– På liknande sätt som regeringen gjorde med kärnkraften kräver vi nu därför en snabbutredning om en satsning på vattenkraften.
Låg kostnad – hög avkastning
Enligt rapporten skulle satsningen kosta cirka 35 miljarder kronor fram till 2035 – bara en tredjedel av priset för en ny kärnkraftsreaktor med motsvarande kapacitet. Genom att bygga bort flaskhalsar och uppgradera turbiner och aggregat kan åtgärderna påbörjas redan inom tre till fem år, vilket snabbt skulle stärka Sveriges elsystem.
– Vattenkraften har också en reglerande funktion i energisystemet. Den gör att det finns balans i systemet och gör det pålitligt. När sol- och vindkraft byggs ut, behövs mer balanserande kraft i systemet och där passar vattenkraften perfekt, fortsätter Lindstrand.
En kritisk satsning för Sveriges konkurrenskraft
Vattenkraften står i dag för 40 procent av Sveriges elproduktion, men har stått still i utveckling under flera årtionden. AFRY:s rapport betonar att en uppgradering av vattenkraften är avgörande för att möta Sveriges ökade elbehov och stärka landets konkurrenskraft.
Insikter från AFRY:s rapport:
- Installerad effekt idag: 16 420 MW
- Total potential för ökning: 4 000 MW, vilket motsvarar 3,5 kärnkraftsreaktorer.
- Kapacitetsökning till 2035: 1 300 MW, till en kostnad av cirka 35 miljarder kronor.
- Regional potential: Mest effekt kan tillföras i södra och norra Norrland (SE2 och SE1).
Sveriges Ingenjörer kräver snabbutredning
För att möjliggöra denna satsning uppmanar Sveriges Ingenjörer regeringen att agera snabbt.
– Om inte de nödvändiga investeringarna kommer på plats i närtid så äventyras svensk konkurrenskraft, påpekar Ulrika Lindstrand.