Riksrevisionen, den oberoende myndighet som har i uppgift att granska staten, lämnade nyligen en rapport om svenska politikers hänsynslösa energipolitik. Senfärdigt agerande, kortsiktighet och dåliga konsekvensanalyser, enligt myndigheten, gör att det svenska folket kommer att få lida under många år framöver med effektbrist och höga elpriser.

Skattehöjningar i kombination med inkompetens

Riksrevisionen lyfter fram några av de saker som skapat kaoset:

  • höjningen av effektskatten på kärnkraft 2015, vilket låg till grund för nedstängningen av flera reaktorer.
  • höjningen av energi- och koldioxidskatten för kraftvärme inom EU ETS den 1 augusti 2019.
  • senfärdigt agerande för att stärka överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige.

Fler problem nämns i rapporten och det är tydligt att samma inkompetens har påverkat alla områden i svensk politik. Så vida de inte vet precis vad de håller på med.

Men elpriserna då.

Elpriset kan bli 20 till 30 procent lägre i vinter.

Ljuspunkter, men även orosmoln

En regnig höst har fyllt vattenkraftsmagasinen vilket är goda nyheter för elpriset då dessa har en nära koppling. Det menar Björn Björnson, elmarknadsexpert på Godel.

Han tror att elpriset kan bli 20 till 30 procent lägre i vinter. Detta beror främst på att lagrena med naturgas i Europa är fyllda till omkring 90 procent. Men han flaggar ändå för att en ovanligt kall vinter i Europa kan göra att gasen ändå inte räcker till. Då sticker gaspriset och elpriset med det.

Även Kaj Forsberg, marknadsanalytiker på Energimyndigheten, lyfter fram både bra och dåliga nyheter.

Försörjningssituationen inför den kommande vintern ser väsentligt ljusare ut jämfört med 2022 och detta beror på flera faktorer. Framför allt ser situationen i Europa bättre ut.

– Idag är gaspriset lägre och kärnkraften i Frankrike ser ut att kunna leverera mer el under hela vinterperioden. Det är den stora skillnaden jämfört med i fjol, säger han till TN.

Tyskland har dock stora problem efter att politikerna valt att stänga ner sin kärnkraft och istället satsa på mer kolkraft. Höga elpriser gör att var tredje tyskt företag hotar med att lämna landet. Den instabila tyska energimarknaden påverkar också den svenska.

Det svenska kraftnätet är i så dåligt skick att Finland inte kan exportera el till Sverige.

Nordens elförsörjning

Inom Norden kan vi se vissa ljusglimtar. Finsk kärnkraft är i drift, nybyggd vind- och solkraft, samt att svenskarna har dragit ner på sin elförbrukning. Det påverkar elpriserna i rätt riktning, menar Kaj Forsberg.

Men det står oklart om vi kan räkna med finsk kärnkraft.

Jukka Leskälä, vd för Finnish Energy, uttalade sig nyligen om att det svenska kraftnätet är i så dåligt skick att Finland inte kan exportera el till Sverige, trots överskott. Flaskhalsarna har i sin tur försämrat förutsättningarna för elhandel och ökat riskerna för investeringar i Sverige. ”Det är svårt att bedriva verksamhet på en sådan marknad”, säger han till TN.

De kommande decennierna förväntas efterfrågan på el öka.

Så även om experterna är försiktigt optimistiska inför kommande vinter, så står vi inför stora problem. Och tills problemen är lösta är det vädrets makter som kommer att avgöra elpriserna för en lång tid framöver.

Tacka politikerna för det!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.