I ett tal vid Sorbonne-universitetet uttryckte Frankrikes president Emmanuel Macron en brådskande varning om Europas framtid, där han betonade att det är "nu eller aldrig" för kontinenten att agera. Detta sker sju år efter hans första stora tal på samma plats, vilket hade stor genomslagskraft.

Under sitt tal framhävde Macron de mörka molnen som samlas över Europa. "Vi skulle kunna luta oss tillbaka och säga att titta vad vi har gjort bra saker. Det är bara att fortsätta. Men vi måste vara klarsynta om att vårt Europa kan dö. Det hänger helt på vilka val vi gör och de valen måste vi göra nu," förklarade han.

Presidenten uppmanade Europeiska unionen och dess medlemsländer att reagera snabbt på pågående globala kriser och den intensiva konkurrensen från andra stora makter. Han betonade vikten av att inte låta Ryssland vinna kriget i Ukraina och hur detta krig påverkar hela Europas säkerhet och stabilitet.

Macron belyste även framgångar som EU har uppnått, däribland EU:s asyl- och migrationspakt samt den "gröna given", vilket är den starkt kritiserade planen för att "bekämpa klimatförändringarna".

"Europa är det enda området i världen som har planerat för den här omställningen," sade Macron om kontinentens ansträngningar för att tackla "klimatkrisen".

Han pekade också på de gemensamma uppköpen av coronavaccin som ett "historiskt kliv".

Kanske blir det just den gröna omställningen och migrationskaoset som leder till EU:s fall.

Tusen företagsledare varnar: EU:s gröna omställning hotar vår överlevnad


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.