Studien, som framförs i en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS), pekar på att sjukdomar relaterade till rökning, övervikt, stillasittande och hög alkoholkonsumtion kostade samhället mellan 40 och 55 miljarder kronor årligen under 2010-talet. Det rapporterar TT. Dessa kostnader inkluderar både direkt vård och läkemedel samt indirekta kostnader såsom förlorade arbetsår.

Rapporten föreslår att samhället kunde spara upp till 20 miljarder kronor under en tioårsperiod om bara 10% av de med hälsofarliga vanor gjorde positiva livsstilsförändringar, såsom att sluta röka, gå ned i vikt, öka sin fysiska aktivitet eller minska alkoholkonsumtionen. Förändringar i levnadsvanor som inte kostar mer än 20 miljarder kronor anses därmed vara självfinansierande.

Som en del av lösningen föreslår Bolin en radikal sänkning av moms på nyttiga livsmedel, samt en översyn av skattesatser som berör motionerande. Denna åtgärd skulle inte bara främja en sundare livsstil bland befolkningen utan också bidra till betydande besparingar för samhället som helhet.

Moms är en skatt som läggs på nästan all konsumtion. Livsmedel såsom frukt och grönsaker är momsbelagd med en momssats på 12%. Staten plockar in över 500 miljarder kronor årligen av folket via all moms vilket motsvarar aktiekapitalinsatsen för 20 miljoner aktiebolag.

Relaterad läsning: Så fungerar friskvårdsbidrag för anställda och bolagsägare


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.