt att teckna kollektivavtal och att facken inte ska kunna tvinga in dem i avtal mot företaget och anställdas vilja.
- 81 % anser att om inte en majoritet av de anställda vill ha kollektivavtal eller om företaget är litet får inte stridsåtgärder vidtas överhuvudtaget.